DELEN

Ben je jouw ondernemingsplan aan het neerpennen of heb je reeds de eerste stappen gezet en ben je op zoek naar keukenapparatuur? Dan weet je vast wel dat het vinden van geschikte keukenapparatuur niet eenvoudig is, zeker indien je ook tegen budgettaire beperkingen aanloopt. Het is misschien wel de grootste kostenpost voor de starter, terwijl geschikte apparaten natuurlijk onontbeerlijk zijn. Daarom onderstaande 5 tips voor het aanschaffen van de juiste keukenapparatuur.

Lees ook: Zo start je in tien stappen een eigen horecazaak

Maak een prioriteitenlijst op

Bezuinigen op kwaliteit is in principe not done, tenzij het gaat om apparaten die je zelden gebruikt. Indien je enkel kiest voor de beste keukenapparatuur loopt dat echter al snel in de papieren. Het is dan ook belangrijk dat je een prioriteitenlijst opstelt met enerzijds de apparaten die je echt wel moet aanschaffen en anderzijds de toestellen die eventueel van een lagere kwaliteit mogen zijn of die je later kan aankopen.

Kies voor de beste horeca apparatuur Horecatraders.com en ga voor minder belangrijke toestellen op zoek naar buitenlandse alternatieven of opteer eventueel voor tweedehands materiaal. Met een goede prioriteitenlijst zorg je er hoe dan ook voor dat je de cruciale apparatuur in huis hebt en zo hoef je niks te vergeten.

Fig. Stel vooraf een lijst op met welke toestellen onontbeerlijk zijn en welke apparaten nog even op zich kunnen laten wachten.

Houd rekening met het energieverbruik

Alleen kijken naar het kostenplaatje zou te gek voor woorden zijn. Ik sta er soms van te kijken hoeveel stroom goedkopere toestellen verbruiken. Zeker indien het gaat om elektrische toestellen die warmte opwekken, is het verschil soms echt gigantisch. En dat laat zich vertalen in peperdure energiefacturen. Logisch, want in de horeca draai je lange dagen waardoor dergelijke toestellen soms meer dan twaalf uur per dag functioneren. Een toestel met een gunstig energielabel weet zich dan ook eenvoudig terug te verdienen.

Fig. Bij elektrische apparaten die warmte opwekken is het belangrijk om ook rekening te houden met het energieverbruik.

Stem af op de inrichting van jouw keuken

Indien je kiest voor een open keuken is het belangrijk dat de toestellen ook stijlvol ogen. Bovendien moet je dan ook rekening houden met de geluidsontwikkeling: toestellen dienen dan stil te functioneren.

Wanneer de keuken daarentegen goed geïsoleerd is en zich op een ruime afstand van de eetruimte bevindt, is dat minder belangrijk. Maar ook dan dien je echter wel rekening te houden met de inrichting. Zo moet het mogelijk blijven om de apparaten eenvoudig te reinigen en te onderhouden. Als er een monteur bij te pas komt is het euvel dan sneller en goedkoper op te lossen, waarna je meteen weer de deuren kan openen.

Fig. Een open keuken moet net, ordelijk en muisstil zijn. Bovendien moet het naadloos aansluiten bij de inrichting van jouw zaak. Bij een gesloten keuken mag de nadruk op efficiëntie liggen.

Schenk aandacht aan hygiëne

Er zijn uiteraard een aantal hygiëneregels waaraan je moet voldoen. Indien het gaat om professionele keukenapparaten zit dat in principe wel snor. Houd er echter rekening mee dat je de toestellen ook eenvoudig moet kunnen reinigen om zo’n hygiënische omgeving ook blijvend te garanderen. Breng ook dat in rekening, want soms is het reinigen van toestellen een grote kostenpost. Heb je bij het ene toestel wekelijks één uur nodig om het te reinigen terwijl een iets duurder toestel zich op een half uur laat kuisen? Dan resulteert dat jaarlijks in een verschil van 26 uur. Zet dat maar even om conform de hoge Belgische loonkost en misschien is een duurder toestel op lange termijn toch goedkoper?

Fig. Van een koffiemachine tot de oven: zorg dat je de toestellen eenvoudig en effectief kan reinigen.

Denk tot slot ook toekomstgericht

Als starter zal je misschien nog niet veel personeel in dienst hebben of verwacht je nog niet meteen volgeboekt te zijn. Daar hoeft niks mis mee te zijn, want waarschijnlijk hield je daar in jouw financieel plan ook gewoon rekening mee. Daartegenover moet je bij de aankoop van keukenapparatuur eveneens rekening houden met jouw groeiplannen. Zo gaan jouw investeringen extra lang mee. En zo hoef je niet meteen nieuwe apparaten aan te schaffen.

Fig. Voor enkele tafeltjes koken is eenvoudiger dan koken voor een volgeboekte zaal. Zorg dat jouw apparaten jouw groeimarge niet beperken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here