DELEN

Je voelt het elke keer als je op de dansvloer staat: de pulserende beats, de symfonie van geluiden die de menigte in vervoering brengen en die onweerstaanbare drang om zelf achter de draaitafels te staan. Dj worden spreekt tot de verbeelding. Het is meer dan muziek mixen, het is het creëren van momenten die voor altijd in het geheugen blijven hangen. Maar zoals bij elke kunstvorm gaat er een complex web van vaardigheden, kennis en ervaring schuil achter de schijnbaar moeiteloze sets van de beste dj’s. Hoe dj worden? Welke apparatuur is essentieel? En hoe leer je de fijne kneepjes van het vak? Als je barst van de vragen en hunkert naar duidelijkheid, ben je hier aan het juiste adres. Stap voor stap, beat voor beat, nemen we je mee op een reis die je dichter bij je droom zal brengen: starten als dj!

Benodigdheden om te starten als dj: wat heb je nodig als dj?

Er was een tijd dat een dj enkel zijn draaitafels, een microfoon en een goede muziekcollectie nodig had. Maar zoals met alles, evolueert ook de wereld van de dj. Wil je dj worden in een club of wil je thuis je eerste mix draaien? Dan zijn er een aantal benodigdheden die wat ons betreft onmisbaar zijn. Hieronder is een overzicht te vinden van wat je nodig hebt om te kunnen beginnen als dj.

Dj-software

Het hart van de moderne dj-set-up is de software. Wil je dj worden? Dan kan je dus niet zonder software. Serato en Traktor zijn twee heel populaire keuzes en zijn ideaal voor mensen die willen starten als dj. Serato DJ gebruik je om thuis of in de club nummers uit je muziekcollectie te mixen op je laptop. Deze software is heel overzichtelijk vormgegeven, waardoor je eenvoudig je weg vindt in de vele functies. De software analyseert automatisch je muziekcollectie en geeft onder andere het tempo en de toonsoort van je tracks weer. Het maakt ook een beat grid en het kan zelfs waveforms weergeven.

Traktor, een softwarepakket van Native Instruments, is een andere populaire keuze. Het is te verkrijgen in een basic versie en in een uitgebreide pro-versie. Wil je beginnen als dj? Dan zal de basic versie wellicht volstaan. Wil je dj worden in een club? Dan kies je bij voorkeur voor Traktor Pro. Traktor Pro beschikt namelijk over heel wat professionele functies (bv. remix decks en sample decks) die heel nuttig zijn voor de professional.

Controller

Een dj-controller fungeert als de brug tussen je software en je publiek. Deze apparaten zijn uitgerust met jogwheels, faders, knoppen en pads waarmee je live aan de slag gaat. Controllers variëren in grootte en prijs, maar zijn essentieel voor eenieder die wil starten als dj. Hoewel veel controllers reeds ingebouwde mengpanelen hebben, kiezen sommige dj’s voor een los mengpaneel. Hiermee kun je meerdere audiobronnen mixen en de uitvoer aanpassen.

Audiokabels

Zonder de juiste kabels is er geen geluid. Of je nu RCA-, XLR- of jackkabels nodig hebt, zorg ervoor dat je investeert in kwaliteitskabels die een helder geluid zonder interferentie leveren. Verdiep je hierin en koop niet de eerste de beste audiokabels, want slechte kabels kunnen zelfs de beste set verknallen.

Dj-hoofdtelefoon

Een robuuste en kwalitatieve dj-hoofdtelefoon is cruciaal. Hiermee kun je de volgende track alvast even beluisteren voordat je hem in de mix gooit, waardoor je een naadloze overgang tussen de verschillende tracks kunt waarborgen. Uiteraard moet het met de geluidskwaliteit goed zitten. Investeer dus in kwaliteit.

Audio-interfaces

Voor dj’s die met externe apparatuur of software werken, is een audio-interface nodig om alles met elkaar te verbinden. Het zorgt ervoor dat alle audio soepel stroomt tussen je computer en je geluidssysteem.

Studio monitor

Een goede set studio monitors zorgt ervoor dat je je mixen en producties helder en nauwkeurig kunt horen. Ze zijn essentieel voor dj’s die hoogwaardige muziek willen produceren.

Microfoons

Of je nu aankondigingen wilt doen, met het publiek wilt praten of vocals wilt opnemen voor je eigen tracks, een goede microfoon is een must-have in je dj-uitrusting.

Starten als dj in een repetitieruimte

Ik wil dj worden, maar heb niet al het geld voor al deze benodigdheden. Het is een opmerking die we wel vaker horen. Gelukkig kun je ook met weinig middelen starten als dj. Alleen moet je dan wel een beetje creatief zijn. Voordat je je hard verdiende geld investeert in dj-apparatuur, is het belangrijk te beseffen dat je niet per se alles hoeft te kopen. Er zijn steeds meer faciliteiten beschikbaar waar aspirant-dj’s toegang kunnen krijgen tot high-end apparatuur zonder dat ze zelf een fortuin hoeven uit te geven. Er zijn namelijk alsmaar meer aanbieders die repetitieruimtes aanbieden met professioneel dj-materiaal dat je kunt gebruiken. Dit maakt het voor beginners gemakkelijker om te experimenteren en hun vaardigheden te verfijnen zonder zich zorgen te hoeven maken over de initiële investeringskosten. Hieronder vind je een overzicht van beschikbare repetitieruimtes in Vlaanderen.

Naam repetitieruimteAantal ruimtesLocatie
JH Wollewei1 ruimte2300 Turnhout
Vloer 11 ruimte3020 Herent
Oort1 ruimte9000 Gent
Jeugdhuis Jakkedoe1 ruimte8792 Desselgem
DSV Event Support2 ruimtes3570 Alken
JH Lodejo1 ruimte9080 Lochristi
GC De Wildeman1 ruimte3020 Herent
JC Moevement1 ruimte2500 Lier
The Basement1 ruimte3300 Tienen
Muziekcentrum Goedleven18 ruimtes9041 Oostakker
Aartselaar1 ruimte2630 Aartselaar
Plug The Jack5 ruimtes1932 Sint-Lambrechts-Woluwe
JC De Klinker1 ruimte3200 Aarschot
JD Tessenderlo1 ruimte3980 Tessenderlo
JH De Vonk1 ruimte2440 Geel
Kavka1 ruimte2000 Antwerpen

Cursus dj worden

Het starten als dj heeft vaak een doe-het-zelfkarakter. Velen vinden hun weg in deze wereld door vrienden die al in het vak zitten, door een onverwachte ervaring op een evenement of door onlinebronnen. Platforms als YouTube zijn een goudmijn voor aspirant-dj’s. YouTube staat namelijk vol met tutorials die nuttige inzichten bieden. Het vermogen om een menigte te entertainen wordt ook steeds meer erkend als een kunstvorm en krijgt hierdoor een uitgesproken professioneel karakter. Dit wordt onderstreept door het feit dat dj’en recentelijk is opgenomen in het deeltijds kunstonderwijs. Nu bieden sommige kunstacademies niet langer alleen traditionele muzieklessen aan, maar hebben ze ook programma’s waar leerlingen kunnen leren van doorgewinterde dj’s. Daarnaast kun je onder meer via het afstandsonderwijs een opleiding volgen en bijvoorbeeld techno dj worden. Verder zijn er ook goede privé-instituten, zoals de Dj-School in Gent, Musicasa’s Dj Academy in Knesselare, Amplify Academy in Hasselt en Begin To Dj in Kortenberg, om er maar een paar te noemen.

Starten als dj en jezelf inlezen

Als je wil starten als dj is het aan te raden om je goed in te lezen. Er zijn heel wat boeken die starten als dj verdraaid – heb je ’m? – eenvoudig maken. Er is bijvoorbeeld het boek «Beginnen als DJ» van de DJ Universiteit. Onder andere omdat dit boek over dj worden beginners stap voor stap begeleidt, is het uitgegroeid tot een populaire keuze. Een andere bestseller is «DJ’en voor Dummies». Hoe kan je dj worden? Wat heb je nodig om dj te worden? En hoe word je beter? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in dit boek.

Oefenen, oefenen en nog meer oefenen

Je zult niet zomaar de beste dj worden. Dat kan enkel na uren en uren van toegewijd oefenen. Je kunt alle technische snufjes en de nieuwste apparatuur hebben, maar het zijn de uren achter de draaitafels die echt het verschil maken. Begin in je eigen kamer, waar je vrijuit kunt experimenteren met beats, overgangen en mixtechnieken. Zodra je wat zelfvertrouwen hebt opgebouwd, bied je je diensten aan op feestjes van vrienden of op kleinschalige evenementen. Dat levert je ook steeds meer zelfvertrouwen op. Er is geen betere leerschool dan een live publiek. Fouten zijn onvermijdelijk, maar elke keer dat iets niet gaat zoals gepland, krijg je een waardevolle les die je helpt om te groeien als artiest. Bovendien krijg je door live te draaien een beter gevoel voor wat mensen doet bewegen en hoe je het publiek kunt leiden en beïnvloeden met je muziekkeuzes.

Juridische informatie over starten als dj

Dj worden gaat spijtig genoeg niet alleen over de juiste muziek draaien. Het gaat over meer dan alleen beats en ritmes, want er is ook een juridische dimensie die niet over hoofd mag worden gezien. Ten eerste is er de kwestie van het auteursrecht. Daarnaast zijn er de contractuele overwegingen en soms zelfs verzekeringstechnische kwesties. Het is dan ook belangrijk om je te verdiepen in de juridische aspecten van dit beroep, bij voorkeur nog voordat je beslist om dj te worden.

Dj worden en het auteursrecht

Als dj zal je muziek mixen en draaien, muziek die door anderen is gemaakt. Dat is toegestaan, maar je mag enkel legaal aangekochte muziek gebruiken. Gebruik daarom de originele cd’s of het originele vinyl. Je mag geen liedjes van streamingplatforms, YouTube en dergelijke meer gebruiken, behalve als het gaat over draaien in privékring. Weet dat je niet zomaar muziek van een cd mag halen en op je computer mag halen. Wil je dit wel doen en over meer mogelijkheden beschikken? Dan heb je een speciale dj-licentie van Unisono nodig. Elke dj moet deze licentie zelf hebben. Dus als je met z’n tweeën draait, hebben jullie alle twee een eigen dj-licentie nodig.

Contracten met opdrachtgevers

Het belang van goede contracten mag niet worden onderschat. Deze documenten leggen de wederzijdse verwachtingen, rechten en plichten vast die tussen jou en je opdrachtgever bestaan. Een goed opgesteld contract biedt duidelijkheid over cruciale zaken zoals betalingen, de duur van de set, de technische vereisten, de annuleringsvoorwaarden, de verzekeringen en eventuele andere specifieke wensen of voorwaarden van de opdrachtgever. Het is niet alleen een manier om jezelf financieel te beschermen, maar ook om misverstanden of geschillen die kunnen ontstaan tijdens het evenement te voorkomen.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om mondelinge afspraken te maken, vooral in een meer informele setting, is het altijd aan te raden om een schriftelijke overeenkomst te hebben. Dit geeft zowel jou als de opdrachtgever gemoedsrust. Als je niet zeker weet hoe je zo’n contract moet opstellen, is juridisch advies aan te raden. Een advocaat of jurist zal een basiscontract opstellen.

Inschrijven als zelfstandige

Veel mensen die starten als dj doen dat in de eerste plaats als hobby. Ze gaan dan gratis draaien in het lokale jeugdhuis. Daar is niks mis mee en daarvoor hoef je je niet in te schrijven als zelfstandige. Eenmaal je betalingen ontvangt en het draaien een professioneel karakter krijgt, is dit wel het geval. Je hebt dan een ondernemingsnummer en een btw-nummer nodig. Ook zal je bijdragen moeten betalen voor de sociale zekerheid. Eventueel is het zelfs aan te raden om een vennootschap op te richten. Indien je reeds een job hebt, kun je je inschrijven als zelfstandige in bijberoep. Voor studenten is er dan weer een speciaal statuut, de student-zelfstandige. Als je hierover twijfelt of als je hier vragen over hebt, is het aan te raden om de hulp in te schakelen van een boekhouder. Via deze pagina vind je eenvoudig een goede boekhouder in jouw buurt.

Tips om dj te worden

Iedere succesvolle dj heeft ooit zijn eerste stappen in de muziekwereld gezet. Ook hij vroeg zich dingen af als “Hoe kun je dj worden” en “Wat heb je nodig als dj?” Met vastberadenheid, passie en de juiste aanpak kan iedereen zijn dromen verwezenlijken. Als je overweegt om dj te worden en je jezelf nu al op het podium ziet staan, omringd door een uitzinnige menigte, dan zijn hier enkele waardevolle tips om je op de goede weg te helpen.

 • Start met luisteren en lezen: Verdiep je in verschillende muziekgenres. Hoe meer je weet, hoe breder je repertoire wordt.
 • Investeer in basismateriaal: Begin met een eenvoudige dj-controller en gratis of betaalbare software om het mixen aan te leren.
 • Oefen regelmatig: Oefening baart kunst. Plan dagelijkse of wekelijkse sessies in om je vaardigheden te verbeteren.
 • Vraag om feedback: Laat vrienden, familie of collega’s naar je mixen luisteren en sta open voor constructieve kritiek.
 •  Netwerk: Sluit je aan bij lokale groepen of online fora. Dit kan leiden tot kansen of waardevolle samenwerkingen. Bovendien kun je zo erg veel van elkaar leren.
 • Wees uniek: Zoek naar manieren om jezelf te onderscheiden van de rest.
 • Begrijp het zakelijke aspect: Leer over contracten, auteursrechten en de andere zakelijke aspecten van het dj-zijn.
 • Blijf leren: De muziek- en technologiewereld verandert snel. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends, software en apparatuur.
 • Wees geduldig: Succes komt zelden ineens. Blijf gedreven en vier de kleine overwinningen. Stap voor stap kun je uitgroeien tot een succesvolle dj, maar wees wel geduldig en verwacht niet dat het ineens allemaal zal lukken.

Veelgestelde vragen over starten als dj

Veel mensen voelen de roep van de draaitafels, maar hebben tegelijkertijd veel vragen over hoe ze moeten beginnen als dj. Hoe kun je dj worden en waar moet je rekening mee houden? Het is wel vaker zo dat mensen die willen starten als dj dergelijke praktische vragen hebben. Het antwoord op deze en andere vragen over starten als dj vind je hieronder.

 • Hoe kan ik dj worden?

Om dj te worden, moet je beginnen met het begrijpen en waarderen van muziek. Investeer in basisapparatuur, zoals een dj-controller en -software, en begin met oefenen. Het bijwonen van lessen, het netwerken met andere dj’s en het opdoen van ervaring op feestjes of kleine evenementen kan je enorm helpen.

 • Kan ik dj worden op latere leeftijd?

Zeker! Dj worden heeft geen leeftijdsgrens. Hoewel het misschien lijkt alsof veel dj’s op jonge leeftijd beginnen, zijn er talloze verhalen van mensen die op latere leeftijd zijn begonnen en die enorm succes zijn geworden. Het draait allemaal om passie, toewijding en de wil om veel te oefenen. Dat is veel belangrijker dan jouw leeftijd.

 • Kan ik dj worden als kind?

Absoluut. Er zijn veel dj’s die al op zeer jonge leeftijd zijn begonnen. Als kind heb je wellicht de flexibiliteit om snel te leren. Het is wel aan te raden om begeleiding te krijgen van een volwassene, vooral als het gaat om optredens en de zakelijke aspecten.

 • Kan ik een vrouwelijke dj worden?

Ja! Hoewel de dj-wereld nog altijd door mannen wordt gedomineerd, zijn er ook steeds meer succesvolle vrouwelijke dj’s die hun opwachting maken. Jouw geslacht mag geen belemmering zijn voor je passie en talent.

 • Is dj worden moeilijk?

Dj worden vereist oefening en toewijding. Net als bij elk ander vak, zal je in het begin uitdagingen tegenkomen, zoals het begrijpen van technische aspecten of het leren begrijpen van het publiek. Echter, met doorzettingsvermogen en passie is dj worden absoluut haalbaar. Het is dus zeker niet makkelijk, maar als dergelijke uitdagingen je inspireren, zul je het ver schoppen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here