DELEN

Als je je verdiept in de wondere wereld van SEO (Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie) heb je vast al gelezen over de keyword density of de zoekwoorddichtheid. Het hanteren van een goede keyword density of zoekwoorddichtheid is belangrijk. Deze zoekwoorddichtheid mag namelijk niet te laag liggen, want anders word je niet goed gevonden in Google. De zoekwoorddichtheid mag echter ook niet te hoog liggen, want zo riskeer je dat je teksten niet vlot lezen. Dan kan Google het als spam catalogeren, waardoor je website louter een voetnoot wordt in de annalen van Google.

Wat is keyword density?

De keyword density of de zoekwoorddichtheid is een percentage dat aangeeft hoe vaak een trefwoord op een webpagina voorkomt in verhouding met het totale aantal woorden op die pagina. De keyword density wordt onder andere gebruikt om na te gaan hoe relevant een webpagina is voor een zoekmachinegebruiker die op het desbetreffende zoekwoord of een soortgelijk zoekwoord zoekt.

In de praktijk is het berekenen van de keyword density of de zoekwoorddichtheid een stuk minder eenvoudig dan het bepalen van deze verhouding en hanteert men hiervoor de volgende formule:

(Nkr / Tkn) ∗ 100 {\displaystyle (Nkr/Tkn)*100} {\displaystyle (Nkr/Tkn)*100}

Via deze formule wordt voorkomen dat trefwoorden die uit meerdere woorden bestaan het totale woordenaantal kunstmatig opdrijven. In principe hoef je je over deze berekening van de zoekwoorddichtheid niet te veel zorgen te maken. Je kan namelijk gewoon een kant-en-klare Keyword Density Checker gebruiken die jouw tekst analyseert en meteen de SEO Keyword Density voor jou berekent. Op het internet zijn er talloze voorbeelden van zo’n keyword density checker te vinden.

Het belang van de keyword density

Vroeger, toen Google nog maar in de kinderschoenen stond, was de keyword density een van de belangrijkste factoren om te bepalen hoe hoog een pagina rankte. Het zorgde er al snel voor dat webmasters hun websites volgooiden met zoekwoorden en dat alles niet meer vlot leesbaar was. Dit is een praktijk die keyword stuffing wordt genoemd.

Om deze redenen heeft Google andere manieren ontwikkeld om, behalve de keyword density, te bepalen hoe relevant een website is en hoe hoog de website rankt. Het houdt bijvoorbeeld steeds meer rekening met de kwaliteit van de content, de gebruiksvriendelijkheid van de website, de laadsnelheid van de website en de reputatie van de website. Voor dit laatste houdt Google dan weer rekening met het aantal relevante links die naar je website verwijzen. Ook dit laatste hadden webmasters al snel door, wat resulteerde in een explosieve toename van linkpartnerpagina’s en startpagina’s. Tegenwoordig is Google steeds beter geworden in het herkennen van kunstmatige manieren om de reputatie van een website op te krikken.

Niet alleen is het belang van de keyword density de afgelopen jaren afgenomen, bovendien straft Google websites die aan keyword stuffing doen, af. Dat is niet onlogisch, want zoekmachinegebruikers hebben natuurlijk niks aan websites volgepropt met trefwoorden staan, waardoor de informatie praktisch niet meer leesbaar of zelfs totaal afwezig is. De zoekwoorddichtheid is met andere woorden niet onbelangrijk, maar er zijn ook heel wat andere zaken om rekening mee te houden. Bovendien is het belangrijk om niet te overdrijven en de zoekwoorddichtheid niet al te hoog op te drijven.

De ideale keyword density voor SEO

Als je het bovenstaande leest, mag het duidelijk zijn dat de ideale keyword density enerzijds niet te hoog mag liggen en anderzijds ook niet te laag. Over wat de ideale keyword density is, zijn experts het echter niet eens. Over het algemeen wordt een zoekwoorddichtheid tussen 1 en 3% aangeraden. In ieder geval is het belangrijk om verder te kijken dan alleen naar de keyword density en om ook te focussen op de kwaliteit van de content, het gebruik van synoniemen en dergelijke meer. Dat is ook de meest toekomstgerichte aanpak, want in de toekomst zal Google wellicht steeds beter worden in het herkennen van manieren om de ranking kunstmatig te beïnvloeden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here