DELEN

Er zijn een aantal redenen waarom iedereen aan yoga zou moeten doen. Bijvoorbeeld omdat het de stress vermindert, het voor een betere bloedsomloop zorgt en omdat het een aantal cardiovasculaire voordelen biedt. Dat jij wil starten als yogadocent is dan ook een goede zaak. Door te starten als yogadocent maak je mensen wegwijs in de boeiende wereld van yoga en help je zowel mensen hun lichaam als hun geest. Wil jij een yoga leraar worden of een yoga lerares worden? Wij leggen uit hoe je kan starten als yogadocent.

Yoga docent opleiding volgen

Wil je een yoga instructeur worden, dan kunnen we aannemen dat je al het een en ander over yoga en de yogalevensstijl weet. Een yogadocent moet echter nog meer kunnen dan dat. Je moet ook les kunnen geven, mensen kunnen coachen en mensen kunnen motiveren. Daarom is het aan te raden om een yoga leraar opleiding te volgen. Je kan onder andere een opleiding yogadocent volgen bij het Centrum voor Avondonderwijs, maar het beste is toch nog steeds om uit te groeien tot een erkende YFN/EYU-yogaleraar.

Om een erkende YFN/EYU-yogaleraar te worden, moet je een opleiding volgen van minstens 500 contacturen, gespreid over vier jaar. Deze opleiding dien je te volgen bij een erkende vormingsschool. Zo’n yoga docent opleiding bestaat uit een theoretisch deel, maar het praktisch deel is natuurlijk minstens even belangrijk. Verder is het verplicht dat je minstens 85% van de cursussen hebt bijgewoond en zal je moeten slagen voor een schriftelijk eindexamen. Momenteel zijn er tien vormingsinstituten erkend door de Yoga Federatie:

  • Instituut voor Patanjala Yoga in Aalter
  • Yoga Academie Aalst Vormingsschool voor Yogaleraren in Aalst
  • Antwerpse Vormingsschool voor Yogadocenten Rama Saenen in Boechout
  • Shri Yogeshwarananda Yoga Mahavidyalaya in Mechelen
  • Vormingsinstituut voor Yogadocenten in Zolder
  • Vormingsschool Viniyoga in Herentals
  • Yoga School Brugge vzw in Loppem
  • Yogaopleiding in de traditie van TKV Desikachar in Gent
  • Purusha Yogadocentenopleiding in Buggenhout
  • Soma yoga leraren opleiding in Brugge
  • Open Academie Yoga Saraswati in Sint-Martens-Lennik

Houd er rekening mee dat elk opleidingsinstituut eigen doelgroepen en sterktes heeft. Er zijn verschillende yogastijlen waarin je kan lesgeven. De meesten starten na hun yoga lerarenopleiding met hathayoga, de meest toegankelijke variant die zowel op inspanning als ontspanning focust. Ook bijvoorbeeld yin yoga, ashtanga yoga of vinyasa yoga behoren tot de mogelijkheden. Ga vooraf na waar de focus van de yoga leraar opleiding ligt.

Ondernemingsplan opstellen

Na het succesvol afronden van de opleiding tot yogadocent dien je werk te maken van je eigen ondernemingsplan. Niet alleen dien je daarbij te bepalen in welke yogastijl jij les gaat geven en wat je doelgroep is, maar bovendien moet je ook vastleggen hoe je je gaat organiseren. Hierbij zijn er grofweg twee mogelijkheden.

In de eerste plaats kan je yogadocent worden bij een bestaand yogacentrum. De meeste yogacentra werken met freelancers en niet met werknemers. Over het algemeen zijn de inkomsten van zo’n freelancer beperkt en moet je rekenen op ongeveer twintig tot dertig euro per uur. Daarmee dien je ook uitgaven te bekostigen, zoals het transport naar het yogacentrum, je socialezekerheidsbijdragen enzovoort. Veel van deze freelancers doen dit in bijberoep. Als jij er je hoofdberoep van wil maken, moet je meestal bij meerdere centra starten als yogadocent.

Een andere optie is om je eigen yogastudio te openen. De ideale yogastudio is gelegen in het centrum van een grote stad, heeft voldoende parkeergelegenheid, is gemakkelijk te bereiken en moet voldoende geluidsdicht zijn om vervelende stadsgeluiden te weren. Op deze manier starten als yogadocent vergt een veel grotere investering, maar ook de inkomsten liggen hoger. Op termijn kan je dan wel zelf de hulp inroepen van andere freelancers.

Een financieel plan maken

Starten als yogadocent is starten als ondernemer. Bij de aanvang zijn er altijd wel investeringen die je moet doen. Als freelancer heb je bijvoorbeeld vervoer nodig en voor een eigen yogastudio heb je materiaal en een geschikte locatie nodig. Je kan een locatie kopen of huren en je hoeft de investering niet per se volledig zelf te doen, want de bank of een vriendenlening kan al volstaan. In ieder geval zal je moeten nadenken over je inkomsten en uitgaven en dat doe je door een financieel plan op te stellen.

Veel mensen die starten als yogadocent doen dat omwille van hun passie voor yoga, maar zijn iets minder sterk met cijfertjes. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar dan raden we wel aan om een beroep te doen op een boekhouder. Een goede boekhouder zal meehelpen bij het opstellen van een financieel plan en zal waar nodig het een en ander bijsturen. Wil je starten als yogadocent, maar heb je nog geen boekhouder? Dan kan je via deze website eenvoudig een goede boekhouder vinden.

Startersformaliteiten vervullen

Om te starten als yogadocent moet je een eigen onderneming oprichten. Dit kan een eenmanszaak zijn, maar het kan ook om een rechtspersoon gaan. De te vervullen startersformaliteiten zijn afhankelijk van je keuze en eventueel moet je ook via de notaris passeren. In ieder geval zijn er zowel praktische als fiscale en sociaalrechtelijke formaliteiten te vervullen. Ook hierover zal de boekhouder je informeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here