DELEN

Werfborden en werfdoeken zie je overal in het land verschijnen. Voor aannemers en onderaannemers is het een handige manier om hun bedrijf in de kijker te zetten, terwijl het ook gewoon beter oogt voor de omgeving en nog een aantal andere voordelen kent. Daarnaast worden dergelijke doeken bijvoorbeeld ook gebruikt op festivals. Het gebruik van werfdoeken en werfborden is niet verboden en slechts een handvol gemeenten leggen tegenwoordig nog belastingen op. Hieronder lees je alles wat je erover moet weten.

4 voordelen van werfborden en -doeken op de werf

Het hekwerk zelf staat er natuurlijk al en je hoeft enkel nog even werfdoeken te bevestigen. Dergelijke werfdoeken hebben dan ook talloze voordelen. In de eerste plaats gaat het natuurlijk om het in de kijker plaatsen van je onderneming. Even zeggen “Hier zijn we en dit is wat we kunnen neerpoten!” Het is een eenvoudige en duidelijke vorm van communicatie waarbij je ook nog eens het juiste doelpubliek bereikt, net op de plek waar jij actief bent.

Een tweede voordeel van werfreclame is dat ze de werf visueel afschermen. We hoeven je vast niet te vertellen dat er wel vaker wordt gestolen op een werf en dat je kijklustige ogen dus maar beter op een afstand houdt. Het nadeel is dan wel dat diezelfde boeven ongestoord hun slag kunnen slaan achter de doeken. Je zal dus nog steeds voldoende verlichting moeten voorzien zodat buurtbewoners het zicht behouden op de werf en dieven twee keer nadenken.

Een derde voordeel is vooral iets psychologisch. Uit onderzoek blijkt dat we niet zo gek zijn van herashekken. Ze geven aan dat we iets niet mogen en ze beperken onze vrijheid. Psychologisch gezien staan we dan weer positiever tegenover werfdoeken. Ze vertellen dan ook een positief verhaal, zeker als je er ook nog eens een mooie slogan tegenaan gooit.

Ten slotte zorgen werfdoeken en -borden gewoon voor een verfraaiing van de werf. Vooral omwonenden vinden het gewoon aangenamer dan hele dagen uitkijken op een “rommelige” werf.

Werfborden en werfdoeken

Dezelfde voordelen voor festivals

Werfdoeken worden niet alleen gebruikt rond een werf, maar ook op festivals. Eigenlijk zie je daar dezelfde voordelen terugkeren. Ze zetten je bedrijf, event of groep in de kijker terwijl ze het festival visueel afschermen. Pottenkijkers die niet betalen krijgen dan ook niks te zien. Echter, het psychologische is ook hier belangrijk: dankzij mooie werfdoeken voelt niemand zich op- of buitengesloten terwijl het dranghek stiekem toch aanwezig is.

Mag ik zomaar werfdoeken ophangen?

Natuurlijk heb je wel even toestemming nodig van de eigenaar of de organisator van het event, maar dat is vooral een kwestie van het maken van de juiste afspraken. Wettelijk gezien is er ook niks mis met het ophangen van werfborden en werfdoeken. Federaal is er wel een taks op aanplakkingen, maar die voorziet in een specifieke uitzondering voor werfdoeken die door de (onder)aannemer worden opgehangen.

Gemeenten kunnen wel zelf eigen regels of belastingen opleggen. In Antwerpen is er bijvoorbeeld een belasting voor steigerdoekreclame. Wel is het zo dat veel gemeenten die destijds een belasting oplegden daar nu van afwijken. De gemeente Maasmechelen gaf bijvoorbeeld eerder al aan dat ze merken dat werfdoeken een werf ook kunnen verfraaien en heeft daarop het reglement herzien.

Hoe dan ook blijft het belangrijk om altijd even te informeren bij de gemeente en eventueel melding te maken. Als er al een belasting is, wat steeds minder het geval is, is die meestal vergelijkbaar met de belasting voor reclameborden die langs de openbare weg staan. Ten slotte blijft het belangrijk om de reclameregels te respecteren. Zo mag je werfborden en -doeken bijvoorbeeld niet gebruiken om het nabijgelegen project van een concurrent te bekritiseren. Je eigen bedrijf of project in de kijker zetten is natuurlijk wel gewoon toegestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here