Dat je wil starten als life coach valt goed te begrijpen. Als life coach help je mensen met het bereiken van doelen in hun leven. Je biedt geen kant-en-klare oplossingen aan, maar wel handvaten voor mensen die het gevoel hebben dat ze vastlopen in hun bestaan. Je helpt hen nieuwe doelen vast te leggen en na te streven. Je stelt hen vragen en je neemt belemmerende denkbeelden weg. Via bewustwording en verandering help je mensen opnieuw hun weg te vinden. Hoe kan je een zelfstandig life coach worden en waaraan moet je denken? We leggen het voor je uit.
Een life coach cursus volgen
Iedereen kan starten als life coach, maar natuurlijk is het aan te raden om enige kennis en ervaring te hebben. Daarom raden we aan om een life coach opleiding te volgen. Je kan onder meer een life coach opleiding volgen bij het Centrum voor Avondonderwijs en bij NHA. Na het behalen van je life coach diploma kan je meteen aan de slag als zelfstandig life coach. Al is het hierbij aan te raden om je opleiding tot life coach aan te vullen met een stage. Instituten als het Centrum voor Avondonderwijs kunnen je helpen bij het vinden van een stageplek voor tijdens of na je studie tot life coach.
Ondernemingsplan maken
Je wil dan wel starten als life coach, maar in de eerste plaats word je toch een ondernemer. Dit wil zeggen dat je ook goed moet nadenken over zaken als je financieel plan, de marketing en hoe je financiële doelstellingen behaalt. Hieronder vind je alvast een aantal dingen waaraan je moet denken als je wil starten als zelfstandig life coach.
Doelgroep
Veel life coaches hebben de neiging om iedereen te willen helpen. Het is nobel, maar als ondernemer blijkt dit niet goed te werken. Je moet je marketingbudget dan ook over verschillende doelgroepen spreiden, maar bij overdaad kan je uiteindelijk niemand nog goed bereiken. Daarom is het beter om op een beperkt aantal doelgroepen te focussen.
Welke doelgroep dat wordt, is dan weer afhankelijk van verschillende factoren die je niet allemaal zelf in de hand hebt. Een concurrentieanalyse kan bijvoorbeeld uitwijzen dat je bepaalde doelgroepen maar beter links laat liggen. Tegelijkertijd spelen ook financiële zaken mee. Je focussen op bedrijven heeft het voordeel dat je meteen grote klanten in huis haalt, maar het vergt wel een volledig andere aanpak en vorm van communicatie.
Bedrijfsnaam
Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, bekt goed en schendt geen rechten waar anderen over beschikken. Je kan hier heel creatief in zijn, maar ook je eigen naam kan je kracht zijn. Jij bent uiteindelijk de life coach en de mensen krijgen met jou te maken. Je kan persoonlijk naam en faam maken en daar kan je zaak van profiteren. Een bedrijfsnaam als “Sara Bukkens Life Coach” kan dus een goede bedrijfsnaam zijn.
Bedrijfslocatie
Als zelfstandig life coach zal je mensen ontvangen. Een goede bedrijfslocatie past bij je doelpubliek en oogt rustig, zodat het niet voor afleiding zorgt. Veel is natuurlijk afhankelijk van je doelgroep en hoe je het aanpakt. Maar als zelfstandig life coach kan je doorgaans echt niet zomaar vanuit je living ondernemen. Sommige life coaches werken bijvoorbeeld liever met groepen, maar dan heb je ook een volledig andere ruimte nodig. Zorg er in ieder geval voor dat de locatie budgettair bij je past.
Uurtarief
Als zelfstandig life coach kies je natuurlijk zelf je uurtarief. Er zijn verschillende manieren waarop je een uurtarief kan vastleggen. Je kan je bijvoorbeeld baseren op je inkomen, op de kosten en op hoeveel uren je wil maken. Of je kan kijken naar de concurrentie. Vaak dringt een combinatie van verschillende invalshoeken zich op. Weet in ieder geval dat er grote verschillen zijn. Sommige coaches vragen 40 euro per uur en andere coaches vragen 80 euro per uur. Je zal zeker ook een zelfstandig life coach kunnen vinden die zonder blikken of blozen honderden euro’s durft te vragen, maar vaak kan zo iemand dan wel een goede reputatie voorleggen en heeft deze zelfstandig life coach allicht al verschillende boeken geschreven. Het is hoe dan ook een markt van vraag en aanbod, dus stel jezelf de vraag wat jij als zelfstandig life coach voor je cliënten waard bent: wat willen zij voor jou betalen?
Een boekhouder vinden
Een ondernemingsplan heeft altijd een financieel luik, het zogenaamde financieel plan. Dit is een behoorlijk ingewikkeld onderdeel van het ondernemingsplan en het is aan te raden om je bij het opstellen hiervan te laten begeleiden. Daarom raden we aan om een beroep te doen op een boekhouder. Een boekhouder zal je ook helpen bij de opstartfase van je onderneming en zal je maximaal ontzorgen, waardoor jij kan focussen op het belangrijkste: een zelfstandig life coach worden en blijven. Heb je nog geen boekhouder? Vul dan het formulier op deze website in en wij helpen je bij het vinden van een goede boekhouder.
Daadwerkelijk starten als life coach
Een zelfstandig life coach worden, betekent dat je verschillende opstartformaliteiten moet doorlopen. Welke formaliteiten dit zijn, is onder andere afhankelijk van de door jou gekozen ondernemingsvorm. Ook dat is iets waar een boekhouder je graag mee zal helpen. In ieder geval zal je een zichtrekening moeten openen bij een in België gevestigde financiële instelling. Eventueel zal je ook een vennootschapsvorm moeten oprichten, in het andere geval kan je natuurlijk gewoon starten als life coach via een eenmanszaak.
Vervolgens vraag je een ondernemingsnummer aan en activeer je jouw btw-nummer. Weet dat het interessant kan zijn om een beroep te doen op de btw-vrijstellingsregeling, maar daarvoor moet je wel een beperkte omzet hebben. Een goede boekhouder zal je hierover informeren.
Denk er verder aan dat je je bij een sociaal verzekeringsfonds moet aansluiten voor je sociale verzekering. Klop ten slotte ook even aan bij je verzekeringsmakelaar en ga na of andere verzekeringen niet interessant kunnen zijn.