DELEN

Met de hervorming van de vennootschapsbelasting werd er grondig gesnoeid in wat voor 120% aftrekbaar is. In de praktijk is het enkel nog mogelijk in de personenbelasting en bovendien zijn er slechts een beperkt aantal kosten nog 120% aftrekbaar. Wat betekent 120% fiscaal aftrekbaar? Wat is de 120%-aftrek voor kosten van beveiliging? Is een elektrische fiets 120% aftrekbaar? De antwoorden op deze vragen ontdek je hieronder.

Wat betekent 120% fiscaal aftrekbaar?

120% aftrekbaar wil zeggen dat bepaalde kosten fiscaal gezien voor 20% meer aftrekbaar zijn dan hun werkelijke kostprijs. Op die 20% moet er dan ook geen belastingen worden betaald. Het is een mooi extraatje dat natuurlijk slechts in een beperkt aantal gevallen wordt toegekend. Bij de invoering ging het bijvoorbeeld om kosten voor fietsen, kosten voor fietsstallingen en kosten voor collectief personeelsvervoer. Dus stuk voor stuk zaken die het milieu ten goede komen. Later kwamen daar ook nog andere zaken bij. Zo werd bijvoorbeeld de elektrische fiets 120% aftrekbaar, net zoals elektrische wagens.

Met de hervorming van het vennootschapsrecht, waarbij er onder andere werd ingezet op lagere tarieven in de vennootschapsbelasting, werd er beslist om alles wat 120% aftrekbaar was af te schaffen voor vennootschappen. Een aantal andere kosten die 120% aftrekbaar waren, werden dan weer in het algemeen afgeschaft, waardoor er in de personenbelasting slechts een handvol kosten 120% aftrekbaar bleven. Hierbij zijn er wel een aantal uitdoofbepalingen voorzien. Zo werd bijvoorbeeld voorzien dat de elektrische fiets 120% aftrekbaar bleef tot en met het aanslagjaar 2020 (inkomstenjaar 2019). Hieronder een bespreking van wat anno 2020 nog 120% aftrekbaar is.

Enkel beroepskosten zijn 120% aftrekbaar

Wanneer een kost voor 120% aftrekbaar is, moet die desgewenst eerst worden verminderd in functie van het privégebruik. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer het gaat om de 120%-aftrek voor kosten van beveiliging. Hierbij kan er één alarmsysteem zijn voor het thuiskantoor én voor de woning. In zo’n geval moet de abonnementskost eerst worden herleid tot het beroepsgedeelte en mag de 120%-aftrek voor kosten van beveiliging enkel op dat gedeelte worden toegepast.

Fiets en elektrische fiets 120% aftrekbaar

Voor zelfstandigen in de inkomstenbelasting, dus geen vennootschappen, zijn de fiets en elektrische fiets 120% aftrekbaar. Het moet dan wel gaan om kosten die gedaan zijn om woon-werkverplaatsingen met de (elektrische) fiets aan te moedigen, bijvoorbeeld door fietsen voor het personeel aan te kopen. Ook andere kosten zoals herstellingskosten, de kosten voor het maken van een fietsenstalling et cetera komen in aanmerking. Omdat een eenmanszaak niet de populairste manier is om met personeel te werken, is het belang hiervan in de praktijk beperkt.

Inrichting van gemeenschappelijk vervoer is 120% aftrekbaar

Ook wanneer de werkgever-zelfstandige (eenmanszaal) kosten maakt in het kader van gemeenschappelijk vervoer voor woon-werkverkeer, bijvoorbeeld door een autocar in te leggen, zijn deze kosten 120% aftrekbaar. Opnieuw geldt dat het belang hiervan in de praktijk niet mag worden overschat.

120%-aftrek voor kosten beveiliging

Misschien nog wel het interessantste voordeel waar zelfstandigen-eenmanszaken van kunnen genieten is dat beveiligingskosten aftrekbaar zijn voor 120%. Hierbij zijn niet alle beveiligingskosten aftrekbaar voor 120%. Een waakhond van de zaak is bijvoorbeeld niet 120% aftrekbaar. In volgende gevallen is er wel sprake van een 120%-aftrek voor kosten van beveiliging, op voorwaarde dat deze diensten door een beveiligings- of bewakingsonderneming worden geleverd:

  • Abonnementskosten voor de aansluiting op een vergunde alarmcentrale zijn voor 120% aftrekbaar als kosten van beveiliging
  • Kosten voor een vergunde bewakingsonderneming voor beveiligd transport van plofkoffers zijn voor 120% aftrekbaar als kosten van beveiliging
  • Kosten voor consortiumbewaking door een vergunde bewakingsonderneming zijn voor 120% aftrekbaar als kosten van beveiliging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here