DELEN

Veilig en gezond werken is natuurlijk erg belangrijk. Of je dit nu tijdens het klussen thuis, op de bouw als ZZP’er of als team-leidende werkgever doet. Hoe zorg je er nu voor dat zowel jij als eventuele collega’s of personeel veilig werken? Met deze handige tips kunnen zowel jij als degenen in jouw omgeving veilig aan de slag.

1. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat zeggen ze niet voor niets. Ga niet aan de gang voordat je jezelf goed gerealiseerd hebt wat er nu precies allemaal moet gebeuren. Bereid je voor op mogelijke problemen of gevaren om op tijd oplossingen te kunnen bedenken in geval van nood. Zorg ook voor een goede voorbereiding wat veiligheid betreft. Begin met het dragen van goede werkkleding van Engelbert Strauss en maak eventueel gebruik van helm, handschoenen of overige bescherming indien nodig.

2. Creëer voldoende werkruimte voor jezelf en anderen

Of je nu een kamer aan het verbouwen bent of op het dak aan het werken gaat; zorg ervoor dat je voldoende werkruimte hebt. Het is belangrijk om jezelf vrij (en hierdoor veilig) te kunnen bewegen. Zorg dat je alle benodigde items en materialen binnen handbereik hebt en dat niemand elkaar in de weg loopt. Door voldoende werkruimte te creëren kun je gemakkelijker het overzicht houden en verklein je de kans op ongelukken.

3. Maak een duidelijke en overzichtelijke taakverdeling

Nu is dit natuurlijk niet het geval wanneer je alleen aan het werk bent, maar wanneer je met meerdere mensen samenwerkt is een goede taakverdeling zeker van belang. Op deze manier zorg je ervoor dat je elkaar niet (teveel) in de weg loopt en dat iedereen precies weet wat hem of haar te doen staat. Zo zal er niemand zomaar onder jouw ladder door lopen of per ongeluk een hamer op zijn hand geslagen krijgen. Want vergeet niet: een ongeluk zit in een klein hoekje!

4. Schakel hulp in van een professional

Sta je op het punt iets te ondernemen maar ligt het net buiten je eigen bereik? Schakel dan op tijd de hulp in van een professional. Voor klussen in en rondom de woning maar ook voor grote aannemers klussen op de bouw. Het doen van handelingen waar je niet achter staat brengt natuurlijk een groot risico met zich mee. We kunnen nu eenmaal niet overal even goed in zijn; schakel dus ook op tijd de hulp in van een professional.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here