DELEN

Ook als webshopeigenaar dien je een goede boekhouding bij te houden. Hierbij krijg je te maken met aankopen, verkopen en retours, maar net als andere bedrijven zijn ook investeringen, afschrijvingen en personeelskosten nooit veraf. Een van de grote voordelen van de webshop boekhouding is dat er veel kan worden geautomatiseerd, meer dan alleen het aanmaken en verzenden van orderbevestigingen en facturen. Toch blijft een ervaren boekhouder een belangrijke partner.

Boekhouding voor een webshop: uitdagingen en verregaande mogelijkheden

Over het algemeen zegt men wel eens dat een webshop aan de kostenzijde minder complex is dan een fysieke winkel. In de praktijk kan dat al eens tegenvallen, omdat webshops ook magazijnen hebben, machines gebruiken en personeel in dienst nemen. Tegelijkertijd is de webshop boekhouding op veel punten zelfs complexer, omdat je te maken krijgt met zowel particuliere als zakelijke klanten, omdat je over de grens levert en omdat je misschien wel te maken krijgt met de douane. Dat heb je natuurlijk allemaal niet als je gewoon een kledingwinkel uitbaat.

Anderzijds heeft de webshop boekhouding een groot voordeel: het staat open voor een verregaande automatisering. Hierbij wordt bijvoorbeeld het juiste btw-percentage automatisch toegepast, worden aankopen automatisch in de boekhouding verwerkt en zorgt de koppeling met de bankomgeving ervoor dat ook bankafschriften automatisch in de webshop boekhouding terechtkomen.

Voordelen van een goede webshop boekhouding

Hoe dan ook hebben fysieke winkels en webshops iets met elkaar gemeen: zowel een fysieke winkel als een webshop hebben een boekhouding nodig. Niet alleen omdat een webshop boekhouding wettelijk verplicht is, maar ook omdat een boekhouding de webshop en de prestaties inzichtelijker maakt. De webshop boekhouding zorgt ervoor dat je continu zicht hebt op de prestaties van je bedrijf en dat je eenvoudiger bijstuurt.

Een goede webshop boekhouding zorgt daarnaast voor een tijdsbesparing, zeker als de administratie van de webshop is geautomatiseerd. Belastingaangiften die je dient te doen, worden bijvoorbeeld automatisch voor je samengesteld. Hierdoor doe je in enkele tellen je btw-aangifte, waardoor je opnieuw kan doen wat echt belangrijk is: klanten te woord staan en producten verkopen.

Boekhouding webshop: zelf doen of uitbesteden

Dankzij de verregaande automatisering is de boekhouding van je webshop zelf doen zeker mogelijk. Alles wordt dan automatisch correct verwerkt en je kan je beperken tot enkele controles. Dit is natuurlijk niet het geval als je bijvoorbeeld investeringen doet, die moet je zelf ingeven en dan moet je zelf over de afschrijvingstermijnen beslissen. Je zal met andere woorden nog steeds zelf een aantal boekingen moeten uitvoeren. In de praktijk kan je met het beste boekhoudprogramma de webshop boekhouding relatief eenvoudig zelf bijhouden. Wat het beste boekhoudprogramma voor de webshop is, is sterk afhankelijk van je voorkeuren en het webshopplatform dat je gebruikt.

Toch levert een goede boekhouder ook voordelen voor je webshop administratie op. Een goede boekhouder helpt je bijvoorbeeld al bij de oprichtingsfase. Hij gaat samen met jou na welke vennootschapsvorm de beste keuze is. Want als eenmanszaak een webshop starten, is vaak geen goed idee. Daarnaast maakt hij je wegwijs door de fiscale wereld, beantwoordt hij btw-technische vragen en ontzorgt hij je maximaal. Bij een dispuut met de fiscus staat hij jou bij.

Ook een combinatie van de twee is mogelijk: de webshop boekhouding automatiseren en de manuele taken aan een boekhouder overlaten. De boekhouder zal dan ook de webshop boekhouding controleren en de nodige aangiften doen. Dan profiteer je van de voordelen van beide werelden.

Goede boekhouder voor de webshop boekhouding

Als je een beroep doet op een boekhouder, is het aan te raden om te kiezen voor een boekhouder die ervaring heeft met de webshop boekhouding en met de vele koppelingsmogelijkheden. Hij kan je dan informeren over de verschillende boekhoudprogramma’s en de tools die je webshop administratie eenvoudiger kunnen maken.

Ben jij nog op zoek naar een ervaren boekhouder die je bijstaat bij je webshop administratie? Wij helpen je graag bij het vinden van een specialist in je buurt. Vul het formulier op deze pagina in en wij brengen je gratis en vrijblijvend in contact met drie boekhouders die ervaring hebben met webshop boekhouding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here