DELEN

Start je met ondernemen of heb je al jaren een eigen zaak? Duurzaam ondernemen is de nieuwe trend. Het gaat namelijk niet alleen om ons eigen gewin. De toekomst van de mensheid en de aarde is ook van belang. Duurzaam ondernemen is een goede manier om met elkaar zorgen voor een betere wereld. Maar wat is duurzaam ondernemen eigenlijk? En wat kun je als ondernemer zelf doen?

1. Duurzaam ondernemen begint bij jezelf

Van nature zijn we gericht op ons eigen voordeel. Daar is ook niets mis mee, maar het moet niet ten koste gaan van anderen. En niet alleen onze medemens maar ook niet ten koste van de aarde. Dit klinkt redelijk en we zijn het daar allemaal wel over eens. Maar in de praktijk gaan er nog steeds zaken ten koste van anderen. Daarom is het belangrijk dat je bij jezelf weet wat de impact van je daden zijn. Of het nu over je pand, wagenpark, productie of afzetmarkt gaat. Alles heeft gevolgen, het is goed om daarbij stil te staan. Ga er niet vanuit dat duurzaam ondernemen duurder is. Hoewel er zaken zijn die een investering verlangen, hoeft dat nog geen nadeel te zijn. Door het maatschappelijke bewustzijn m.b.t. klimaat en milieu scoren ‘groene’ firma’s beter.

2. Maak je bedrijfspand duurzaam

Een goed begin is het starten met het duurzaam maken van je bedrijfspand. Denk hierbij aan het vervangen van milieubelastende materialen. Daarnaast het energieverbruik verminderen door bijvoorbeeld te isoleren. Maak gebruik van natuurlijke materialen die schadeloos uit de natuur worden onttrokken. Zorg voor voldoende bomen en struiken rondom je pand. Deze zijn belangrijk voor het zuurstof beheer van de aarde. Daarnaast ziet je pand er aantrekkelijker uit met wat groen er omheen. De overheid heeft overigens allerlei financiële voordelen voor het verduurzamen van je bedrijfspand.

3. Ga over naar groene energie

Veel bedrijven zijn grootverbruikers op het gebied van elektriciteit. Je kunt kijken of je de machines energiezuiniger kunt krijgen. Maar daarnaast is het geen groot offer om over te gaan op groene energie. Dit is energie die opgewekt is met natuurlijke energiebronnen. Dit kun je doen door een energiecontract bij een aanbieder van groene stroom af te sluiten. Maar zeker bedrijfspanden zijn ideaal voor de aanleg van zonnepanelen of windmolens. Je kunt daar wellicht voldoende energie mee opwekken om in je eigen gebruik te voorzien. Of zelfs meer energie, dat kun je dan terug leveren aan jouw leverancier. Dit scheelt maandelijks behoorlijk op de energierekening.

4. Wagenpark met minder emissie

Je kunt fervent tegenstander zijn van elektrische auto’s. Maar of we het nu leuk vinden of niet, emissieloze auto’s zijn de toekomst. Op dit moment wordt er volop voordeel geboden op hybride of volledig elektrische auto’s. De voordelen zullen minder worden naarmate er meer van deze auto’s worden aangeschaft. Duurzaam ondernemen gaat niet alleen over nu maar ook over de toekomst. Steeds meer landen kiezen in de komende jaren voor het stoppen met verkoop van de door brandstof aangedreven auto’s. Dit is niet voor niets, het is beter voor het klimaat. Vereiste is dan wel dat de benodigde elektriciteit uit duurzame energiebronnen komt.

5. Wat voor invloed heeft jouw onderneming op het milieu?

Voor iedere zaakvoerder gelden andere belangen. Daarnaast is er een scala aan maatregelen op het gebied van duurzaam ondernemen. Lang niet alle maatregelen zullen voor jouw zaak opgaan. Maar veel andere weer wel. Ga je investeren of een beslissing nemen voor de toekomst? Stel jezelf eens de onderstaande (of vergelijkbare) vragen:

  • Benadeel ik iemand met deze investering?
  • Kost het meer of minder energie?
  • Wordt het milieu belast door de materiaalkeuze? Of de manier waarop het materiaal wordt verkregen?
  • Gaan mijn plannen in de toekomst last krijgen met de toekomstige (klimaat)wetgeving?
  • Wat doen mijn klanten met mijn producten/diensten?
  • Wat is het effect op mijn medewerkers en de nabije omgeving?
  • Is er een ‘groener’ alternatief voor mijn situatie?

Kortom wees eens kritisch naar jezelf in het licht van klimaat en milieu.

 

Duurzaam ondernemen is per definitie niet duurder of moeilijker. Het is een andere manier van denken. Neem deze gedachte mee wanneer je gaat beslissen over meerjaren plannen. Loop af en toe eens rond door je bedrijf en kijk wat jij kunt doen voor een betere wereld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here