DELEN

Vloggers worden steeds populairder. Het internet lijkt dan ook steeds meer te focussen op podcasts en video’s en minder op tekst. Het inspireert mensen om te starten met vloggen. Wat heb ik nodig om te starten met vloggen? Hoe begin je te vloggen? En hoe vloggen op YouTube verloopt? We merken dat mensen hier vaak nog een aantal vragen over hebben. Hieronder leggen we uit wat vloggen is en lichten we een aantal dingen over vloggen voor beginners toe.

Wat is vloggen?

Vloggen is een samentrekking van video en bloggen. Het draait erom dat men in de plaats van blogs video’s maakt die worden geplaatst op een eigen of een extern videoplatform. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen starten met vloggen. Sommige mensen starten met vloggen vanuit een hobby en maken er na verloop van tijd hun beroep van. Daarnaast zijn er ook bedrijven die starten met vloggen, om zo hun doelgroep beter te bereiken.

Vloggen: hoe doe je dat?

Om te starten met vloggen heb je best wel een aantal spullen nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je het goed doet, waardoor ook het volgen van een opleiding nuttig kan zijn. We leggen hieronder uit hoe starten met vloggen verloopt.

Een niche en een doelpubliek kiezen

Wil jij starten met vloggen en er ook effectief geld mee verdienen? Dan is het belangrijk dat je eerst goed nadenkt waarover je zal starten met vloggen. Er is al heel wat concurrentie en je moet je kunnen onderscheiden. Daarnaast wil je natuurlijk starten met vloggen over iets wat je boeit en waar je kennis over hebt. Over het algemeen is het een goed idee om in een niche te starten met vloggen. Sommige niches zijn al redelijk drukbezet, zoals koken, gaming en fitness. Er zijn echter nog heel wat niches waarbij de concurrentie een stuk beperkter is.

Tip: denk goed na over de vraag of je in het Nederlands of in een andere taal zal starten met vloggen. Over het algemeen is het handiger om in de eigen moedertaal te starten met vloggen, maar in een wereldtaal als Engels kan je wel een ruimer doelpubliek bereiken.

Vloggen: wat heb je nodig?

Je kan niet zomaar starten met vloggen, je hebt er best wel een aantal spullen voor nodig. Als beginnende vlogger met een beperkt budget is het natuurlijk nog een kwestie van prioriteiten stellen, maar zonder de volgende benodigdheden kan je niet starten met vloggen:

 • Vlogcamera
 • Externe microfoon
 • Voldoende geheugen
 • Statief
 • Studioverlichting
 • Extra ­accu
 • Laptop met videobewerkingssoftware

Als je in een bepaalde niche gaat starten met vloggen, is het mogelijk nodig om extra benodigdheden aan te schaffen. Zo kan je niet starten met vloggen over eten zonder dat je over talloze keukentools beschikt.

Video’s leren bewerken

Mensen denken soms dat starten met vloggen heel eenvoudig is, dat het niet meer is dan wat video’s opnemen en online plaatsen. Zo eenvoudig is het echter niet. Het is belangrijk dat je video’s professioneel ogen. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. En daarom dien je thuis te zijn in videobewerking. Er zijn talloze programma’s waarmee je vlogs kan monteren, maar de meeste vloggers werken met Adobe Premiere. Dit is een betaald programma en het heeft best wel een leercurve waar je rekening mee moet houden.

Opgelet: veel vloggers maken de fout dat ze zomaar een muziekje in hun video opnemen. Het is echter niet toegestaan om zomaar iemand anders zijn of haar muziek te verspreiden. Er zijn wel oplossingen. Onder andere via de website Bensound kan je rechtenvrije muziek vinden.

Optimaliseer je kanalen en video’s

Starten met vloggen draait om meer dan alleen het maken en bewerken van video’s. Je wil per slot van rekening ook dat je video’s worden gevonden en worden bekeken. Daarom moet je zowel je kanaal als je video’s optimaliseren. Houd daarbij rekening met de onderstaande zaken.

 • Zorg voor een leuke omslag- en profielfoto op bijvoorbeeld YouTube
 • Wees aanwezig op verschillende kanalen en link door naar andere kanalen
 • Sleutel aan de instellingen van het YouTube-kanaal en kies bijvoorbeeld video’s die in de kijker moeten staan
 • Vul aanvullende informatie in (bv. het onderdeel “over” op YouTube)
 • Focus video’s steeds op zoektermen die men intikt op bijvoorbeeld YouTube
 • Neem zoekwoorden op in de naam en in de beschrijving van je video
 • Stimuleer bingewatching door video’s in een playlist op te nemen
 • Zorg dat een titel opvalt

Over het algemeen is het belangrijk om trends op te volgen en om goed te kijken welke video’s het bij je conculega’s goed doen. Een goede manier om trends op te volgen, is Google Trends en YouTube Trending gebruiken.

Starten met vloggen: maak er je beroep van

Voor veel mensen is starten met vloggen eerder iets als een hobby. Naarmate je bereik toeneemt, bestaat de kans dat je door bedrijven wordt aangesproken om bijvoorbeeld hun producten te promoten. Daar krijg je dan een vergoeding voor. Eenmaal het starten met vloggen in een beroepsinkomen begint te resulteren, moet je je inschrijven als zelfstandige. Als je al een hoofdberoep hebt, kan je in bijberoep starten. Omdat de risico’s beperkt zijn, kan je overwegen om dit in de vorm van een eenmanszaak te doen. Ook in de vroege startfase kan je overigens al meteen als zelfstandige starten. Je kan dan je kosten fiscaal inbrengen. Als je verlies maakt, zal je minder belastingen betalen uit de inkomsten op je hoofdberoep. De fiscus staat dat toe, op voorwaarde dat je natuurlijk op termijn winst begint te maken.

Als je hier advies over wil, is het aan te raden om erover te spreken met een boekhouder. De boekhouder kan ook alles uit handen nemen en kan je begeleiden bij het starten met vloggen. Heb je nog geen boekhouder? Dan kan je via deze website eenvoudig een boekhouder vinden. Je laat je gegevens achter en je wordt in contact gebracht met drie goede boekhouders die ervaring hebben met het starten met vloggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here