Als je graag met auto’s werkt, een echte verkoper bent en altijd op zoek bent naar interessante kansen, is het beroep van autohandelaar misschien wel iets voor jou. Hoe autohandelaar worden? En wat moet ik allemaal regelen? Meer over deze en andere praktische zaken met betrekking tot autohandelaar worden, lees je op deze pagina.
Wat houdt het beroep van autohandelaar in?
Als autohandelaar houd je je bezig met het handelen in auto’s. Je koopt en verkoopt auto’s en probeert hierbij een zo goed mogelijke deal te sluiten. Dit betekent dat je de auto’s op een aantrekkelijke manier moet presenteren en de koper moet overtuigen van de waarde van de auto. Bovendien moet je als autohandelaar op de hoogte zijn van alle regelgeving rondom het kopen en verkopen van auto’s. En uiteraard moet je in staat zijn om auto’s voorafgaand aan de aan- en verkoop aan een basiskeuring te onderwerpen. Wil je zelfstandig autohandelaar worden? Dan zijn ondernemersvaardigheden natuurlijk ook onmisbaar.
Opleiding volgen en een eigen autohandel starten
Het is uiteraard niet aan te raden om zomaar te starten als autohandelaar. Je hebt er toch wel wat kennis en vaardigheden voor nodig. Daarom is het aan te raden om je eerst te verdiepen in de wereld van het handelen in auto’s. Je kan bijvoorbeeld een opleiding Auto Handelen volgen. Zo kun je bijvoorbeeld de opleiding autohandelaar volgen bij het Centrum voor Avondonderwijs. In deze opleiding leer je onder andere alles over mechanica, motorkoeling, onderstellen, drukvulling, elektriciteit in wagens, administratie, fiscale regelgeving, sociale regelgeving, commercieel en financieel beleid, reglementen omtrent technische keuring, gereedschappen en installaties, veiligheid, onderhoud, verkoop en zelfs het starten van een eigen zaak. Dit laatste is interessant voor wie een zelfstandige autohandel beginnen tot doel heeft.
Ik wil autohandelaar worden: wat moet ik regelen?
Zelfstandig auto handelaar worden, vereist dat je start als ondernemer. Daarom dien je je te registreren bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Hierdoor ben je als zelfstandige ondernemer bekend bij de overheid en kun je bijvoorbeeld een btw-nummer aanvragen. Daarnaast moet je als autohandelaar voldoen aan bepaalde regels en wetten, zoals de wetgeving rondom de verkoop van tweedehandsauto’s en de regels rondom de garantie en de meterstanden. Het is belangrijk om je hier goed in te verdiepen. Je zal ook een handelaarsplaat dienen aan te vragen. Dit is een kentekenplaat die je kunt gebruiken om de auto’s die je te koop hebt staan, te testen en te vervoeren. Je kunt deze plaat aanvragen bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV).
Wil je een autohandel beginnen aan huis? Dan dien je rekening te houden met een aantal extra zaken. Zo moet je bijvoorbeeld voldoen aan de stedenbouwkundige voorschriften en moet je ervoor zorgen dat de buren geen overlast ondervinden.
Autohandel starten en het bijhouden van een goede boekhouding
Als zelfstandig autohandelaar ben je verantwoordelijk voor je eigen boekhouding. Het is daarom belangrijk om hier tijdig mee te beginnen en je hierin te verdiepen. Als je dit lastig vindt, kun je ook een boekhouder inschakelen die je hierbij kan helpen. Een boekhouder kan je helpen bij je autohandel starten en bij de startersformaliteiten. Bovendien zal een boekhouder je fiscaal ontzorgen en ervoor zorgen dat je niet te veel belastingen betaalt.
Wil jij zelfstandig autohandelaar worden en ben je nog op zoek naar een goede boekhouder? Maak dan gebruik van onze gratis boekhouderservice: laat je gegevens achter en wij gaan voor jou op zoek naar een goede boekhouder in jouw buurt.
Veelgestelde vragen over zelfstandig autohandelaar worden
Lijkt zelfstandig autohandelaar worden iets voor jou? Dan zit je mogelijk nog met een aantal vragen. De onderstaande FAQ helpt je om door de bomen het bos te blijven zien. We belichten een aantal praktische zaken omtrent zelfstandig autohandelaar worden en beantwoorden verschillende veelgestelde vragen.
- Wat zijn de vereisten om autohandelaar te worden?
Er zijn geen specifieke vereisten om autohandelaar te worden, maar het is wel aan te raden om een opleiding te volgen om meer kennis op te doen over het vakgebied. Bovendien moet je je registreren bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en moet je voldoen aan de wetgeving rondom de verkoop van tweedehandsauto’s.
- Hoe belangrijk is een goede boekhouding voor een autohandelaar?
Een goede boekhouding is essentieel als je een eigen autohandel hebt. Het zorgt ervoor dat je inzicht hebt in je financiële situatie en dat je tijdig kunt ingrijpen als dat nodig is. Het is daarom aan te raden om een boekhouder in te schakelen als je hier zelf geen ervaring mee hebt.
- Wat is een goede marketingstrategie voor een autohandel?
Een goede marketingstrategie voor een autohandel is om online aanwezig te zijn, bijvoorbeeld met een website en op sociale media. Zorg ervoor dat je mooie foto’s en duidelijke informatie over de auto’s die je te koop hebt staan op je website plaatst en maak gebruik van zoekmachineoptimalisatie (SEO) om goed gevonden te worden in Google. Daarnaast kun je ook offline marketing inzetten, bijvoorbeeld door flyers te verspreiden in de buurt.
- Hoe bepaal ik de waarde van een auto die ik wil verkopen?
Om de waarde van een auto te bepalen, kun je gebruikmaken van verschillende bronnen. Denk aan autowebsites, vakbladen en databanken. Het is ook aan te raden om een technische keuring uit te laten voeren voordat je de auto te koop aanbiedt.
- Moet ik garantie geven op de auto’s die ik verkoop?
Als autohandelaar ben je wettelijk verplicht om garantie te geven op de auto’s die je verkoopt. Het principe is een garantietermijn van twee jaar. Bij tweedehandsauto’s kan dit contractueel naar één jaar terug worden gebracht.
- Is het moeilijk om een succesvolle autohandel op te zetten?
Het opzetten van een succesvolle autohandel kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis, vaardigheden en inzet is het zeker mogelijk. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, een duidelijke visie hebt en een goede marketingstrategie toepast om je autohandel onder de aandacht te brengen bij potentiële klanten.