DELEN

Wanneer je een drone privé gebruikt en indien het gaat om een drone voor recreatief gebruik (maximale massa van 1 kg), is jouw drone verzekeren in België principieel niet nodig. Hoe dan ook wordt jouw aansprakelijkheid meestal wel gewoon door de familiale verzekering gedekt. Dit is anders indien je jouw drone zakelijk gebruikt of indien het gaat om een drone van klasse 2. Dan is een verzekering immers wel verplicht en uiteraard komt de familiale verzekering niet tussen bij schade door zakelijke drones.

Zakelijk drone vliegen = drone zakelijk verzekeren

Het lijkt erop dat men steeds vaker een drone voor commercieel gebruik aanschaft. Dat mag niet verbazen want zo’n drone heeft ook voor de professional heel wat voordelen te bieden. Vastgoedmakelaars en fotografen kunnen bijvoorbeeld leuke kiekjes schieten, terwijl ook experts het kunnen gebruiken om het landschap te verkennen. Zij moeten dan wel hun drone zakelijk verzekeren.

BA verzekering drone verplicht

Wanneer het gaat om zakelijk drone vliegen is een BA verzekering drone (in Nederland ook wel eens de WA verzekering drone genoemd) sinds 2016 verplicht. Het gaat om een aansprakelijkheidsverzekering die enkel de schade, door jouw fout veroorzaakt, aan derden zal vergoeden. De eigen schade wordt met andere woorden niet gedekt door de BA verzekering drone.

Lees ook: Welke verzekeringen moet je als zelfstandige hebben?

Lees de polis BA verzekering drone goed door

Het is belangrijk om goed na te gaan wanneer de aansprakelijkheidsverzekering al dan niet dekking zal verlenen, want soms gelden er verregaande uitzonderingen. Zo zal de BA verzekering drone bijvoorbeeld niet de schade vergoeden indien je in de buurt van een luchthaven vliegt en dekt het vaak ook niet de schade binnen gebouwen. Soms worden ook extra eisen opgelegd wanneer je zakelijk met de drone vliegen wilt. Bij sommige verzekeraars moet je bijvoorbeeld een speciale app gebruiken die jou buiten no drones-zones moet houden. Wanneer je de applicatie dan niet gebruikt, zal jouw BA verzekering drone geen dekking verlenen.

Overweeg om de drone casco te verzekeren

De BA verzekering drone dekt enkel de aansprakelijkheid ten opzichte van derde partijen, bijvoorbeeld voor het geval waarin een drone zou neerstorten op een geparkeerde wagen. De BA verzekering drone zal dan de schade aan het voertuig vergoeden. De schade aan de eigen drone of aan de eigen bezittingen wordt echter niet gedekt door de BA verzekering drone. Met een BA verzekering drone is zakelijk drone vliegen met andere woorden nog niet zonder risico.

Overweeg daarom om jouw drone casco te verzekeren. In zo’n geval is ook de schade aan de eigen drone, waaraan soms prijskaartjes van enkele duizenden euro’s kunnen kleven, gewoon gedekt. Steeds meer verzekeraars bieden deze mogelijkheid aan. Informeer bij jouw verzekeraar voor meer informatie.

Ook andere drone verzekeringen mogelijk

Indien je beroep doet op gespecialiseerde verzekeraars kan je jouw verzekeringenpakket overigens nog verder uitbreiden. Zo kan je bijvoorbeeld het risico op diefstal of natuurschade mee verzekeren of kan je er een rechtsbijstandsverzekering aan vastkoppelen. Dat laatste hoort, wat mij betreft, altijd de nodige aanbeveling te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here