DELEN

Wanneer je thuis personeel zou willen inschakelen, is het huispersoneel verzekeren verplicht. Dit is bijvoorbeeld het geval als je af en toe een babysit inschakelt en zelfs als een buurjongen in het zwart het gras komt maaien. Wat een huispersoneel verzekering is en wat het dekt? Dat lees je hieronder.

Wat is huispersoneel?

Huispersoneel, ook wel eens dienstboden genoemd, is personeel dat hoofdzakelijk manuele prestaties verricht, zoals strijken of de tuin onderhouden, ten behoeve van de huishouding van een natuurlijk persoon en zijn gezin. Voorbeelden van huispersoneel zijn klusjesmannen, babysitten, poetsvrouwen, tuinmannen, gouvernantes en thuisoppassen.

Eenieder die betaald personeel tewerkstelt, is verplicht om het personeel tegen arbeidsongevallen en arbeidswegongevallen te verzekeren. Dit is ook het geval als het gaat om huispersoneel of dienstboden. Inderdaad, als er regelmatig een babysit over de vloer komt, is het verplicht om de babysit voor arbeidsongevallen te verzekeren. Je bent ook verplicht om huispersoneel te verzekeren als je hen in het zwart betaalt. Het dient daarbij wel te gaan om personeel dat je zelf tewerkstelt. Als je bijvoorbeeld via dienstencheques werkt, dan is het dienstenchequebedrijf de werkgever die ook de verzekering moet afsluiten.

Huispersoneel wordt in de praktijk vaak als een voordeel in natura aangeboden, onder andere omdat de fiscus het fiscaal voordeel van huispersoneel wel heel laag inschat. Dan zal de vennootschap de werkgever zijn en zal de vennootschap voor de nodige verzekeringen moeten zorgen. Als je hier vragen over hebt of als je een beroep wil doen op huispersoneel van de zaak raden we aan om de situatie met je boekhouder of accountant te bespreken. Als je nog geen boekhouder hebt, kan je hier eenvoudig een boekhouder vinden.

Wie wordt gedekt door een huispersoneel verzekering?

Er zijn verschillende verzekeraars waar je terechtkan voor een huispersoneel verzekering. In zijn meest eenvoudige vorm zal een huispersoneel verzekering arbeidsongevallen en arbeidswegongevallen dekken voor huispersoneel waarop de Belgische socialezekerheidswetgeving van toepassing is.

Een huispersoneel verzekering zal over het algemeen ook meer dekken dan alleen de mensen die via een arbeidsovereenkomst voor je werken. Het zal bijvoorbeeld ook toevallige helpers dekken. Het gaat dan om helpers op een niet-regelmatige basis, zoals de buren die tijdens je vakantie eens de kippen eten komen geven of goede vrienden die je komen helpen om het onkruid te wieden. Hieraan kunnen allerlei grenzen zijn gesteld die je in de polis aantreft. Bij Baloise geeft men bijvoorbeeld aan dat hoogtewerken wel worden gedekt, maar dan enkel tot hoogtes van vijf meter.

Houd er rekening mee dat bepaalde beroepen over het algemeen zijn uitgesloten. Dit is bijvoorbeeld het geval voor persoonlijke chauffeurs. Het risico op een ongeval is dan te groot om het door een standaard huispersoneel verzekering te laten dekken. Via maatwerk is het uiteraard wel mogelijk om deze mensen te verzekeren.

Bij het aangaan van de verzekering huispersoneel zal je moeten aangeven hoeveel personeel je tewerkstelt en gedurende welke tijd. Op basis hiervan kan de verzekeraar de premie bepalen. Sommige verzekeraars maken dit onderscheid echter niet en bieden een enkel contract aan voor al het huispersoneel, ongeacht het aantal en ongeacht of ze al dan niet occasioneel worden tewerkgesteld. Dit is onder andere het geval bij de huispersoneel verzekering van AG Insurance.

Wat wordt gedekt door een huispersoneel verzekering?

Een huispersoneel verzekering dekt de gevolgen van een arbeidsongeval of een arbeidswegongeval waarvoor jij in principe aansprakelijk zou zijn. In de praktijk zal de huispersoneel verzekering bij een arbeidsongeval of een arbeidswegongeval volgende kosten vergoeden:

  • Medische kosten
  • Apotheekkosten
  • Hospitalisatiekosten
  • Vergoedingen bij arbeidsongeschiktheid
  • Vergoeding van de begrafeniskosten
  • Vergoeding bij overlijden

Er zijn een aantal verzekeraars die de verzekering huispersoneel apart aanbieden, maar soms kan het ook als optie aan de familiale verzekering worden toegevoegd. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de verzekering huispersoneel bij KBC, die optioneel aan de KBC-Gezinspolis wordt toegevoegd. Wat de verzekering huispersoneel al dan niet dekt, verschilt eveneens per verzekeraar. Sommige verzekeraars hebben namelijk aanvullende waarborgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here