DELEN

Wanneer je als zelfstandige een extra pensioen wil opbouwen, heb je verschillende keuzes. In de praktijk kom je echter al snel terecht bij een VAPZ of het vrij aanvullend pensioen zelfstandigen. Dat komt omdat een VAPZ de sociale bijdragen doet afnemen en omdat de premie voor je VAPZ fiscaal aftrekbaar is. Naast het VAPZ kan je echter ook kiezen voor een Sociaal VAPZ of het sociaal vrij aanvullend pensioen zelfstandigen. Er zijn natuurlijk gelijkenissen tussen een VAPZ en een Sociaal VAPZ, maar je mag ook niet blind zijn voor het verschil tussen een VAPZ en een sociaal VAPZ.

Maximumbijdrage VAPZ

Omdat de opbouw van een aanvullend pensioen voor zelfstandigen fiscaal voordelig is, legt de wetgever ook beperkingen op. Anders zou je al je inkomsten in een aanvullend pensioen zelfstandige-formule steken en geen belastingen meer betalen.

Bij een VAPZ mag je tot maximaal 8,17% van je beroepsinkomsten storten. Als beginnend zelfstandige wordt dit berekend volgens het inkomen dat de minimumbijdrage vertegenwoordigt. Op 8,17% van je inkomsten geniet je dus van het fiscaal voordeel van de VAPZ. Dat wil zeggen dat de premie voor je VAPZ fiscaal aftrekbaar is en dat je VAPZ de sociale bijdragen doet afnemen.

Bij het Sociale VAPZ mag je echter nog meer storten. Hier kan je tot 9,4% van je beroepsinkomsten storten, waardoor het fiscaal voordeel van je VAPZ nog groter wordt. In de praktijk kan je bij een Sociaal VAPZ dus tot 15% meer storten dan bij een VAPZ.

Opgelet: voor het bepalen van de maximumbijdrage wordt niet gekeken naar het inkomen van dit jaar, maar naar het referte-inkomen van drie jaar geleden. De maximale premie in 2020 is dus afhankelijk van je verdiensten in 2017.

Voor starters wordt dan weer gekeken naar het forfaitaire netto-inkomen van € 13.993,78 dat ook wordt gebruikt ter bepaling van de minimale sociale bijdragen. In hoofdberoep maakt het niet uit als je in de praktijk niet tot dat bedrag komt. Voor een VAPZ als zelfstandige in bijberoep moet je wel minimaal deze inkomsten behalen.

Aanvullende bescherming bij een Sociaal VAPZ

De keuze tussen een VAPZ of een Sociaal VAPZ is natuurlijk grotendeels een inhoudelijke keuze. Niemand wil meer betalen zonder meer te krijgen. Wat levert een hogere bijdrage op?

Een VAPZ helpt je om een pensioen op te bouwen en daarmee stopt het dan ook. Bij het Sociale VAPZ of Sociaal VAPZ zijn de voordelen van je VAPZ nog steeds aanwezig, maar heb je daarnaast meteen ook een verzekering tegen invaliditeit en arbeidsongeschiktheid. Dat houdt in dat de verzekeraar na een periode van arbeidsongeschiktheid de VAPZ-premie voor jou zal betalen en je zelfs een maandelijkse rente kan vangen.

Meer betalen

Het is maar logisch dat bij een Sociaal VAPZ niet al het geld richting je pensioen gaat. Afhankelijk van de gekozen formule zal ongeveer tien procent van de betaalde premie niet richting je pensioen gaan. Dit is een solidariteitsbijdrage. Het Sociaal VAPZ werkt op basis van een solidariteitspremie. Die 10% bouwt dus niks op, maar gaat naar andere zelfstandigen die invalide of arbeidsongeschikt zijn. Wanneer jij invalide of arbeidsongeschikt wordt, reken jij op de premie van andere collega’s. En zo geniet iedereen bescherming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here