DELEN

Als jij of je medewerkers een groot deel van de dag op kantoor doorbrengen, is het belangrijk om te zorgen voor een gezonde en comfortabele werkomgeving. Een slechte houding en verkeerde kantoormeubelen kunnen leiden tot pijn, vermoeidheid en stress. Er zijn gelukkig een aantal eenvoudige dingen die je kan doen om het kantoor ergonomisch in te richten.

Kies de juiste bureaustoel

Een goede bureaustoel is het fundament voor een comfortabele en gezonde werkhouding. Kies voor een ergonomische bureaustoel die op verschillende punten verstelbaar is (armleuningen, rugleuning en zithoogte). Stel de bureaustoel ook goed af. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de voeten op de grond staan en de ellebogen zijn afgestemd op de hoogte van het werkblad. De rugleuning dient de natuurlijke bocht van de rug te ondersteunen, zonder dat je voorover leunt.

Investeer in een verstelbaar bureau

Veel mensen maken de fout dat ze enkel in een ergonomische bureaustoel investeren. Echter, een ergonomische bureaustoel is niet correct in te stellen als het werkvlak zich niet op de juiste hoogte bevindt. Een in de hoogte verstelbare bureau kan je perfect afstemmen op je lichaam, zodat je altijd correct kan zitten. Er bestaan ook bureaus die elektrisch verstelbaar zijn. Dit is een goede oplossing voor dynamische werkplekken. Daarnaast kan je dan eenvoudig switchen tussen zittend of staand werken.

Investeer in een verstelbaar bureau

Probeer eens een ergonomische muis en toetsenbord

De computermuis en het toetsenbord zijn ontworpen met een focus op snel en doeltreffend werken. Ergonomisch zijn ze echter niet. Er bestaan gelukkig wel ergonomische computermuizen en toetsenborden, hoewel ze dan net wat anders te gebruiken zijn en de knopjes een beetje anders zitten. Dit is even wennen. Toch is het gebruik ervan aan te raden, omdat ze veel klachten kunnen voorkomen. Probeer het in ieder geval eens uit, voor je het weet ben je het gewoon.

Zorg voor voldoende verlichting

Voldoende verlichting op kantoor is om veel redenen belangrijk. Er is ook een link met de ergonomie. Een voldoende verlicht werkblad voorkomt namelijk dat je dichter bij je papieren moet kruipen. Door het werkblad goed te verlichten, kan je gewoon op de juiste manier blijven zitten. De voorkeur gaat uit naar natuurlijk daglicht in combinatie met kunstlicht waar nodig. Een bureaulamp is bijvoorbeeld een goede keuze, klassieke tl-verlichting niet. Zorg er in ieder geval voor dat je zelf het licht niet blokkeert en dat je niet voor ongewenste schaduwen zorgt. Maar zorg er tegelijkertijd voor dat het licht je niet kan verblinden.

Tussendoor voldoende bewegen

Zelfs met ergonomische kantoormeubelen is langdurig zitten eigenlijk niet goed voor je. Het is belangrijk om tussendoor regelmatig te bewegen en er zijn verschillende manieren om dat te doen. Stel een wekker in voor regelmatige pauzes. Maak even een wandeling (niet naar de snackautomaat), strek de benen en doe enkele oefeningen. Werk of vergader eens staand. En maak gebruik van de trap in plaats van de lift. Dergelijke zaken kunnen helpen om de bloedsomloop te bevorderen. Je kan ook bewegen tijdens het werken. Er bestaan bijvoorbeeld speciale bureaufietsen waarbij je dient te trappen terwijl je aan het werk bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here