DELEN

De regering wil dat alle handelszaken in België minstens een elektronisch betaalmiddel aanbieden. Cashbetalingen blijven wel degelijk mogelijk, maar klanten zullen ook de mogelijkheid moeten hebben om digitaal te betalen. De maatregel kadert in de strijd tegen fraude. Cashbetalingen blijven nu eenmaal heel fraudegevoelig en met deze maatregel wil de regering het aantal cashbetalingen verder terugdringen. Handelaren zijn niet verplicht om een betaalterminal te plaatsen. Hierdoor worden apps als Payconiq voor handelaars wel heel interessant. We leggen uit wat Payconiq de handelaar kan bieden en hebben het onder meer over de Payconiq-kosten.

Wat is Payconiq?

Payconiq is een betaalsysteem dat werd opgericht door de ING Groep, maar intussen zijn alle grote Belgische banken in het systeem gestapt en gingen ook Nederlandse en Luxemburgse banken in het verhaal mee. Het betaalsysteem bestaat uit een app die gratis te downloaden is. Deze applicatie is zowel beschikbaar voor Android- als voor iOS-apparaten. Consumenten downloaden de app en koppelen het aan hun zichtrekening. De consument bevestigt de betaling door een pincode op de eigen smartphone in te tikken of met behulp van de vingerafdruksensor of de gezichtsherkenning. Op deze manier kunnen consumenten onderling geld overmaken, zonder dat het nodig is om in te loggen op hun bankomgeving. Ook kan een consument via Payconiq handelaar na handelaar contactloos betalen.

Het te betalen bedrag en de betaalcoördinaten worden bepaald door middel van een QR-code bij de betaalautomaat van de handelaar. Tevens kan een QR-code bijvoorbeeld op een factuur worden geplaatst. Ook kan men enkel de betaalcoördinaten ophalen met behulp van zo’n QR-code. Het te betalen bedrag is dan op de telefoon in te toetsen. Door deze alternatieve werkwijze hoeft de handelaar zelfs geen betaalautomaat of kassa te hebben. Hoe dan ook kan men via Payconiq en de QR-code de handelaar eenvoudig betalen. Payconiq is een heel populaire app en veel banken hebben het in hun eigen app ingebouwd, waardoor het afzonderlijk downloaden van de app vaak niet eens meer nodig is.

De voordelen van Payconiq voor handelaars

Voor handelaars is Payconiq een eenvoudige en laagdrempelige manier om aan de nieuwe verplichtingen te voldoen. De Payconiq-kosten vallen bovendien erg goed mee. En dat terwijl Payconiq handelaar en klant net dat tikkeltje extra biedt. Klanten hoeven bijvoorbeeld het terras niet te verlaten en naar binnen te komen om te betalen of ze hoeven niet eerst geld af te halen. Zeker nu het aantal geldautomaten al jaren afneemt, is dat geen overbodige luxe. Hierdoor kan je klanten aantrekken die anders je zaak voorbij zouden wandelen.

Daarnaast doet Payconiq voor zelfstandigen nog wat meer. Het biedt allerlei extraatjes aan die het er allemaal wat eenvoudiger op maken. Je kan je bijvoorbeeld per transactie laten uitbetalen, maar het is ook mogelijk om transacties gegroepeerd te laten uitbetalen. Dan is het gemakkelijker om de betalingen in de boekhouding te verwerken. Hoe dan ook blijf je altijd van alles op de hoogte dankzij het handelsportaal Payconiq. Daarover lees je verder in dit artikel meer.

Payconiq voor handelaars: zo zit het in de praktijk

Laat het duidelijk zijn dat Payconiq Business ongelofelijk interessant is, zowel voor de consument als voor de handelaar. Niet voor niets kan Payconiq handelaar na handelaar overtuigen. Wil jij je voor Payconiq aanmelden? Lees dan zeker verder, want hieronder ontdek je hoe Payconiq voor handelaars werkt.

QR-code scannen en betalen

In de eerste plaats is er Payconiq voor handelaars die niet beschikken over een kassa of een betaalterminal die de QR-code kan weergeven. In dat geval is het mogelijk om een Payconiq-sticker met een QR-code te kleven. De klant scant de QR-code, voert het juiste bedrag in en rekent af. Op je eigen smartphone, tablet of computer kan je als handelaar meteen controleren of alles klopt. Het is ook mogelijk om met vaste bedragen te werken, zodat klanten het bedrag niet hoeven in te tikken. Zo maakt Payconiq het handelaar en klant wat eenvoudiger.

Daarnaast is er Payconiq voor handelaars die wel een kassa of een betaalterminal hebben. Als je al een kassa hebt, kan de QR-code namelijk ook gewoon op het kassascherm verschijnen. Dan wordt het bedrag automatisch ingevuld en dient de klant enkel nog te betalen. Dezelfde optie is er voor selfservicekassa’s, terwijl de QR-code eveneens op het kassaticket en zelfs op een betaalterminal kan worden weergegeven. Deze optie resulteert niet in extra Payconiq-kosten. Ten slotte zijn er mogelijkheden om Payconiq in een webshop te integreren en om QR-codes op facturen te drukken.

Wat mag Payconiq kosten?

Net zoals dat bij betaalterminals het geval is, brengt ook Payconiq kosten met zich mee. Een groot voordeel is in ieder geval dat er geen investeringskosten nodig zijn en dat je er geen betaalterminal voor in huis moet halen. Het is op de individuele transactie dat Payconiq kosten aanrekent. Het gaat om een transactiekost van 6 eurocent per transactie, ongeacht het bedrag. Voor online betalingen geldt een transactiekost van 20 eurocent. De Payconiq-kosten vallen met andere woorden erg goed mee, zeker in vergelijking met wat andere betaaldiensten aanrekenen.

Handelsportaal Payconiq

Het handelaarsportaal Payconiq is een afgesloten portaal dat enkel toegankelijk is voor handelaars die bij Payconiq zijn aangesloten. Je kan als Payconiq-handelaar inloggen via de app of via de website. Via de website van Payconiq kan je je voor Payconiq aanmelden. Je ontvangt dan een activatiemail en kan een wachtwoord instellen. Bij het aanmelden krijg je eventueel de keuze tussen de verschillende winkelpunten (als je verschillende winkelpunten of producten hebt geactiveerd).

In het handelaarsportaal Payconiq vind je alle transacties terug. Je kan alle transacties bekijken of enkel de transacties van vandaag. Ook is het mogelijk om via het handelaarsportaal Payconiq de transactielijsten en -rapporten te downloaden en om in een oogopslag het totaalbedrag per week te raadplegen.

Promotiemateriaal van Payconiq voor zelfstandigen

Payconiq biedt heel wat promotiemateriaal aan. Dat is een goede zaak voor Payconiq en voor de handelaar, die zo transparant kan communiceren dat hij Payconiq als betaalmiddel aanvaardt. Promotiemateriaal is gratis te downloaden via de website van Payconiq en kan je vervolgens zelf afprinten. Er is ook digitaal promotiemateriaal te verkrijgen, bijvoorbeeld voor de integratie in je webshop.

Payconiq voor zelfstandigen: wat met de boekhouding?

Betalingen die via Payconiq worden uitgevoerd, kan je gewoon via de klassieke manier in je boekhouding verwerken, net zoals je dat ook bij andere betaalproviders zou doen. De Payconiq-kosten kunnen als kosten in de boekhouding worden verwerkt. Hiervoor zal Payconiq een factuur opstellen. Deze kosten worden via domiciliëring of via een SDD-mandaat van je rekening gehaald.

Dankzij een API-koppeling kunnen Payconiq-betalingen dan wel eenvoudig in de boekhoudsoftware worden verwerkt, maar niet alle boekhoudprogramma’s bieden deze optie aan. Hoe dan ook blijft het belangrijk om de Payconiq-kosten en -baten correct in het boekhoudprogramma te verwerken. Als je niet goed weet hoe dat moet, raden we aan om een ervaren boekhouder in de arm te nemen. Via onze tool kan je eenvoudig een goede boekhouder vinden. Hierbij vul je je gegevens in en neemt onze partner vrijblijvend contact met je op. Deze dienst is volledig gratis. Het zijn de deelnemende boekhouders die voor deze dienst betalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here