DELEN

In België kun je niet zomaar verzekeringsmakelaar worden. De Belgische overheid heeft een aantal regels vastgelegd die voorkomen dat iemand zomaar verzekeringsmakelaar kan worden. Hierdoor worden wanpraktijken voorkomen en wordt de consument beschermd. Om te starten als verzekeringsmakelaar, dien je met een aantal regels rekening te houden. Deze regels gelden niet alleen voor mensen die zelfstandig verzekeringsmakelaar willen worden, maar voor eenieder die verzekeringen wil verkopen.

Hoe verzekeringsmakelaar worden?

Starten als verzekeringsmakelaar is om verschillende redenen een goed idee. Het biedt de vrijheid om je eigen baas te zijn en je bedrijf naar eigen inzicht te leiden. Dit beroep stelt je in staat om diepgaande relaties met klanten op te bouwen en om hen te helpen bij het maken van geïnformeerde keuzes over hun financiële zekerheid. Als zelfstandig verzekeringsmakelaar heb je bovendien de flexibiliteit om je werktijden in te delen. En je inkomstenpotentieel is direct gekoppeld aan je inzet en vaardigheden, wat kan resulteren in aanzienlijke verdiensten.

Vereiste beroepskennis hebben

Om verzekeringsmakelaar te worden, moet je kunnen bewijzen dat je over de juiste kennis beschikt. Het gaat over kennis op het gebied van verzekeringen en op het gebied van ondernemen. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt bewijzen dat je over de juiste kennis beschikt.

DiplomaVereiste theoretische kennisVereiste praktische ervaring
MasterdiplomaMasterdiploma of een daarmee gelijkgesteld diploma dat is toegekend voor het AJ 2004-20052 jaar of 1 jaar indien het lesprogramma minstens 5 SP technische kennis en 1 SP bedrijfsbeheer omvat
Geschikt bachelordiplomaMinstens 11 SP technische kennis in verzekeringen en 3 SP bedrijfsbeheer1 jaar
Geen geschikt bachelordiplomaGetuigschrift hoger middelbaar onderwijs + attest met vrucht slagen voor een erkend examencentrum1 jaar

De vereiste technische kennis omvat onder meer kennis over de Belgische verzekeringsmarkt, de toepasselijke wetgeving, de principes betreffende klachtenafhandeling, de algemene beginselen m.b.t. de afhandeling van schadeclaims, principes over de gedragsregels, normen van bedrijfsethiek en de financiële begrippen. De praktische ervaring heeft betrekking op productie, polisbeheer óf schaderegeling. Afhankelijk van de vraag of er niet-levensverzekeringen, levensverzekeringen of beleggingscomponenten worden gedistribueerd, gelden er extra eisen. Er zijn een aantal ondernemingen die de mogelijkheid bieden aan starters om praktijkervaring op te doen, waaronder AG Insurance, Allianz, Axa, Baloise Insurance, Fidea en Vivium.

Verplichte inschrijving bij de FSMA

Om te kunnen starten als verzekeringsmakelaar dien je je verplicht in de categorie verzekeringsmakelaar in te schrijven bij de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten). Als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je op basis van het ondernemingsnummer een FSMA-erkenning. Deze erkenning is op alle reclame, de website en het briefpapier te vermelden. De FSMA-erkenning is via een online registratiemodule aan te vragen. De FSMA heeft tot 60 dagen de tijd om tot een beslissing te komen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering onderschrijven

Om te kunnen starten als verzekeringsmakelaar moet je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering onderschrijven. Deze beroepsaansprakelijkheidsverzekering dient het volledige grondgebied van de EER (Europese Economische Ruimte) te dekken.

Toetreden tot buitengerechtelijke klachtenregeling

Je kunt pas starten als verzekeringsmakelaar indien je bent aangesloten bij een buitengerechtelijke klachtenregeling, de zogeheten Ombudsdienst van de Verzekeringen. De Ombudsdienst van de Verzekeringen onderzoekt geschillen van consumenten en verzekeringsondernemingen, tussenpersonen in de verzekeringen en Datassur.

Bijscholingen volgen

Het is niet zo dat je even wat opleidingen moet volgen om verzekeringsmakelaar te worden en je vervolgens op je lauweren kunt rusten. Eenmaal je als verzekeringsmakelaar actief bent, moet je ook op regelmatige basis bijscholingen volgen. In totaal moet een verzekeringsmakelaar 15 SP verzamelen per jaar.

Zelfstandig verzekeringsmakelaar worden

Je zal niet alleen starten als verzekeringsmakelaar, maar je zal een zelfstandig verzekeringsmakelaar worden. Dat wil zeggen dat je je als ondernemer moet inschrijven. Hiervoor dien je over een ondernemingsnummer te beschikken. Dit bekom je door je in te schrijven in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen). Ook dien je een btw-nummer te hebben. Het is een goed idee om een vennootschap op te richten. Hoe dit gebeurt en wat het kost, is onder andere afhankelijk van de gekozen vennootschapsvorm. Een verzekeringsmakelaar kan zowel als natuurlijk persoon als als rechtspersoon zijn activiteiten uitoefenen.

Een goede boekhouder helpt je bij het doorlopen van alle opstartformaliteiten. Wil je zelfstandig verzekeringsmakelaar worden en heb je nog geen boekhouder? Dan helpen wij je graag een boekhouder te vinden. Laat je gegevens achter op deze pagina en wij brengen je in contact met een boekhouder in jouw buurt.

Zelfstandig verzekeringsmakelaar worden: wat heb ik nodig?

Om zelfstandig verzekeringsmakelaar te worden, is een initieel startkapitaal vereist om de operationele kosten te dekken. Een goed ondernemingsplan is eveneens essentieel, net als een strategische locatie voor het kantoor. Het gebruik van professionele software is cruciaal voor effectief beheer en klantenservice.

Startkapitaal en ondernemingsplan

Om als verzekeringsmakelaar te starten, is een initiële financiële investering nodig, oftewel het startkapitaal. Dit kapitaal wordt gebruikt voor operationele kosten, zoals het huren van een kantoor en marketing. Een gedegen ondernemingsplan is cruciaal. Dit plan schetst de strategie en de doelen van de onderneming en is vaak vereist voor het verkrijgen van financiering bij banken of investeerders. Een goede boekhouder kan je helpen bij het opstellen van dit plan.

Software voor verzekeringsmakelaars

Een hedendaagse verzekeringsmakelaar kan niet zonder software. Er zijn verschillende leveranciers van softwarepakketten voor de verzekeringssector. Vaak hebben leveranciers speciale kortingen voor mensen die net starten als verzekeringsmakelaar. Onder andere CRM-DEV, Portima, Sigura en Verassnet zijn goede keuzes voor mensen die juist zelfstandig verzekeringsmakelaar worden.

Personeel

Voor het runnen van een effectief verzekeringskantoor zijn gekwalificeerde medewerkers nodig. Dit personeel kan bestaan uit andere makelaars, administratieve ondersteuning en mogelijk een marketingteam. Het is belangrijk om te investeren in training en ontwikkeling van het personeel. Houd rekening met de toepasselijke voorwaarden van het paritair comité en zie toe op het welzijn en de veiligheid op het werk.

Bedrijfswagen

Een bedrijfswagen is essentieel voor een verzekeringsmakelaar, vooral voor het bezoeken van klanten en het deelnemen aan netwerkevenementen. Ook voor bijscholingen of voor het bezoeken van schadelocaties dien je over een bedrijfswagen te beschikken. Het kiezen van een betrouwbare en professioneel ogende wagen is belangrijk, aangezien dit invloed heeft op jouw imago.

Verzekeringskantoor

Een professioneel en goed gelegen kantoor is essentieel. Dit is de plek waar klanten worden ontvangen en waar het team werkt. Het kantoor moet niet alleen toegankelijk en representatief zijn, maar ook voldoen aan de technologische en administratieve behoeften van het bedrijf. Zorg voor voldoende parkeergelegenheid en een uitnodigende inrichting met ook ruimte om te vergaderen of om discreet samen te zitten.

Website en marketing

In het digitale tijdperk is een professionele website een must. Het is het online visitekaartje van de makelaar en een cruciaal marketinginstrument. Investeren in online en offline marketingstrategieën helpt om naamsbekendheid te creëren en nieuwe klanten aan te trekken. Als je hier zelf geen ervaring in hebt, kun je een marketingkantoor inschakelen.

Verzekeringsportefeuille

Je kunt zelf een verzekeringsportefeuille samenstellen of je kunt een verzekeringsportefeuille kopen. De aankoopwaarde is afhankelijk van de aard van de klanten, de gemiddelde leeftijd van de klanten, agentschapscontracten, lopende verplichtingen, de ligging, de verdeling van de verzekeringstakken enzovoort. De FVF (Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen) heeft een overnameplatform ontwikkeld waar verzekeringsmakelaars hun verzekeringsportefeuille te koop kunnen aanbieden.

Samenwerken met verzekeringsmaatschappijen

Je kan dan wel verzekeringsmakelaar worden, maar je moet uiteraard ook iets hebben om aan te bieden. Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen actief van wie je verzekeringsproducten kunt verkopen. Er is een sectorakkoord over de bemiddelingsovereenkomst voor verzekeringsmakelaars. Er zijn heel wat verzekeringsmaatschappijen waartussen je kunt kiezen, zoals AG Insurance, Allianz en Baloise Insurance. Houd er rekening mee dat er extra wettelijke verplichtingen zijn indien je samenwerkt met een buitenlandse verzekeringsmaatschappij.

Veelgestelde vragen over verzekeringsmakelaar worden

Ben je geïnteresseerd in financiën en wil je een rol spelen in de verzekeringswereld? Dan is verzekeringsmakelaar worden misschien wel iets voor jou. Wellicht heb je nog vragen over dit beroep of over zelfstandig verzekeringsmakelaar worden. Deze FAQ over verzekeringsmakelaar worden, helpt je op de goede weg.

  • Wat is een verzekeringsmakelaar?

Een verzekeringsmakelaar is een professional die als tussenpersoon fungeert tussen klanten en verzekeringsmaatschappijen. De makelaar helpt klanten bij het kiezen van de juiste verzekeringen die aan hun behoeften en budget voldoen, en onderhandelt namens hen met verzekeraars om de beste voorwaarden te bekomen.

  • Wie mag verzekeringen verkopen?

In de meeste landen moeten personen die verzekeringen willen verkopen in het bezit zijn van een geldige licentie. Deze licentie wordt verkregen na het succesvol afronden van een opleiding en het doorlopen van een inschrijvingsproces. Verzekeringsmaatschappijen, verzekeringsmakelaars en -agenten die over de vereiste licentie beschikken, mogen verzekeringen verkopen.

  • Wat verdient een verzekeringsmakelaar?

Het loon van een verzekeringsmakelaar kan variëren en is onder meer afhankelijk van de ervaring, locatie en de prestaties. In veel gevallen ontvangen makelaars een basisvergoeding plus commissies op de verkoop van polissen. Volgens sommige schattingen kan het jaarsalaris variëren van een instapniveau van ongeveer € 30.000 tot € 100.000 of meer voor ervaren makelaars. Houd er rekening mee dat een verzekeringsmakelaar ook veel kosten heeft en veel uren klopt.

  • Hoe kan ik verzekeringsmakelaar worden?

Om verzekeringsmakelaar te worden, dien je een relevante opleiding te volgen en praktijkervaring op te doen. Daarnaast moet je je inschrijven bij de FSMA, dien je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te onderschrijven en dien je toe te treden tot de klachtenregeling.

  • Wat is het verschil tussen een verzekeringsmakelaar en een verzekeringsagent?

Een verzekeringsmakelaar fungeert als een onafhankelijk tussenpersoon die namens klanten onderhandelt met verschillende verzekeringsmaatschappijen om zo de beste polis te vinden. Een verzekeringsagent vertegenwoordigt daarentegen meestal één specifieke verzekeringsmaatschappij en verkoopt de producten van die maatschappij. In essentie is de makelaar onafhankelijk, terwijl de agent verbonden is aan een specifieke verzekeraar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here