DELEN

Wil jij zelfstandig schilder worden? Dat is wat ons betreft een goed idee. Schilders hebben ze altijd nodig, terwijl het aantal schilders de afgelopen jaren sterk is afgenomen. Er is steeds meer werk en steeds minder concurrentie. Hierdoor heb je als zelfstandig schilder meer dan voldoende klanten. Wil jij een zelfstandig huisschilder worden?  Weet dan dat je dat niet zomaar doet. We leggen uit hoe een zelfstandig schilder worden voor jou tot de mogelijkheden behoort.

Ik wil schilder worden: welke opleiding volg ik?

Schilder worden zonder een opleiding te hebben gevolgd, is wat ons betreft geen goed idee. Er komt veel meer bij kijken dan enkel wat verf op een muur uitsmeren. Er bestaan talloze soorten verf en dan zijn er nog de diverse soorten verftechnieken die je in de vingers moet hebben. Daarom kan je maar beter voorafgaand aan een schilder worden een opleiding hebben gevolgd.

Via het Centrum voor Volwassenonderwijs kan je de opleiding schilder-decorateur volgen. Je leert tijdens deze opleiding met de gepaste producten vloeren, plafonds en wanden te beschilderen en leert naast de basistechnieken ook speciale schildertechnieken aan. Daarnaast leer je onder meer de basis van vloerbekleding en behangen. De opleiding via het avondtraject duurt drie jaar. Je volgt daarbij twee avonden per week les. Nadien kan je nog allerlei aanvullende opleidingen volgen. Zo biedt Syntra bijvoorbeeld de opleiding werken met een hoogtewerker voor schilders aan.

Zelfstandig schilder worden en een ondernemingsplan opstellen

Eenmaal je de juiste kennis en expertise hebt, kan je overgaan tot de volgende stap van een zelfstandig schilder worden: een ondernemingsplan opstellen. Voor eenieder die een eigen zaak uit de grond wil stampen, geldt dat zo’n ondernemingsplan onmisbaar is. In je ondernemingsplan doe je je plannen uit de doeken. Je denkt bijvoorbeeld na over de volgende zaken:

  • Wie zal je doelpubliek zijn (particulieren en/of bedrijven)?
  • Hoe ziet de lokale markt eruit?
  • Welke concurrenten zijn er actief?
  • Hoe onderscheid je je van deze concurrenten?
  • Met welke leveranciers zal je samenwerken?
  • Welke producten zal je gebruiken?
  • Welke investeringen zal je doen?
  • Welke prijzen zal je hanteren?
  • Hoe zal je klanten bereiken?
  • Hoe ga je je plannen financieren?
  • Heb je recht op subsidies?
  • Onder welke ondernemingsvorm ga je werken?
  • Word je schilder in bijberoep of in hoofdberoep?

Er zijn met andere woorden veel vragen die je in je ondernemingsplan dient te beantwoorden. Vooral met betrekking tot de prijsberekening zijn er een aantal vragen te beantwoorden. Je kan namelijk werken met een uurtarief, maar ook met een prijs per vierkante meter of met een totaalprijs per project. Daarnaast zijn er schilders die seizoensgebonden prijzen hanteren. In de winter is de vraag wat lager en om de vraag een beetje beter te spreiden, werken ze dan met lagere tarieven.

Boekhouder helpt je bij het opstellen van een ondernemingsplan

Als je van plan bent om een zelfstandig schilder te worden, en dat geldt ook voor wie schilder in bijberoep wil worden, is het raadzaam om op zoek te gaan naar een goede boekhouder. Doe dat van zodra je van plan bent om een zelfstandig schilder te worden. Een boekhouder zal je namelijk informeren over de slagingskansen van je project en zal je bijstaan bij het opstellen van het ondernemingsplan. De meeste boekhouders hebben ervaring met het beroep van schilder.

Wil jij zelfstandig schilder worden en ben je nog op zoek naar een goede boekhouder? Dan helpen wij je graag om een goede boekhouder te vinden. Via de tool op onze website kan je namelijk heel eenvoudig een goede boekhouder vinden. Nadat je je gegevens hebt achtergelaten, brengen we je vrijblijvend in contact met tot wel drie goede boekhouders uit jouw regio.

Formaliteiten voor mensen die zelfstandig schilder worden

Het bewijs basiskennis bedrijfsbeheer is in Vlaanderen niet langer nodig voor mensen die zelfstandig schilder worden. Vroeger moest je om schilder te worden ook je beroepsbekwaamheid aantonen. Ook die regel is in Vlaanderen afgeschaft. Houd er rekening mee dat de regels in Brussel en Wallonië anders zijn en dat het volgen van een goede opleiding natuurlijk nog steeds aan te raden is.

Welke formaliteiten je verder dient te doorlopen, is afhankelijk van of je als eenmanszaak start of via een vennootschap. Bovendien zal in het tweede geval ook de vennootschapsvorm de opstartformaliteiten bepalen. Mogelijk moet je bijvoorbeeld langs de notaris passeren. Je boekhouder zal je hierover informeren. In ieder geval moet je je als zelfstandig schilder aanmelden bij een erkend ondernemingsloket. Het ondernemingsloket zal verschillende zaken voor je regelen, zoals het aanvragen van je ondernemingsnummer, het regelen van je btw-hoedanigheid, de inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en de aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds.

Denk ten slotte nog na over praktische zaken, zoals (aansprakelijkheids)verzekeringen, je pensioenopbouw en dergelijke meer. In principe zullen deze aspecten al aan bod zijn gekomen in je ondernemingsplan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here