DELEN

Het is algemeen bekend dat het aantal werklozen behoorlijk aan het afnemen is. Dat is een positief signaal van de economische groei. Maar daar staat tegenover dat het tekort aan personeel toeneemt. En dat is wat steeds meer bedrijven gaan voelen. Om het werk gedaan te krijgen kun je de processen efficiënter maken. Maar wat je niet kunt permitteren is personeel dat weggaat. Daarom is personeelsbehoud een belangrijk item geworden. En dat begint bij jezelf.

Personeelsbehoud is uitdagen

Als je goed met je personeel omgaat ,dan zullen ze wel blijven. Tenminste dat is wat de meeste werkgevers verwachten. Maar als je bij jezelf nagaat wat je een prettig gevoel geeft, dan is dat niet alleen dat mensen goed met je omgaan. Je hebt ook een doel in je leven nodig. Want als je een doel hebt, dan weet je waar je naartoe werkt. Vervolgens behaal je doelen waardoor je je veel beter gaat voelen. Besef goed dat dat met je werknemers niet anders is. Daag iedereen daarom uit om doelen te stellen en vier het behalen ervan.

Faciliteer opleidingen

Iemand vroeg eens aan Steve Jobs: “Wat als we personeel opleiden en ze gaan weg?” Zijn antwoord was: “Wat als we het personeel niet opleiden, en ze blijven?” Deze anekdote geeft aan dat opleiding belangrijk is. Want goed opgeleid personeel heeft meer kennis en slagvaardigheid in het werk. En personeel wat in opleiding is, wordt uitgedaagd om een doel te behalen. Beide zaken komen de resultaten van de onderneming ten goede. Vraag daarom aan iedere medewerker waar hij meer van zou willen weten. Of welke vaardigheden hij/zij wil ontwikkelen. Geef ze dan vervolgens de kans om de gewenste opleiding of cursus te volgen.

Veilig werken stimuleren

Veiligheid is niet direct een item waar de meeste ondernemers over nadenken als het gaat om personeelsbehoud. Toch is een veilige werkomgeving voor het personeel van belang. Zeker als het gaat om praktische beroepen. Bijvoorbeeld een VCA cursus halen in 1 dag is een kleine investering, maar je personeel is zich veel bewuster van veiligheid. Voor iedere beroepsgroep zijn wel cursussen en trainingen gericht op veilig werken voor die specifieke doelgroep. Maak daar als werkgever gebruik van. Een veilige werkvloer betekent ook persoonlijke veiligheid. Zorg voor een werkomgeving waarin iedereen zich veilig en comfortabel voelt. Zorg voor een vertrouwenspersoon zodat iedere werknemer ergens terecht kan als het om gevoelige zaken gaat.

Verhoog de loyaliteit

Loyaliteit is een belangrijk onderdeel in personeelsbehoud. Onderschat niet dat dit wederzijds is. Want medewerkers zijn een belangrijk onderdeel van hun leven, met jou en je bedrijf bezig. Maak je medewerkers daarom onderdeel van het bedrijf door ze bij de bedrijfsvoering te betrekken. Brainstorm af en toe met elkaar over de toekomst van het bedrijf. Want het geeft jou inzichten die je wellicht niet zelf had bedacht. En de werknemers hebben het gevoel dat ze gehoord worden. Beloon vervolgens loyale werknemers door loyaal aan hen te zijn. Is er iets met een medewerker op persoonlijk vlak? Toon interesse en medeleven.

Denk aan de arbeidsvoorwaarden

De meest voor de hand liggende tip voor personeelsbehoud is het verstrekken van betere arbeidsvoorwaarden. Maar vergeet niet, dat meer geld veel waarde heeft, maar dat de vreugde ervan maar van korte duur is. Als iemand in januari salarisverhoging krijgt kan hij in maart alweer ontevreden zijn. Daarom is het hele pakket van arbeidsvoorwaarden belangrijk. Denk hierbij aan het aantal vrije dagen, evt. overurenregeling, eindejaarsgeschenken, enz. Wil je een medewerker behouden? Vraag dan wat voor hem belangrijk is en probeer aan deze wensen te voldoen.

Als je personeel wilt behouden is salaris niet het eerste verbeterpunt. Denk aan uitdaging, opleiding, veiligheid en loyaliteit. Zoals het genoemde voorbeeld van het behalen van je VCA in 1 dag, kan een kleine investering voor veel motivatie zorgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here