DELEN

Voor mensen die overwegen om zelfstandig behanger te worden, kan het een spannende stap zijn in hun carrière. Maar de weg naar succes is pas beschikbaar als je de juiste stappen volgt. In dit artikel zal worden uitgelegd hoe je zelfstandig behanger kan worden, welke opleiding behangen je dient te volgen en voor wie deze optie een goede keuze is. We zullen ook kijken naar de competenties die je nodig hebt en waar je rekening mee moet houden als je deze carrièrestap wilt zetten.

Taken van de behanger

Een behanger is een persoon die verantwoordelijk is voor het behangen van binnenmuren en plafonds. Daarnaast hebben behangers vaak ook kennis van schilderen, kunnen ze in beperkte mate elektriciteit aansluiten en dergelijke meer. Klanten verwachten dat een goede behanger kan adviseren, bijvoorbeeld met betrekking tot kleurkeuzes. Daarom is het van belang dat een behanger over voldoende kennis beschikt om deze taken uit te voeren. Behangers kunnen voor zichzelf werken of voor een baas bij een schildersbedrijf, woonwinkel, bouwonderneming of aannemer. Wil jij een behanger worden? Dan is een cursus verven en behangen essentieel.

Competenties en vaardigheden van een goede behanger

Een goede behanger is iemand die verschillende competenties en vaardigheden bezit. Om een goede behanger te zijn, is aanpassingsvermogen bijvoorbeeld een vereiste. Behangers moeten in staat zijn om zich aan te passen aan verschillende omgevingen en situaties om daarbij telkens het beste resultaat te bereiken.

Daarnaast is inzicht ook belangrijk voor een goede behanger. Een behanger moet nu eenmaal in staat zijn om een ​​project in zijn geheel te overzien en om de juiste materialen en technieken te kiezen. Een behanger moet verder de vaardigheid hebben om onafhankelijk te werken. Behangers moeten in staat zijn om hun taken zelfstandig te voltooien, zonder afhankelijk te zijn van anderen. Een resultaatgerichte aanpak is eveneens noodzakelijk. Behangers moeten nu eenmaal de juiste stappen zetten om een ​​project zo efficiënt mogelijk te voltooien, binnen de gestelde tijd en met een gepast budget.

Goede behangers hebben bovendien een gevoel voor samenwerken. Behangers moeten in staat zijn om samen te werken met andere professionals om op deze manier een ​​project succesvol af te ronden. Daarnaast is inlevingsvermogen belangrijk. Behangers moeten de verwachtingen van de klant begrijpen en hun ideeën en creativiteit gebruiken om aan deze verwachtingen te voldoen. Luisterend vermogen is tevens een vaardigheid die een goede behanger moet bezitten. Behangers moeten nu eenmaal in staat zijn om naar de klanten te luisteren en om hun ideeën en suggesties op te nemen. Enkel zo kunnen ze voldoen aan hun wensen en verwachtingen. Ten slotte is ook zelfzekerheid belangrijk. Behangers moeten namelijk in staat zijn om hun werk met vertrouwen uit te voeren.

Hoewel veel van deze competenties en vaardigheden al bij aanvang aanwezig moeten zijn, kan een behanger deze vaardigheden verder ontwikkelen door middel van een cursus behangen. Een opleiding behangen zorgt er bijvoorbeeld voor dat je de nodige vaardigheden onder de knie hebt, waardoor je zelfzeker voor de dag kunt komen. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle vaardigheden kunnen worden aangeleerd tijdens een cursus behangen. Sommige vaardigheden moeten worden ontwikkeld met ervaring en praktijk. Daarom dien je na het volgen van een cursus behangen een stage te doorlopen en moet je je elke dag opnieuw verder ontwikkelen.

Inkomsten van een behanger

Hoeveel een behanger verdient, hangt af van veel factoren. Er is geen universele prijs per uur of per maand. Uiteindelijk is het salaris dat een behanger verdient afhankelijk van de aanbod en vraag in de markt, de eisen van de klant en de kosten voor materiaal en personeel. Er zijn verschillende indicaties voor wat een behanger verdient. Jobpersonality meldt een jaarsalaris van € 34.500 bij openstaande vacatures, terwijl de Nationale Beroepengids in Nederland een gemiddeld maandsalaris van € 1850 noemt met bedragen die kunnen oplopen tot € 2700. Dit is uiteraard slechts deels representatief voor België.

Zelfstandige behangers vragen meestal ongeveer € 40 per uur voor het werk, dus exclusief de materialen. Als ondernemer moet je je eigen prijzen bepalen en de winstmarge die je wilt hanteren. Een goed financieel plan kan je helpen om te bepalen hoeveel je kunt verdienen als zelfstandige behanger. Soms zal zo’n financieel plan ook aan bod komen tijdens een opleiding behanger, maar dat is zeker niet altijd het geval.

Starten als zelfstandige behanger

Als je van plan bent om als zelfstandig behanger te starten, zijn er een aantal dingen die je moet weten. Ten eerste is het belangrijk dat je de juiste kennis en vaardigheden hebt om een succesvolle behanger te worden. Hiervoor is het aan te raden om een behang cursus of een cursus schilderen en behangen te volgen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een ondernemersmentaliteit hebt, zodat je jouw eigen bedrijf kunt opstarten. Vervolgens is het ook belangrijk om een sterk netwerk op te bouwen. Met de juiste kennis en vaardigheden, alsook een krachtig netwerk, kun je als zelfstandig behanger een succes maken van je bedrijf.

Cursus behangen volgen

Wie alle ins en outs van behangen wil leren, kan een cursus behangen volgen bij het Centrum voor Avondonderwijs. Deze professionele cursus behangen van De Ondernemersschool NHOC duurt drie tot zes maanden en kost 657 euro. Je kan deze cursus behangen ook in termijnen betalen. Naast de theorie die tijdens de cursus behangen aan bod komt, raadt men ook aan om een stage te lopen.

In ieder geval is het aan te raden om niet louter een cursus behangen te volgen, maar om in avondschool schilderen en behangen te volgen. Door in avondschool schilderen en behangen te volgen, kan je ook zelfstandig schilder worden. Je kan meteen kiezen voor een opleiding schilderen en behangen bij het CVO, waar je ook met reële werksituaties te maken krijgt.

Rijbewijs

Als je zelfstandig schilder wil worden, is het essentieel om een rijbewijs te hebben. Het is belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om naar verschillende locaties te reizen om klussen uit te voeren. In België moet je een rijbewijs B behalen om met een auto te mogen rijden. Hiervoor zal je eerst een theorie-examen moeten afleggen bij een erkende rijschool. Als je dit theorie-examen met goed gevolg hebt afgelegd, mag je vervolgens ook nog een praktijkexamen afleggen om het rijbewijs te kunnen behalen. Uiteindelijk krijg je dan een geldig rijbewijs waarmee je klussen kunt uitvoeren als zelfstandig schilder. Als je net als veel andere Belgen al een rijbewijs hebt, kan je deze stap uiteraard overslaan.

Starten als ondernemer

Met enkel het volgen van een goede cursus behangen ben je er uiteraard nog niet. Als je van plan bent om als zelfstandig behanger te starten in Vlaanderen, zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Ten eerste moet je kiezen welke ondernemingsvorm het beste bij je past. Vervolgens moet je een zichtrekening openen, eventueel ook een vennootschap oprichten en een ondernemingsnummer aanvragen. Daarna activeer je je btw-nummer, sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds en zorg je ervoor dat alles goed zit bij het ziekenfonds. Het is ook belangrijk om een goed financieel plan te hebben. Een boekhouder kan je hierbij helpen. Als je alle stappen hebt gevolgd, kun je officieel starten als zelfstandig behanger in Vlaanderen.

Netwerk van de behanger

Een zelfstandig behanger moet over een goed zakelijk netwerk beschikken om samenwerkingen aan te gaan met professionals uit andere gerelateerde branches. Dit netwerk maakt het mogelijk om verschillende klussen op een effectieve en efficiënte manier uit te voeren. Bijvoorbeeld als een klus een schilder en een behanger vereist, kan de behanger contact zoeken met een schilder uit zijn netwerk om de klus samen uit te voeren. Uiteraard kan je ook gewoon een cursus schilderen en behangen volgen, zodat je meteen alles zelf kan doen. Het netwerk maakt het ook mogelijk om klanten te vinden en om verwijzingen te krijgen. Tot het netwerk van de behanger behoren ook stoffeerders, klusjesmannen, aannemers, interieurontwerpers en architecten. Ook goede leveranciers kunnen uiteraard niet ontbreken.

Boekhouding voor zelfstandige behangers

Als zelfstandige behanger heb je een goede boekhouder nodig om je financiën op orde te houden. Een boekhouder kan je helpen bij het opstellen van je boekhouding, bij het opstellen van jaarrekeningen, bij het aanvragen van subsidies en bij het verwerken van alle inkomende en uitgaande betalingen. Daarnaast kan een boekhouder je ook adviseren over hoe je je financiën op een efficiënte en effectieve manier kunt beheren.

Heb je nog geen boekhouder? Gelukkig hebben wij een tool ontwikkeld om eenvoudig een geschikte boekhouder te vinden. Om offertes te krijgen van boekhouders uit jouw regio hoef je alleen maar een aantal gegevens achter te laten. Na het invullen van het formulier word je in contact gebracht met boekhouders die je verder kunnen helpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here