DELEN

Als je een lichte vrachtauto hebt, is je lichte vracht verzekeren verplicht. Naast de verplichte dekking die focust op de aansprakelijkheid kan je ook kiezen voor een of meerdere aanvullende dekkingen. Uiteraard zal dit bij de lichte vracht verzekering de prijs beïnvloeden. Over dit alles lees je in dit artikel meer.

Wat is een lichte vracht?

Een lichte vrachtauto is een auto die is ontworpen en gebouwd om goederen te vervoeren en waarbij de toegelaten massa niet meer dan 3500 kg bedraagt. Het gaat onder meer om bestelwagens met een enkele of dubbele cabine en pick-ups met een enkele of dubbele cabine. Voor een lichte vracht zijn er allerlei fiscale voordelen. Binnen een eenmanszaak geeft dit bijvoorbeeld recht op de investeringsaftrek. Daarnaast is er de mogelijkheid tot de versnelde afschrijving. Net zoals bij iedere andere auto moet je verplicht de lichte vracht verzekeren.

Verplichte verzekering lichte vracht: BA-verzekering

De verplichte lichte vracht verzekering is de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA). Deze lichte vracht verzekering dekt je aansprakelijkheid wanneer je met je lichte vracht schade aan een ander berokkent en wanneer je daarbij zelf in de fout bent. Deze lichte vracht verzekering dekt zowel de materiële schade als de lichamelijke schade. Wanneer je geen fout beging, maar wel aansprakelijk bent voor de schade van een voetganger of een fietser, zal de verzekering lichte vracht eveneens uitkeren. Ook schade aan passagiers is door deze verzekering lichte vracht gedekt. Deze verzekering lichte vracht vergoedt echter een aantal zaken niet:

  • Lichamelijke schade als bestuurder
  • Schade aan de eigen auto
  • Schade aan goederen die je beroepsmatig vervoert

Je kan dergelijke schade wel laten verzekeren met behulp van een aanvullende autoverzekering lichte vracht.

Aanvullende autoverzekering lichte vracht: omniumverzekering

Aanvullend kan je nog kiezen voor allerlei extra dekkingen die niet verplicht zijn. Zo kan je kiezen voor een omniumdekking. Een omniumdekking vergoedt de schade aan de eigen auto als je zelf in de fout bent, ook bij een eenzijdig ongeval. Ook andere schade is door deze lichte vracht verzekering gedekt, zoals schade door knagende marters, schade door natuurgeweld, schade door vandalisme en dergelijke meer.

In plaats van een volledige omniumverzekering kan je kiezen voor een gedeeltelijke omniumverzekering. Dit goedkoper alternatief is vooral interessant bij een oudere lichte vracht. Deze verzekering beschermt tegen diefstal en schade door brand, botsing met een dier, storm en glasbreuk. De schade aan je voertuig door een (eenzijdig) verkeersongeval waarvoor jij in de fout bent, is echter niet gedekt.

Ook de volgende extra dekkingen kan je toevoegen aan je lichte vracht verzekering:

  • Verzekering vervoerde goederen: schade aan de vervoerde goederen
  • Ongevallenverzekering bestuurder: medische kosten na een auto-ongeval, begrafeniskosten en aanvullende vergoeding bij blijvende letsels
  • Verzekering rechtsbijstand: juridische ondersteuning bij een juridisch conflict na een ongeval
  • Autopechverzekering: pechverhelping en bijstand bij autopech, diefstal en ongeval in België en in andere gedekte landen

Verzekering lichte vracht: prijs

Het is zo dat bij de lichte vracht verzekering de prijs afhankelijk is van verschillende factoren. Onder andere de gekozen dekkingen spelen een belangrijke rol, maar ook de kenmerken van de auto, de waarde van de auto, het schadeverleden en eventuele kortingen waarvan je kan genieten. Zo bieden sommige verzekeraars bijvoorbeeld een korting op een aantal aanvullende dekkingen als je ook een omniumverzekering afsluit.

Weet dat er wel wat verschillen zijn tussen wanneer de verzekering lichte vracht particulier of zakelijk wordt afgesloten. Bij zakelijk gebruik is het risico over het algemeen groter, omdat men vaker achter het stuur zit en er veelal sprake is van wijzigende bestuurders. Hierdoor ligt de premie over het algemeen hoger.

Wil jij weten wat voor de lichte vracht verzekering de prijs is? Dan kan je zelf voor de verzekering lichte vracht berekenen wat het je zal kosten. Verschillende verzekeraars bieden je namelijk de mogelijkheid aan om voor de verzekering lichte vracht een simulatie uit te voeren op hun website. Bij andere verzekeraars dien je bij de verzekeraar langs te gaan, waarna hij voor jou overgaat tot de premie voor de verzekering lichte vracht berekenen. Soms kan dat ook telefonisch. Zo kan je bij Ethias de verzekering lichte vracht telefonisch regelen of een offerte laten opstellen bij een van de adviseurs. Uiteraard is een offerte of een berekening steeds vrijblijvend. Vergelijken is en blijft aan te raden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here