DELEN

Starten als zelfstandig verpleegkundige doe je niet zomaar. Gelukkig maar, want je draagt een grote verantwoordelijkheid en het is niet de bedoeling dat eenieder zomaar kan starten als zelfstandig verpleegkundige. Enkel als je de juiste opleiding hebt gevolgd en over de juiste documenten beschikt, kan je werken als zelfstandige verpleegkundige. Hieronder ontdek je wat je allemaal moet regelen als je wil starten als zelfstandige thuisverpleging.

Voorafgaand aan het starten als zelfstandig verpleegkundige

Je kan pas starten als zelfstandig verpleegkundige als je de juiste opleiding hebt gevolgd. Enkel met de juiste werkvergunning kan je in ons land aan de slag als medische zorgverlener. Afhankelijk van de school waar je afstudeerde, ontvang je je medisch visum automatisch of dien je het zelf aan te vragen. Het aanvragen van een medisch visum doe je bij de FOD Volksgezondheid.

Na het ontvangen van een werkvisum dien je ook nog over een RIZIV-nummer te beschikken. Dit nummer is nodig zodat je patiënten recht hebben op een terugbetaling. Op de website van de RIZIV is het in te vullen inschrijvingsaanvraagformulier te vinden. Na een controle door de FOD Volksgezondheid word je ingeschreven en ontvang je je RIZIV-nummer.

Administratieve formaliteiten bij het starten als zelfstandig verpleegkundige

Wil je starten als zelfstandig verpleegkundige, dan moet je weten dat er best wel veel administratieve formaliteiten bij komen kijken. Je zal ook moeten beslissen of je in de vorm van een eenmanszaak aan de slag gaat als zelfstandige verpleegster of via een vennootschap begint te werken als zelfstandige verpleegkundige. Waarvoor je ook kiest, als beoefenaar van een vrij beroep moet je je voor de opstart registreren in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen). Je dient ook minstens een vestigingseenheid op te geven. Dat mag geen postadres zijn, maar bijvoorbeeld wel je huisadres.

Btw-nummer als verpleegkundige in bijberoep of hoofdberoep

Een voordeel van de verpleegkundige in bijberoep of hoofdberoep is dat de normale, therapeutische diensten van een verpleegkundige zijn vrijgesteld van btw. Als je enkel dergelijke normale, therapeutische diensten verricht, hoef je dus geen btw-hoedanigheid aan te vragen. Het btw-nummer is met andere woorden niet te activeren. Let wel op als je naast deze vrijgestelde activiteiten ook activiteiten uitoefent die niet tot de normale diensten van een verpleegkundige behoren, bijvoorbeeld omdat je ook de nagels van je patiënten verzorgt of hun haar knipt. Dan ben je een gemengd btw-plichtige en moet je alsnog je ondernemingsnummer voor de btw activeren. Een boekhouder kan je hierover informeren.

Als zelfstandige verpleegster aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds

Als zelfstandig verpleegkundige moet je aangesloten zijn bij een sociaal verzekeringsfonds. Een sociaal verzekeringsfonds zal je socialezekerheidsbijdragen berekenen. Je dient hierbij aangesloten te zijn voordat je start als zelfstandige verpleegster. Dit is ook verplicht als je als verpleegkundige in bijberoep aan de slag gaat. Vergeet ook niet om je statuutwijziging bij je ziekenfonds te melden, een professionele rekening te openen en een boekhouding te voeren. Over dat laatste lees je hieronder meer.

Boekhouding als zelfstandige verpleegster

Als zelfstandig verpleegkundige moet je net als elke ondernemer een boekhouding bijhouden. Afhankelijk van onder meer de omzet en de gekozen ondernemingsvorm is dit een enkelvoudige of een dubbele boekhouding. Als je geen kennis hebt van boekhouden is het aan te raden om een goede boekhouder te zoeken die ervaring heeft met mensen die werken als zelfstandige verpleegkundige. Als je nog geen boekhouder hebt, helpen wij je graag aan gratis offertes van goede boekhouders uit jouw buurt. Klik op deze link, vul je gegevens in en ontvang binnen 48 uur offertes van erkende boekhouders uit jouw regio.

Als zelfstandige verpleegster zijn er een aantal extra dingen om aan te denken. Als zelfstandige verpleegkundige die geconventioneerd is, kom je namelijk in aanmerking voor een RIZIV-toelage die je toestaat om in je sociale zekerheid te investeren. Je kan het bijvoorbeeld laten doorstorten in een aanvullend pensioenplan of je kan het investeren in een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Ook over dergelijke zaken kan een boekhouder je informeren.

Verzekeringen voor de zelfstandige verpleegster

Verder doe je er goed aan om na te denken over je verzekeringen. Omdat je ten opzichte van je patiënten een grote verantwoordelijkheid hebt, ben je door de wet verplicht om een aantal verzekeringen af te sluiten. Het gaat om de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en de verzekering beroepsaansprakelijkheid. Deze verzekeringen dekken de kosten voor fouten die jij maakt tijdens de uitoefening van je beroep. Een autoverzekering zal je wellicht ook nodig hebben. Daarnaast kunnen er nog allerlei andere verzekeringen nuttig zijn. Ga het gesprek aan met je verzekeraar en zorg dat je goed verzekerd bent voordat je start als zelfstandige verpleegster.

Een beroep doen op een erkende dienst thuisverpleging

In principe kan je alleen starten als zelfstandig verpleegkundige en het volledige beheer van je praktijk zelf doen. Het is echter ook mogelijk om een beroep te doen op een erkende dienst thuisverpleging. Een erkende dienst thuisverpleging helpt je bijvoorbeeld aan de juiste software, met opleidingen, met de tarifering enzovoort. Ook dit is zeker te overwegen als je wil starten als zelfstandige verpleegster.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here