DELEN

Solliciteren; iedereen heeft het wel eens moeten doen. Voor velen is dit iets om tegenop te zien en maken zich onnodig zenuwachtig. Vaak is het juist een heel fijn gesprek. Wat hoort er precies bij het sollicitatieproces? Het proces heeft drie fases; een CV maken, een sollicitatiebrief schrijven en een sollicitatieproces houden. In deze blog staan de beste tips om het sollicitatieproces soepel te laten verlopen.

Curriculum Vitae

Het sollicitatieproces begint bij het maken van een CV. Jouw eerste indruk is belangrijk; je krijgt geen tweede eerste indruk. Een paar algemene onderdelen moeten in een CV staan. De gegevens die erin moeten staan zijn: je voor- en achternaam, geboortedatum, adres en telefoonnummer. Heb je die gegevens in je CV verwerkt? Schrijf dan een stukje over over jezelf. Stel jezelf voor in je persoonlijke stukje. Zorg dat je introductie aansluit op de desbetreffende vacature. Kijk vooral naar de functie waarop je solliciteert. Bij sommige functies is het noodzakelijk om zelfstandig te kunnen werken en bij andere moet je communicatief vaardig zijn.

Daarnaast moet je werkervaring in je CV naar voren komen. Laat ook dat aansluiten op de functie. Voor een sales vacature is een vakantiejob in de afwas niet relevant, maar een job als callcenter-medewerker wel. Ook je opleidingen zijn in je CV te vinden, beginnend met je middelbareschooldiploma. Heb je een relevante minor of cursus gevolgd? Laat ook die naar voren komen. Dit geldt ook voor relevante vaardigheden en kennis die hebt opgedaan. Een foto op je CV is een pluspunt. De werkgever zal je dan beter onthouden.

Sollicitatiebrief

In je sollicitatiebrief krijg je nogmaals de kans om jezelf te onderscheiden van de overige kandidaten. In deze brief geef jij aan waarom je de functie goed zal bekleden en waarom jij bij het bedrijf past. Zorg dat je je goed hebt ingelezen in het bedrijf, voordat je begint met het schrijven van de sollicitatiebrief. Wat zijn de toekomstplannen van het bedrijf? Maak duidelijk dat jij perfect past in die toekomstplannen. Weet jij zeker dat je in de visie past? Laat weten waarom. Let er wel op dat je CV en sollicitatiebrief niet hetzelfde zijn en dus geen opsomming zijn van elkaar.

Sollicitatiegesprek

Nu begint het echte werk, maar hoe moet je je kleden? Kijk wederom naar het bedrijf. Bij een formeel bedrijf kleed je je netjes en bij een informeel bedrijf zal een spijkerbroek met een trui volstaan. Bedenk sterke eigenschappen die passen bij de functie. Er zal helaas ook naar zwakke eigenschappen worden gevraagd. Bedenk die eigenschappen en geef aan hoe je daaraan gaat werken. Aan het eind van het sollicitatiegesprek wordt vaak de vraag gesteld of je nog vragen hebt. Om geïnteresseerd en voorbereid over te komen kun je antwoorden met, bijvoorbeeld: “hoe ziet jouw werkdag er precies uit?”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here