DELEN

Een eigen podcast maken, is een heel goed idee. Steeds meer Belgen luisteren naar podcasts en eigenlijk lopen we wat dat betreft zelfs nog een beetje achter op de algemene trend, waardoor er nog een flinke groeimarge is. Een podcast maken is dan ook een ideale manier om je boodschap te verspreiden en je doelpubliek te bereiken. Niet voor niets is het een van de belangrijkste marketingtrends van dit jaar. Zelf een podcast maken, hoeft bovendien niet moeilijk of duur te zijn. Hieronder ontdek je hoe zelf een podcast maken werkt en wat je daarvoor nodig hebt.

# 1. Een podcast maken begint bij een podcastscript

Een podcast maken begint natuurlijk met het schrijven van een script. Zo’n script biedt houvast en maakt een goede podcast opnemen alvast eenvoudiger. Je wordt gedwongen om er vooraf over na te denken en je hebt alvast een overzicht van wat je zal zeggen. Houd er rekening mee dat er een aantal basisregels zijn waaraan een goed podcastscript moet voldoen. Blijf daarom trouw aan onderstaande podcast maken tips:

  • Schets altijd een beeld en geef context zodat er een levendig verhaal ontstaat in het hoofd van de luisteraar
  • Gebruik geen schrijftaal maar spreektaal
  • Laat ruimte open voor improvisatie en creatie
  • Als beginnende spreker heb je meer leidraad nodig dan als ervaren spreker
  • Verdiep je in de achtergrond van je co-host of gastspreker en stel vooraf vragen of onderwerpen op

Vind je een script voor je podcast maken moeilijk? Dan kan je ook iemand anders inhuren die voor jou een script opstelt. Onder meer via Fiverr vind je talloze deskundige scriptschrijvers die al voor minder dan 20 euro een boeiend podcastscript voor je schrijven. Natuurlijk moet je dan zelf nog een podcast opnemen en eventueel moet je het script nog bijschaven, maar het maakt zelf een podcast maken toch een stuk eenvoudiger.

Wil je liever zelf een script voor je podcast maken en heb je graag wat achtergrondinformatie? Dan is het boek ‘De kleine Podcasten voor dummies’ van Richard den Haring een aanrader. Dit boek maakt een podcast maken voor dummies toegankelijk en heeft het over de praktische kant van zaken.

# 2. Een aflevering van je podcast opnemen

Vervolgens kan je daadwerkelijk een podcast opnemen. Hiervoor heb je een microfoon nodig. In principe kan je ook een podcast opnemen met de microfoon van je smartphone of laptop, maar de kwaliteit daarvan is niet zo heel goed. Daarom kan je beter een podcast opnemen met een professionele broadcastingmicrofoon. Met een bescheiden budget kan je al een eigen opnamestudio samenstellen. Bij Bax-shop hebben ze met de Devine Centro 2i2o Complete Studio zelfs een compleet kant-en-klaar pakket voor zo’n 650 euro. Zo kan je meteen je podcast opnemen.

Een podcast opnemen betekent dat je niet alleen hardware nodig hebt, maar ook software. Er is heel wat gratis software beschikbaar voor Android (Audio Recorder), iOS (Dictafoon) en MacOs (Audacity). Betalende software kan vaak net dat tikkeltje meer. Een aanrader is Adobe Audition, software om je podcast opperbest te laten klinken. Hiermee kan je meer dan alleen een podcast maken. Het beschikt onder meer over geluidsrestauratietools om onscherpe opnames te verbeteren.

# 3. Podcast opslaan en online plaatsen

Wanneer je klaar bent met de podcast opnemen, moet je het muziekbestand opslaan. Afhankelijk van de gebruikte software heb je verschillende keuzes, gaande van WAV tot M4A. Het MP3-formaat is over het algemeen de beste keuze, omdat dit het formaat is dat de meeste mensen in een browser kunnen afspelen.

Vervolgens moet je je muziekbestand online plaatsen. Je kan daarvoor een eigen website oprichten waarop je je podcasts aanbiedt, maar efficiënter is het om mee te surfen op de populariteit van bestaande platformen als Apple Podcasts en Spotify. Houd er wel rekening mee dat dergelijke platformen ook heel wat eisen stellen aan je audiobestanden. Hierdoor wordt het al snel behoorlijk complex. Er zijn wel platformen die je daarbij helpen en die je audiobestand aanpassen zodat het aan de eisen van podcastplatformen voldoet. Podcastfeed.nl is hier een voorbeeld van.

# 4. Een RSS-feed maken en delen

Je moet niet alleen een podcast maken, maar ook een RSS-feed (Really Simple Syndication). Dit is een bestand met gestructureerde gegevens. Het maakt het mogelijk om op een heel eenvoudige manier gegevens te delen met andere websites. Via zo’n RSS-feed deel je informatie over je podcast en de afleveringen. Deze informatie deel je dan met talloze andere platformen. Ook hiervoor kan je de hulp inroepen van een gespecialiseerde partij als Podcastfeed.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here