DELEN

Dat het type verlichting een bepalende invloed heeft op de sfeer in een ruimte, hoeven we jou vast niet te vertellen. Dat bewijst de praktijk immers veelvuldig. Kijk maar even naar het verschil tussen het knusse licht van een open haard ten opzichte van een koel ziekenhuislicht. Meer nog dan het meubilair of het kleurtje verf, heeft de verlichting een cruciale invloed op de ruimte. Maar niet alleen op de ruimte: ook op de uitstraling en zelfs op de klanttevredenheid, de inzet en de belevenis. Dat wetende stel je je best de vraag: “Kies ik voor warme of koude verlichting op kantoor?” Het antwoord op die vraag blijkt afhankelijk te zijn van de concrete omstandigheden.

Een goede kantoorverlichting is cruciaal

Natuurlijk is sfeer in een kantooromgeving heel belangrijk. Toch zijn het nog steeds de werkomstandigheden die primeren. Om die reden zal men kiezen voor een goede verlichting. Dat zou immers niet alleen de werkomstandigheden ten goede komen, maar ook de kans op negatieve gevoelens reduceren. Een eerder helder licht zal in een kantooromgeving met andere woorden de voorkeur genieten. Toch zijn er uiteraard subtiele verschillen mogelijk.

Spelen met het licht is belangrijk

Dat blijkt inderdaad de boodschap te zijn. Vooral tijdens de wintermaanden zou een iets helderder licht de tevredenheid ten goede komen en depressieve gevoelens inperken. Vanaf maart zou het licht dan weer opnieuw een stuk warmer mogen worden. Toch zijn er nog een aantal andere redenen waarom we de helderheid van de verlichting maar beter aanpassen. Bij plaatsen op kantoor waar concentratie centraal staat, is het aangeraden om het licht toch wat warmer te maken. Dat is meteen ook de reden waarom we thuis in een studeerkamer ook vaak een iets warmer licht gebruiken. Actieve locaties waar we pakweg brainstormsessies organiseren, kunnen dan weer extra helder licht gebruiken.

Tunable White Technology

Uiteraard hoef je niet overal andere ledlampjes te plaatsen. Dat zou immers te gek voor woorden zijn. De nieuwe Tunable White Technology staat immers toe dat je lichtpunten niet alleen individueel kan aansturen, maar ook automatisch kan laten reageren. Zo kan de helderheid doorheen de dag en het jaar automatisch evolueren of kan men zelfs de helderheid aanpassen op basis van sensoren. Is er duidelijk veel beweging in de vergaderzaal? Dan zal er wel een brainstormsessie aan de gang zijn. Het gevolg: het licht wordt opnieuw helderder. De installatie ervan is uiteraard specialistenwerk, maar je kan er de voordelen zeker van plukken.

Tot slot: Het licht mag niet flikkeren

Vooral in oudere kantooromgeving zien we het nog terugkomen: flikkerende tl-buizen. Dat tast echter het concentratievermogen aan en bovendien raken zowel de ogen als de geest sneller uitgeput. Ledverlichting biedt hier een oplossing, maar in de praktijk flikkeren ook zij gewoon verder. Echter doen ze dat wel aan een heel hoog tempo. Toch zou ook dat invloed hebben op het concentratievermogen. Gelukkig zijn er ook hier oplossingen mogelijk.

Speciaal voor kantooromgevingen biedt Ledwereld.nl bijvoorbeeld flikkervrije ledpanelen aan die een volledig constant licht vrijgeven. Uiteraard zijn ze niet alleen een stuk beter voor de concentratie, maar bovendien ook nog eens veel zuiniger dan die aftandse tl-buizen die we nog te vaak zien opduiken. Alleen denken aan de helderheid van het licht, volstaat immers niet. Zoveel is intussen wel duidelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here