Vroeger moest je een bewijs van basiskennis bedrijfsbeheer hebben als je zelfstandig wilde worden. Het ging voornamelijk om theoretische kennis met daarbij ook een beperkte kennis over financiële en boekhoudkundige zaken. Sinds 2018 is zo’n bewijs niet langer nodig, maar enige boekhoudkundige kennis blijft toch op zijn plaats. Zelfs als je niet zelf je boekhouding gaat doen, is het toch handig dat je een woordje kan meespreken met je financieel adviseur of boekhouder. Een opleiding boekhouding blijft dan ook aanbevolen.
Het is zeker niet zo dat je als startende ondernemer meteen een bachelordiploma hoeft te halen. Focus daarom eerder op een opleiding boekhouding voor beginners, met een goede basiskennis en een praktische focus.
Opleiding boekhouden voor de eenmanszaak bij Syntra
Bij Syntra kan je een beperkte opleiding boekhouden volgen, met een focus op de eenmanszaak. Deze opleiding boekhouding focust op de praktische zaken die bij de vereenvoudigde boekhouding komen kijken. Je leert er in een sneltempo hoe je het verkoop- en aankoopdagboek moet bijhouden, hoe je de jaarlijkse aangifte van de personenbelasting kan doen en je leert ook het een en ander over de klantenlisting en de btw-kwartaalaangifte. Het gaat heel snel, in twee sessies van zes uur, en een aantal zaken komen niet aan bod. Zo leer je bijvoorbeeld niet hoe je je eigen boekhoudkundige cijfers analyseert en zo verdere beslissingen neemt.
Deze opleiding boekhouding is na twee sessies van zes uur afgerond en kost 235,95 euro. De opleiding boekhouding komt in aanmerking voor de kmo-portefeuille.
Opleiding boekhouden via de VDAB
Zowel als werknemer of als werkzoekende die overweegt om zelfstandig te worden, kan je deelnemen aan een opleiding boekhouden van de VDAB. Deze initiatielessen zijn gratis. Op dit moment worden ze enkel in een onlinecursus aangeboden. Tijdens deze online cursus boekhouden leer je meer over de balans, de resultatenrekening en de dagelijkse, maandelijkse en jaarlijkse verrichtingen. Deze cursus boekhouden is vooral gericht op dubbel boekhouden. Informeer bij de VDAB naar andere interessante cursussen waarvoor je in aanmerking komt.
Opleiding boekhouden van Centrum voor Avondonderwijs
Bij het Centrum voor Avondonderwijs bieden ze een cursus boekhouding aan: Boekhouden Basis. In deze cursus boekhouding leer je je eigen boekhouding voeren en maak je kennis met de basisprincipes van vereenvoudigd en dubbel boekhouden. Je leert alles over zaken als de inventaris en het grootboek, de MAR, de jaarrekening en praktische zaken als personeelskosten en eindejaarsverrichtingen. Complexe thema’s komen niet aan bod, maar dat heb je in principe niet nodig. Voor complexe zaken en investeringen is het wellicht toch interessanter om je te laten adviseren.
Na het doorlopen van deze opleiding boekhouding kan je je je eigen boekhouding voeren, facturen en financiële verrichtingen inboeken, btw-aangiftes uitvoeren en kan je ook boekhoudkundige cijfers analyseren en interpreteren. Dit is de meest complete cursus boekhouding die zich richt op de kleine zelfstandige en is toch wel een aanrader.
Deze opleiding boekhouding kan online of via groepslessen worden gevolgd. De opleiding boekhouden duurt drie tot zes maanden en kost 285 euro.
Op eigen houtje leren boekhouden
Ook zonder een opleiding boekhouden is het mogelijk om te leren boekhouden, maar dit is toch complexer. Het is aan te raden om een goed naslagwerk aan te schaffen. Het boek ‘Basisboekhouden van begin- tot eindbalans’ van Erik De Lembre is een heel goed boek om de systematiek van boekhouden te leren kennen. Voor een verdere verdieping is het boek ‘Boekhouden in de praktijk’ eveneens van Erik De Lembre – doctor in de economische wetenschappen – een aanrader. Als je zelf met een boekhoudprogramma aan de slag wil gaan, is het bovendien raadzaam om ook hiervoor een opleiding te volgen. Onder meer bij zelfstandige.vlaanderen kan je een gratis cursus boekhouden met het boekhoudprogramma Silvasoft volgen. Uiteraard zijn er nog heel wat alternatieven waarmee je aan de slag kan.
Of toch een boekhouder inschakelen?
Zelfs na een opleiding boekhouding zal je vroeg of laat met vragen zitten en dan is een boekhouder je eerste aanspreekpunt. Daarnaast kan je van meet af aan je boekhouding uitbesteden zodat jij tijd hebt om je te focussen op de kern van je ondernemersbestaan. Via deze website kan je eenvoudig een boekhouder vinden. Hiervoor hoef je enkel een formulier in te vullen en vervolgens krijg je offertes van goede boekhouders die je kunnen helpen.