DELEN

Bedrijven hebben vaak grote daken en de overheid heeft maar al te graag dat ze plaats bieden aan zonnepanelen. Dit resulteert in een aantal steunmaatregelen, subsidies en fiscale voordelen voor zonnepanelen. Bovendien zijn zonnepanelen fiscaal aftrekbaar en kan je je rendement zo verder opdrijven. We lijsten de mogelijkheden voor je op.

Zonnepanelen fiscaal aftrekbaar: minder belastingen betalen, hoger rendement

In de eerste plaats zijn de zonnepanelen fiscaal aftrekbaar. Je kan de zonnepanelen zakelijk afschrijven en van de winst aftrekken. Hierdoor betaal je dus minder belastingen. Het is niet ongewoon dat zonnepanelen zakelijk worden afgeschreven gedurende een periode van 20 jaar. Dit is echter nergens vastgelegd en soms valt het te verantwoorden om een kortere afschrijvingstermijn te hanteren. Je boekhouder kan je hierover adviseren.

(Verhoogde) investeringsaftrek zonnepanelen: nog minder belastingen, nog hoger rendement

De zonnepanelen zakelijk afschrijven verbetert automatisch al het rendement, maar daarenboven is zakelijk zonnepanelen aanschaffen nog interessanter dankzij de (verhoogde) investeringsaftrek.

Je kan met de investeringsaftrek zonnepanelen gedeeltelijk extra aftrekken van de belastbare winst. Dit op voorwaarde dat ze uitsluitend voor beroepsdoeleinden worden gebruikt en je de opgewekte energie dus niet voor je woning gebruikt. Door je zonnepanelen zakelijk te kopen en een beroep te doen op de investeringsaftrek daalt de verschuldigde belasting dus nog sterker.

Wanneer je winst in een investeringsjaar onvoldoende hoog is om van de investeringsaftrek te genieten, is dit voor de investeringsaftrek overigens geen probleem. Je kan het namelijk overdragen naar een volgend boekjaar, hoewel de overdraagbaarheid bij de gewone investeringsaftrek wel beperkt is.

Hoeveel je zo extra van je winst kan aftrekken, is afhankelijk van de vraag of het gaat om de gewone of de verhoogde investeringsaftrek. De gewone investeringsaftrek bedraagt in principe 8% en de verhoogde investeringsaftrek bedraagt 25% van de aanschafprijs.Om ondernemingen die tijdens de coronacrisis investeren extra te ondersteunen, heeft de regering beslist om de gewone investeringsaftrek tot het einde van 2022 te verhogen van 8 naar 25%. Hierdoor is zonnepanelen zakelijk aanschaffen momenteel nog interessanter.

Of je op de gewone of de verhoogde investeringsaftrek aanspraak kan maken, is van een aantal zaken afhankelijk. Je boekhouder zal dit voor je bepalen. Als je nog geen boekhouder hebt, raden we aan om je alsnog te laten adviseren. Wij helpen je graag een juiste boekhouder te vinden. Laat je gegevens achter, geef duidelijk aan dat jij boekhoudkundige begeleiding wil bij zonnepanelen zakelijk aanschaffen en wij bezorgen je gratis offertes van boekhouders in je buurt.

Regionale steunmaatregelen voor wie zonnepanelen zakelijk aanschaft

Waar de investeringsaftrek zonnepanelen in alle gewesten aantrekkelijk maakt, zijn er ook gewestspecifieke maatregelen waar je van kan genieten.

In Vlaanderen heb je vanaf 2021 bijvoorbeeld recht op een eenmalige investeringspremie voor wie zonnepanelen zakelijk of particulier plaatst. Deze premie voor wie zonnepanelen zakelijk of particulier plaatst, bedraagt maximum 40% van de totale kost en dit met een bovengrens van 1.500 euro. Deze premie voor wie zonnepanelen zakelijk of particulier plaatst, is tijdelijk ingevoerd en zal de komende jaren worden afgebouwd om in 2025 definitief te verdwijnen. Daarnaast kan je in Vlaanderen ook genieten van een injectievergoeding voor de energie die je op het net injecteert. Hiervoor sluit je een energiecontract af waarin zo’n vergoeding is afgesproken.

In Brussel hebben ze dan weer het systeem van groenestroomcertificaten. Om energie als groene energie te verkopen, moeten energieleveranciers namelijk over zo’n groenestroomcertificaten beschikken. Daarbij is het niet vereist dat zij die groene energie ook zelf opwekken. Hierdoor is er een heuse handel in groenestroomcertificaten ontstaan, waarbij opwekkers van groene energie hun certificaten verkopen aan andere energieleveranciers die hun energie dan groener kunnen verkopen. In Brussel kan je als zelfstandige met zonnepanelen, maar ook als particulier, zo’n groenestroomcertificaten krijgen en ze verkopen. Je bent vrij om ze te verkopen aan een koper naar keuze. Luminus neemt ze bijvoorbeeld over aan 92 euro per stuk.

Lokale steunmaatregelen voor wie zonnepanelen zakelijk aanschaft

Ten slotte zijn er ook gemeenten die lokale steunmaatregelen hebben voor wie zonnepanelen zakelijk aanschaft, maar deze steunmaatregelen zijn de laatste jaren afgenomen en focussen vooral op particulieren. Het is per uitzondering dat zakelijk zonnepanelen kopen nog lokaal wordt gesubsidieerd. Vaak zijn er ook extra voorwaarden aan verbonden, zoals de verplichting om te kiezen voor een lokale installateur uit de eigen gemeente. Informeer eventueel bij de gemeente of ze een subsidie hebben voor wie zonnepanelen zakelijk wil laten plaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here