Een klein documentje kan je nog per mail uitwisselen, maar grote bestanden delen is toch een stuk complexer. Je mailprogramma zal namelijk aangeven dat het niet lukt om het bestand te verzenden, omdat het te groot is. Gelukkig zijn er ook andere manieren om bestanden te delen. Er zijn zowel gratis als betalende programma’s waarmee grote bestanden versturen mogelijk is. We lichten een aantal opties toe, ook wat betreft gratis grote bestanden versturen.
# 1. Grote bestanden via Dropbox delen
Dropbox kennen veel mensen vast wel. Hierbij kun je bestanden in de cloud opslaan en met andere apparaten delen. Bestanden via Dropbox delen, is heel eenvoudig en op beperkte schaal is het zelfs gratis. Wil je heel grote online bestanden delen? Dan moet je wel extra opslagruimte kopen via een abonnementsformule. Documenten via Dropbox delen, kent een aantal voordelen. Zo is het heel gebruiksvriendelijk, kunnen gebruikers notificaties ontvangen als een bestand wordt gewijzigd en kan je via Dropbox Paper ook eenvoudig feedback of notities aan bestanden toevoegen. Dat kleine bestanden delen online gratis kan, is natuurlijk ook een voordeel van bestanden via Dropbox delen.
# 2. Via Google Drive bestanden delen
Een andere cloudopslagdienst die vaak wordt gebruikt, is Google Drive. Je kan eenvoudig via Google Drive bestanden delen en bovendien krijg je tot wel 15 GB aan opslagruimte gratis. Je kan heel veilig bestanden delen via internet, onder andere dankzij de goede versleuteling. Je beschikt ook over veel opslagruimte en dankzij de geïntegreerde Office Suite kan je documenten meteen in je browser bewerken. Het is ook mogelijk om tegelijkertijd aan documenten te werken. Grote bestanden versturen, kan echter enkel naar mensen die een e-mailadres van Google hebben. Hierdoor is het niet het meest efficiënte voorbeeld van bestanden delen online.
# 3. Documenten delen en samen bewerken via Zoho Writer
Ligt de focus niet op bestanden delen, maar eerder op samenwerken aan een document? Dan is Zoho Writer een goede keuze. Je kan documenten delen, ze samen bewerken en notities toevoegen. Tijdens het werken door kan je met elkaar chatten. En dat terwijl Zoho Writer geheel gratis is en er geen advertenties worden getoond. De focus ligt wel op samen documenten bewerken en niet op bestanden delen met anderen, hoewel dat natuurlijk wel mogelijk is. Verder is het enkel mogelijk om ODT-, HTML- en .docx-bestanden te delen met anderen.
# 4. Bestanden delen met anderen via Microsoft 365
Met Microsoft 365 bevinden al je bestanden zich in de cloud. Hierdoor kan je altijd en overal je bestanden bewerken, op voorwaarde dat je over een internetverbinding beschikt. Je kan ook live samenwerken en bestanden delen met anderen. Het is naadloos geïntegreerd met het MS Office-pakket en documenten slaan automatisch op. De online variant is echter minder uitgebreid dan de offline versie. Je kan dan wel veilig bestanden delen, maar gratis is het niet.
# 5. Online bestanden delen via WeTransfer
Moet grote bestanden versturen gratis én efficiënt zijn? Dan is WeTransfer een goede keuze. De interface is zo eenvoudig ingericht dat iedereen het kan gebruiken om grote bestanden te delen. Je voegt bestanden toe, vult je mailadres in, voegt het mailadres van de klant toe en eventueel tik je ook nog even een bericht in. Klik op verzenden en klaar. De ontvanger zal dan een link ontvangen om het bestand te downloaden. Niet alleen is grote bestanden versturen gratis via WeTransfer, maar bovendien is het ook eenvoudig. Je kan echter niet voor meer dan 2 GB gratis grote bestanden versturen. Wil je extra grote bestanden versturen? Dan moet je betalen om via WeTransfer bestanden te delen via internet.
# 6. Bestanden delen via internet door middel van DropSend
DropSend is een alternatief voor WeTransfer. De interface is net zo eenvoudig en in principe is grote bestanden versturen gratis, maar er zijn wel allerlei beperkingen. Zo geniet je van een minder grote capaciteit en kan je maar vijf keer per maand gratis grote bestanden versturen via DropSend. De betaalde versie is zeker goed, maar de gratis versie kent zoveel beperkingen dat WeTransfer gewoon handiger is.
# 7. Grote bestanden delen via SendAnywhere
Wil je veilig bestanden delen? Dan is SendAnywhere te overwegen. Hierbij hoef je geen mailadres in te vullen en er is zelfs helemaal geen limiet met betrekking tot de grootte van het bestand. Het nadeel is echter dat het bestand maar tien minuten online blijft staan. De ontvanger dient met andere woorden meteen actie te ondernemen. Hoewel bestanden delen online gratis is, is dat toch een heel grote beperking. Eventueel kan je wel betalen zodat het bestand langer online blijft staan.
# 8. Online bestanden delen via Telegram
De chatdienst Telegram maakt het eveneens mogelijk om grote bestanden te versturen. Via de chatdienst Telegram kan je namelijk grote bestanden delen tot wel 2 GB. Met Telegram Premium is dat zelfs 4 GB. Dat is toch een groot verschil ten opzichte van bijvoorbeeld WhatsApp, waar je beperkt bent tot 16 MB. Bovendien blijven de bestanden bij Telegram in de cloud aanwezig, waardoor je overal toegang krijgt tot deze files. Handig, maar je moet natuurlijk wel een account hebben bij Telegram.