DELEN

Als student ondernemen kan best wel een uitdaging zijn. Het onderwijssysteem is nu eenmaal niet afgesteld op het ondernemerschap en dit kan mogelijk voor conflicten zorgen. Stel je maar eens voor dat de feestdagen de drukste periode voor je onderneming zijn en je net dan moet studeren voor examens! Om tegemoet te komen aan de noden van studerende ondernemers bieden veel onderwijsinstellingen een student ondernemer statuut aan. Wat het student ondernemer statuut is, wat het verschil is met het zelfstandige student statuut en welke voordelen het student ondernemer statuut biedt, lees je hier.

Student ondernemer statuut is niet hetzelfde als een zelfstandige student statuut

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat het student ondernemer statuut geen synoniem is voor het zelfstandige student statuut. Het student ondernemer statuut is dan ook helemaal geen juridisch statuut van student zelfstandige, maar wel een erkenning door de hogeschool of de universiteit. In de praktijk koppelt de hogeschool of de universiteit een aantal voordelen aan het student ondernemer statuut, maar het student ondernemer statuut heeft bijvoorbeeld geen gevolgen voor je belastingen of voor de sociale bijdragen.

 Student ondernemer statuutZelfstandige student statuut
BetekenisErkenning door onderwijsinstellingSociaaljuridisch statuut
VoordeelEenvoudiger afstemmen studie op zaakMinder sociale zekerheidsbijdragen betalen
VerkrijgenAanvraag indienen bij de onderwijsinstellingenBij aansluiting sociaal verzekeringsfonds

Meer weten over het zelfstandige student statuut? In mijn eerdere blog lees je alvast meer over het statuut van de student-zelfstandige en over de fiscale en sociale gevolgen ervan.

Voordelen en bekomen van het student ondernemer statuut

Welke voordelen er aan het student ondernemer statuut verbonden zijn, verschilt per onderwijsinstelling. Ook de procedure om door de onderwijsinstelling erkend te worden, is overal anders.

Bij de Arteveldehogeschool geeft het student ondernemer statuut bijvoorbeeld recht op allerlei aanpassingen. Zo kan men met het student ondernemer statuut bepaalde onderwijsactiviteiten voortijdig verlaten, volgt er een betere spreiding van examens en dergelijke meer. Een diversiteitscoach van de opleiding helpt om de studies en het ondernemerschap maximaal op elkaar af te stemmen.

Bij de AP Hogeschool Antwerpen bouwt men ook extra flexibiliteit in, maar reken je daarenboven op coaching, ondersteunen ze ondernemende studenten met infrastructuur en expertise en helpen ze hen een netwerk uit te bouwen door hen in contact te brengen met anderen die het student ondernemer statuut hebben.

Informeer bij de eigen onderwijsinstelling om de mogelijkheden en voorwaarden na te gaan.

In een veilige omgeving proeven van het ondernemerschap

Ben je nog niet aan de slag onder het zelfstandige student statuut? Dan is het bij de meeste onderwijsinstellingen niet mogelijk om het student ondernemer statuut te verkrijgen. Vaak helpen de onderwijsinstellingen die studenten wel met het opstapje dat ze nog nodig hebben of bieden ze mogelijkheden aan om in een veilige omgeving te werken aan een ondernemersplan en het ook in de praktijk uit te testen. Ook hier verschillen de faciliteiten echter per onderwijsinstelling. Bij sommige onderwijsinstellingen is het mogelijk om het concept begeleid uit te testen onder een ondernemingsnummer van een speciaal daarvoor opgerichte onderneming, maar bij andere onderwijsinstellingen is het een en ander beperkt tot advies en begeleiding.

Ook wij helpen studerende ondernemers graag verder. We helpen studenten dan ook volledig gratis met het vinden van een geschikte boekhouder. Laten we er even over bellen en vervolgens gaan we kosteloos voor jou aan de slag. Zo kan jij je 100% focussen op je onderneming en je studies.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here