DELEN

Het gaat goed met de economie. De werkloosheid neemt af en het aantal ondernemingen neemt toe. Wellicht loop jezelf al een tijd rond met het idee van een eigen zaak. Maar wellicht strandt het starten met ondernemen steeds op allerlei bezwaren. Om je op weg te helpen geven we enkele tips. Met deze tips heb je al voor een groot gedeelte een ondernemingsplan.

Tip 1: Waarom ga je starten met ondernemen

Voordat je stappen gaat zetten om een onderneming op te starten is het goed om eerst na te denken. Dit klinkt logisch, maar denk je ook aan het waarom ? Waarom wil je zaakvoerder van je eigen firma worden? Deze motivatie moet ervoor zorgen dat je onderneming een succes wordt. Want een ondernemer moet doen wat hij leuk vindt. Want er zullen tijden komen dat het even minder gaat. Als je dan weet waar je het voor doet, dan kom je die crisis wel door.

Tip 2: Hoe ga je ondernemen

Als je goed weet waarom je gaat ondernemen, is de volgende vraag: Hoe? Ga je veel risico nemen en zeg je je vaste baan op? Of ga je stap voor stap beginnen, door eerst in de avonduren voor jezelf te werken? Of begin met één werkdag in de week naast je vast baan? Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe je je gaat onderscheiden met je bedrijf. Wat maakt jou waardevoller, aantrekkelijker dan vergelijkbare ondernemingen?

Tip 3: Wat ga je doen

Logische volgende stap is wat je gaat doen. Denk aan de vier P’s van de marketing:

  • Product;
  • Prijs;
  • Plaats;
  • Promotie.

Omschrijf per categorie op, welke waarde je denkt dat deze heeft. Wees vervolgens kritisch door je nogmaals af te vragen, waarom, hoe en wat geldt voor deze vier P’s.

Tip 4: Wie is je doelgroep

Welke markt ga je benaderen? Denk hierbij weer aan de vier P’s. Wat is de meerwaarde van jouw product/dienst? Welke prijs is acceptabel en in welke plaats ga je dat doen? Weet je hoe je je onderneming moet promoten op basis van deze gegevens? En ga je alleen in Vlaanderen of ook Wallonië ondernemen? Dit betekent dat je naast Vlaamstalige klanten ook Franstalige klanten moet benaderen. En niet alleen de taal is een verschil, ook de cultuurverschillen zorgen voor een andere aanpak.

Tip 5: Financieel plan

Veel vragen heb je al gehad, maar haak niet af. Hoe beter je van tevoren weet waar je aan begint, hoe meer kans van slagen je hebt. Naast het waarom, hoe en wat, zijn de financiën ook belangrijk. Je moet namelijk investeren in allerlei zaken. Het verschilt per onderneming om hoeveel geld het gaat. Verkoop je een dienst, dan heb je wellicht aan een pc en een smartphone genoeg. Maar huisvesting is meestal ook nodig, of een auto. Verkoop je producten, dan moet je meestal eerst inkopen voordat je zelf kunt incasseren. Stel dus een financieel plan op. Wat moet je investeren, om hoeveel te kunnen verdienen?

Tip 6: Netwerk is belangrijk

De makkelijkste manier om werk te krijgen is gebruik te maken van je netwerk. Er is een hogere gunfactor omdat mensen die jou kennen je vaak succes gunnen. Daarnaast is er bijna geen drempel om je bekenden te benaderen. Klanten van buiten je netwerk binnenhalen, vraagt veel promotie. Daarnaast komt het dan veel meer aan op verkooptalent. Toch kun je het daarom niet bij je eigen netwerk laten. Bij het starten met ondernemen moet je direct je netwerk gaan uitbreiden.

Tip 7: Klanten behouden

Als je klanten hebt geholpen, moet je deze natuurlijk behouden. Herhaalaankopen kosten minder energie van jouw kant. En bij voldoende vaste klanten hoef je er niet steeds op uit om nieuwe klanten te vinden. Klanten behouden kan op een paar manieren:

  • Bij de eerste order alles goed doen;
  • Bij problemen adequaat een oplossing bieden;
  • Voordeel geven op herhaalaankopen;
  • Loyale klanten persoonlijk benaderen;
  • Komt altijd je afspraken na;
  • Lukt dat niet, wees er dan eerlijk over.

Er zijn voor iedere doelgroep nog wel meer tips. Maar het gaat om deze manier van denken.

Wil je starten met ondernemen? Denk dan goed na over de bovenstaande tips. Maar laat je daar niet door tegenhouden. Als beginnend ondernemer zul je blij zijn dat je goed voorbereid bent. En als jij gaat doen wat je leuk vindt, dan is een paar uur studeren geen grote investering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here