DELEN

Als chocolatier beginnen, is voor velen een droom. Als chocoladebewerker zet je de cacaogrondstoffen om in overheerlijke chocolade, terwijl je ook altijd aandacht hebt voor de hygiëne, de bewaarbaarheid en het uiterlijk van de chocolade. De Belgische chocoladebewerker heeft internationaal naam en faam verworven en daar speel je slim op in. Wil jij een chocolaterie starten? We hebben het over de afwegingen die je moet maken en leggen een aantal dingen voor je uit.

Chocolatier opleiding volgen

Een chocolaterie beginnen, betekent natuurlijk dat je de kunst van de chocoladebewerking goed in de vingers moet hebben. Daarom raden we aan om een opleiding tot chocolatier voor volwassenen te volgen. Er zijn verschillende aanbieders waar je terechtkan voor een chocolatier cursus. Via Syntra kan je bijvoorbeeld de chocolatier opleiding tot ambachtelijke chocoladebewerker volgen. Je leert tijdens deze meerjarige chocolatier opleiding niet alleen alles over de chocoladebewerking, maar ook over bijvoorbeeld het hygiëne- en allergenenbeleid, etalagetechnieken, de relevante wetgeving enzovoort. Tevens kan je voor een opleiding tot chocolatier bij de VDAB terecht.

Starten als chocolatier: een eigen zaak oprichten, overnemen of een franchiseconcept

België is het kloppend hart van de chocoladewereld. Rond chocolade heeft er zich dan ook een big business gevormd. Je kan zelf een chocolaterie beginnen en een sterk merk opbouwen. Je moet dan je eigen boontjes doppen en investeren in merkbekendheid. In je ondernemingsplan dien je hier toch wel wat marketingbudget voor te voorzien. Wil je rekenen op al bestaande merkbekendheid, dan kan je een bestaande chocolaterie overnemen.

Daarnaast zijn er talloze franchiseconcepten waarbij je profiteert van de bekendheid van andere merken. Het bekendste voorbeeld van zo’n franchiseconcept is misschien nog wel Leonidas, dat als Gebrevetteerd Hofleverancier van België overal in ons land is vertegenwoordigd. Ook onder meer Valentino en Godiva zijn voorbeelden van franchiseconcepten in de chocoladewereld.

Wil je een chocolaterie beginnen binnen zo’n franchiseformule? Dan profiteer je niet alleen van de aantrekkingskracht van een bekend merk, maar geniet je ook van begeleiding op maat. Je moet je ook aan heel wat afspraken houden, bijvoorbeeld wat de inrichting van de winkel betreft of met betrekking tot de prijszetting van de pralines of andere chocoladeproducten. Voor de rest ben en blijf je een zelfstandig ondernemer. Je kan ook zelf chocoladeproducten maken en verkopen die niet uit het assortiment van de franchisegever komen, je moet zelf je boekhouding voeren en je kan zelf kiezen waarin je investeert. Je hoeft daarbij niet een nieuwe franchisewinkel te openen, want je kan ook een bestaande franchisewinkel openen.

De ideale locatie om te starten als chocolatier

Of het nu gaat om een franchise of je beslist om onder een eigen merk te starten als chocolatier: het is belangrijk dat je de ideale locatie voor je chocolaterie vindt. Over het algemeen kan een chocolaterie focussen op geschenken, toeristen en impulsaankopen of meerdere van deze domeinen. Als je focust op geschenken is de aanwezigheid in stadscentra en winkelcentra aan te raden. Chocolaterieën die focussen op toeristen zijn natuurlijk gelegen in historische centra en toeristische buurten.

Voor wat de impulsaankopen betreft, is een gebied met veel passage aan te raden. Vooral in buurten waar mensen voorbijwandelen en waar de etalage en de geur van chocolade een aantrekkingskracht uitoefent, is een chocolaterie beginnen een goed idee. Hoe dan ook zal een goede etalage een groot raam nodig hebben. Dit werkt ook goed als een deel van de ambachtelijke werkruimte zichtbaar is, wat de aantrekkingskracht verder vergroot.

Je hebt de keuze tussen kopen of huren. Bij huren gaat het om een handelshuurovereenkomst. De handelshuurovereenkomst is strikt gereglementeerd, maar biedt je wel mogelijkheden om het pand helemaal naar je hand te zetten. Bij het kopen van een pand heb je meer vrijheid, maar de investering is natuurlijk groter.

Starten als chocolatier en juridisch advies inwinnen

Eenieder die van plan is om een chocolaterie te beginnen, moet zich schikken naar de wetgeving. Onder andere het koninklijk besluit betreffende brood en andere bakkerijproducten van 2 september 1985 is hierbij van toepassing. Dit koninklijk besluit bepaalt onder andere de eisen waaraan chocoladeproducten moeten voldoen. Ook over bijvoorbeeld de openingsuren, de wekelijkse rustdag, de handelspraktijken en de hygiëne zijn er heel wat regels van toepassing. We raden aan om vooraf juridisch advies in te winnen, zodat je niet tegen problemen aanloopt.

De boekhouder helpt je met starten als chocolatier

Wil je een chocolatier beginnen, dan is er duidelijk veel om over na te denken. Het is meer dan alleen een chocolaterie opleiding volgen en een winkeltje openen. Je zal moeten nadenken over de wetgeving, je moet investeren en je moet een deugdelijke administratie bijhouden. Verder dien je na te denken over zaken als merkbescherming en personeel. Je boekhouder is het eerste aanspreekpunt hierover en doet meer dan alleen je administratie bijhouden. Hij helpt je bijvoorbeeld ook bij het opstellen van een ondernemingsplan en bij de oprichting van een vennootschap. Wil jij starten als chocolatier en heb je nog geen boekhouder? Vul dan gratis en vrijblijvend dit formulier in en wij helpen je bij het vinden van een goede boekhouder voor de startende chocolatier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here