DELEN

Een eigen fitness starten vergt best wel wat voorbereiding en bovendien zijn er toch wel veel zaken waaraan je moet denken. Hieronder leggen we het een en ander voor je uit. Dit is natuurlijk nog maar een aanzet, want uiteindelijk moet het harde werk van jou komen en zal jij de knopen moeten doorhakken.

De juiste kennis en diploma’s

Een eigen sportschool openen betekent dat er veel verantwoordelijkheid op je schouders rust. Mensen noemen zichzelf nogal snel en zonder een of ander bijhorend diploma personal trainer of sportcoach, maar weet dat klanten niet zomaar hun vertrouwen in jouw handen leggen. Bovendien is een goede portie kennis en ervaring gewoon beter voor je zaak. Onder andere bij Syntra, het Centrum voor Avondonderwijs en NHA kan je relevante opleidingen volgen. Overweeg het volgen van een opleiding alvorens je daadwerkelijk start met een eigen gym openen.

Een ondernemingsplan opstellen

In het ideale geval wil jij een fitness beginnen omdat je echt gepassioneerd bent door sporten en trainen. Dit is alvast een beter start dan een eigen sportschool beginnen omdat je snel rijk wil worden. Toch wil het nog niet zeggen dat een eigen sportschool beginnen zonder enige financiële voorstudie een goed idee is.

Wil je een eigen fitness starten, dan is het vooral belangrijk dat je geen stappen overslaat. Een onderzoek naar de concurrentie in de regio is bijvoorbeeld een must als je een eigen fitness starten overweegt. Je kan niet zomaar de zoveelste sportschool beginnen, maar je kiest beter voor een regio met een beperkte concurrentie. Wil je toch in je favoriete buurt een eigen fitness starten, ga dan na of de markt nog niet verzadigd is en/of hoe jij zal concurreren met andere ondernemingen in de buurt. Bestudeer je concurrenten en ga na waar voor jou kansen en opportuniteiten liggen. Na deze eerste fase zal je dan ook over een ondernemingsplan, een financieel plan, een marketingplan en een conceptverslag beschikken. Dit is een eerste stap naar een eigen fitness starten.

Als je niet goed weet hoe je hieraan begint, kan je beter professionele hulp inschakelen. Betrek bijvoorbeeld al heel vroeg een boekhouder bij je plan om een eigen gym te openen. Als je nog geen boekhouder hebt, helpen wij je met een boekhouder vinden. Geef even je gegevens door en wij brengen je vrijblijvend in contact met gespecialiseerde boekhouders in je buurt.

Niche identificeren

Er bestaan verschillende soorten sportscholen en specialiseren is belangrijk. Het is ook hierin dat je je van je concurrenten kan onderscheiden. Er zijn verschillende manieren waarop je je kan onderscheiden.

  • Een traditionele sportschool met verschillende trainingsopties. Als er weinig concurrentie is en je een groot doelpubliek wil aanspreken, is zo’n eigen fitness starten wellicht een goed idee.
  • Specialiseren in een specifieke activiteit of fitnessklasse, zoals fietsen, yoga of pilates. Zo’n eigen fitness starten is vooral interessant wanneer er al traditionele sportscholen in de buurt zijn of wanneer je zelf specifieke kennis of ervaring in een bepaalde niche hebt.
  • Medische fitness met onder meer fysiotherapie en andere diensten. Zo’n eigen fitness starten is onder andere interessant als er veel senioren in je gemeente wonen. Houd wel rekening met de diplomavereisten.
  • Wellnessfitness met naast trainingsopties ook massages, stoomkamers en sauna’s. Zo’n eigen fitness starten is goed als je het hele gezin wil aantrekken. Zeker als je het combineert met jeugdprogramma’s blijkt dit vaak te werken.

Op de juiste locatie een eigen fitness starten

Het vinden van een juiste locatie is niet eenvoudig. Een fitness beginnen doe je namelijk op een locatie waar je heel veel ruimte hebt, maar bovendien moet het ook voldoende bereikbaar zijn, moet de concurrentie beperkt zijn en moet je voldoende parkeergelegenheid voorzien. Het is lang niet zo eenvoudig als het lijkt en bovendien krijg je ook met ingewikkelde huurovereenkomsten te maken. Als je hier niet in thuis bent, schakel je beter een hulplijn in.

Apparatuur

Een eigen fitness starten zonder apparatuur gaat niet werken. Machines, gewichten en dergelijke meer mogen niet ontbreken en kosten al snel handenvol geld. Onderzoek de mogelijkheden, want naast fitnesstoestellen kopen, kan je ook financiële leasing overwegen. Dan hoef je geen btw voor te financieren, betaal je een vast bedrag per maand en blijft de kredietlijn bij de bank onaangeroerd.

Financiering zoeken

Hoe dan ook zal een eigen fitness starten veel investeringen vergen. Als je zelf startkapitaal hebt, is dat natuurlijk mooi. In het andere geval zal je toch goed moeten nadenken over hoe je het allemaal gaat financieren. Er zijn verschillende kredietvormen mogelijk en deze hebben natuurlijk invloed op je financieel plan. Op deze pagina lees je er meer over.

Franchising als alternatief

Als het je allemaal wat te complex lijkt, kan je ook altijd een eigen fitness starten via franchising. Je rekent dan niet alleen op de merkbekendheid van een bekende keten, maar je krijgt er vaak ook veel ondersteuning voor in ruil. Onder meer Anytime Fitness, een 24-uurs fitnessconcept, is op het moment van schrijven nog op zoek naar nieuwe franchisenemers. Weet wel dat er ook nadelen aan verbonden zijn. Zo moet je aan heel strikte voorwaarden voldoen en royalty’s betalen.

Zelfstandige worden

Een eigen fitness starten doe je natuurlijk als zelfstandige. Dit wil zeggen dat je een ondernemingsvorm moet kiezen, een naam moet kiezen en je bij de Kruispuntbank van Ondernemingen moet inschrijven. Vervolgens zal je een zichtrekening moeten openen, een btw-nummer moeten aanvragen en je bij een sociaal verzekeringsfonds moeten aansluiten. Vergeet niet dat je vanaf nu ook een boekhouding moet voeren. Afhankelijk van de gekozen ondernemingsvorm moet je enkel of dubbel boekhouden. In elk geval raden wij een eigen fitness starten als eenmanszaak af. Een vennootschapsvorm met een beperkte aansprakelijkheid zoals de bv is bij een eigen fitness starten een beter idee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here