DELEN

Er zijn meer dan voldoende internetcriminelen die consumenten vooral geld afhandig willen maken. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat consumenten kritisch zijn en niet zomaar elke webshop zonder merkbekendheid zullen vertrouwen. Een webshop keurmerk helpt om betrouwbaar over te komen. Voor zo’n webshop keurmerk moet een derde organisatie namelijk de webshop objectief aan een aantal eisen aftoetsen. Natuurlijk is niet elk keurmerk voor webwinkels relevant en zijn ze niet allemaal even goed. Een goede audit is bijvoorbeeld echt wel een must. Wij leggen uit welk webshop keurmerk voor jou interessant kan zijn.

BeCommerce

Het webshop keurmerk BeCommerce is er een van eigen Belgische bodem. Dit webshop keurmerk is er voor zowel B2B- als B2C-webshops. Aan de hand van een transparante checklist wordt nagegaan of een webshop aan de eisen voldoet. Om het webshop keurmerk te verkrijgen, moet je bijvoorbeeld aan alle eisen met betrekking tot de precontractuele informatie voldoen. Bovendien moeten de algemene voorwaarden een aantal bepalingen bevatten en moet het herroepingsrecht minstens aan de wettelijke eisen voldoen. Ook wat het privacybeleid betreft, moet je je zaakjes op orde hebben om dit webshop keurmerk te kunnen krijgen. Daarnaast gaat men voor dit webshop keurmerk na of je voldoende betaal- en leveringsmogelijkheden aanbiedt.

Na een auditcontrole wordt het webshop keurmerk al dan niet toegekend. Indien dat niet het geval is, worden de afwijkingen doorgegeven zodat je hier nog iets aan kan veranderen. Na een latere audit kan het webshop keurmerk alsnog worden toegekend.

SafeShops

Een ander bekend webshop keurmerk dat door onder meer Coolblue en Lidl wordt gebruikt, is dat van SafeShops. Voor dit webshop keurmerk wordt de webshop aan een verregaande juridische controle onderworpen. Hiervoor werkt men met een onafhankelijk advocatenkantoor. Pas wanneer er aan alle wettelijke eisen is voldaan, wordt het webshop keurmerk toegekend. Dit webshop keurmerk werkt via een abonnementsformule om de tussentijdse controles blijvend te financieren. Het mooie is wel dat de prijs voor het webwinkel keurmerk afhankelijk is van de online omzet. Een kleinere webshop moet dus minder betalen voor dit webshop keurmerk.

UNIZO Certified

Ook de zelfstandigenorganisatie UNIZO heeft een eigen webshop keurmerk. Het webshop keurmerk van UNIZO geeft eveneens aan of een webshop aan de complexe wettelijke eisen voldoet. Dit webwinkel keurmerk focust enkel en alleen op B2C-webshops. Een pluspunt aan dit webshop keurmerk is dat je ook intensief wordt begeleid tot wanneer je website wel aan alle eisen voldoet. Bovendien is dit webshop keurmerk vrij goedkoop, terwijl je wel een volledige juridische audit krijgt. Nadien moet er wel een jaarlijkse bijdrage worden betaald voor de jaarlijkse audit. Zonder zo’n audit kan je het webwinkel keurmerk niet behouden. Wanneer je meerdere webshops laat screenen, wordt er een korting toegekend voor dit webshop keurmerk.

Qshops keurmerk

Voor wie ook op de Nederlandse markt actief is, is het Qshops keurmerk allicht interessant. Het Qshops keumerk vertrekt vanaf een specifieke gedragscode en toont aan of een webshop aan deze gedragscode voldoet. Daarnaast geeft het webwinkel keurmerk aan dat de webshop conform is met de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving. Een pluspunt is dat je via het platform ook reviews kan verzamelen en dat klanten dankzij het Qshops keurmerk ook zeker zijn dat deze reviews betrouwbaar zijn. Hierdoor kan je nog meer klantvertrouwen genereren.

Stichting Webshop Keurmerk

Een ander Nederland keurmerk is het Stichting Webshop Keurmerk. Het Stichting Webshop Keurmerk is volledig onafhankelijk en werd door de Consumentenbond opgericht. Hierdoor plaatst dit webwinkel keurmerk de belangen van de consument centraal. Dit webwinkel keurmerk wordt dan ook als een heel betrouwbaar webshop keurmerk beschouwd. Om over het Stichting Webshop Keurmerk te beschikken, moet je niet alleen aan de wet- en regelgeving voldoen, maar moet je je ook aan de gedragscode houden.

Webshop Keurmerk Trustmark

Een laatste webwinkel keurmerk is het Webshop Keurmerk Trustmark. Het Webshop Keurmerk Trustmark is het grootste erkende webshop keurmerk ter wereld en is een goed idee voor wie zich op de internationale consumentenmarkt focust. Het Webshop Keurmerk Trustmark legt verregaande eisen op die de belangen van consumenten moeten beschermen. Zo is het voor dit webwinkel keurmerk bijvoorbeeld niet toegestaan om in de algemene voorwaarden vooruitbetalingen van meer dan 50% te bedingen. Zelfs ten aanzien van de factuur worden er eisen gesteld, waarbij fouten op facturen binnen 14 dagen na melding ervan moeten worden gecorrigeerd. Hierdoor genereert dit webwinkel keurmerk best veel betrouwbaarheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here