DELEN

Nog te vaak beschikken bestuurders van kleine vennootschappen of verenigingen niet over een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Nochtans biedt zo’n bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering veel voordelen en lopen zij momenteel veel risico. Er zijn verschillende redenen waarom een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor de stichting of bv onmisbaar is. Hieronder doe ik er vier uit de doeken.

# 1. De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering stelt het eigen vermogen veilig

Wat is een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering? Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die de schade dekt wanneer een bestuurder van een vennootschap of vereniging een fout begaat (bestuurdersaansprakelijkheid). Via de aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders voorkom je dan ook dat de vennootschap jou bij een fout aansprakelijk stelt en je eigen vermogen aanspreekt. De aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders is de enige manier waarop je je hiertegen kan beschermen. En dat is geen overbodige luxe, want de wet- en regelgeving wordt steeds complexer. Jij vergeet een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten en een personeelslid komt dodelijk ten val? Aansprakelijk. Je vergeet een jaarrekening neer te leggen? Aansprakelijk. Je doet een verkeerde investering? Aansprakelijk. En zo loopt de schade al snel op.

Misschien denk je wel dat het jou niet overkomt en dat de vennootschap bij een schadegeval jou niet zomaar zal aanspreken? Onthoud dan dat het vaak niet zo eenvoudig is:

  • Ook derde-schadelijders kunnen ervoor kiezen om niet alleen de vennootschap maar ook de bestuurder(s) aansprakelijk te stellen
  • Indien de verzekering van de vennootschap tussenbeide komt, heeft de verzekering een regresrecht en zal het nagaan of het schade kan verhalen bij de bestuurders
  • Bij een eventuele overname van de vennootschap kunnen de verhoudingen met de nieuwe aandeelhouders snel vertroebelen

# 2. Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering biedt rechtsbijstand

Meestal biedt een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering ook een rechtsbijstandsdekking en dat is heel belangrijk. Zelfs wanneer je geen fout beging, riskeer je immers dat je tegen een juridische procedure aanloopt. Vervolgens mag je zelf de erelonen van de advocaat en de gerechtskosten ophoesten. Via de aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders krijg je kosteloos rechtsbijstand en moet je ook de gerechtskosten niet betalen.

# 3. Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is fiscaal aftrekbaar

Vroeger heerste er discussie of de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor de bv of stichting, zo zij de premie betalen, fiscaal aftrekbaar is. Aanvankelijk oordeelde de fiscus dat het enkel gaat om een voordeel voor de bestuurder en dat de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor de stichting of bv dus geen aftrekbare kost is. De rechter heeft de fiscus hier in het verleden al meermaals voor teruggefloten en dus kan de vennootschap de premie fiscaal van de winst aftrekken. Waarom een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor de vereniging, stichting of vennootschap toch aftrekbaar is? Daar zijn verschillende redenen toe:

  • Via de aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders stelt de vennootschap een eventuele schadeclaim ten opzichte van de bestuurder veilig
  • Via de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering dekt de vennootschap zich ook in ten opzichte van fouten aan derden
  • De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is een essentieel onderdeel van het personeelsbeleid. Zonder aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders is het voor een vennootschap niet mogelijk om kandidaat-bestuurders te vinden.

# 4. Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering ook voor kleine vennootschappen en stichtingen

Veel mensen denken dat de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering er enkel is voor bestuurders van grote vennootschappen of stichtingen. Ze denken dat de kosten van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering enkel dan interessant kunnen zijn. Niets is minder maar. Wat kost een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering? Dat kunnen we niet zeggen, want de kostprijs is onder andere afhankelijk van de vennootschapsvorm, het aantal bestuurders, de financiële gegevens, het klantenbestand, het schadeverleden en de sector waarin je actief bent. Hoe dan ook staat de betaalbaarheid van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering bij kleine bv’s of stichtingen buiten discussie, net omdat er met al deze eerder genoemde factoren rekening wordt gehouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here