Het zonnetje begint weer steeds vaker te schijnen en de lentetemperaturen zijn heel aanlokkelijk. Velen voelen het kriebelen en willen de saaie jeansbroek vervangen door een kleedje of andere zomerse kleding. Leuk, maar vergeet niet om rekening te houden met de kledingvoorschriften op kantoor. De werkgever kan namelijk ook tijdens de zomer werkkleding voorschrijven, kleding die aan bepaalde eisen dient te voldoen.
Kledingvoorschriften op kantoor zijn toegestaan
Op het werk kan er een dresscode gelden. Voor sommige beroepen is dat heel evident, bijvoorbeeld voor politieagenten, stewardessen en bewakingsagenten. Soms moet dat zorgen voor herkenbaarheid en soms draagt kleding bij aan de veiligheid, bijvoorbeeld door fluohesjes te verplichten op de bouwwerf. Dat laatste geldt in principe niet voor kleding op kantoor, maar toch mag de werkgever een dresscode opstellen. Hij kan dat bijvoorbeeld doen om een bepaalde bedrijfsidentiteit te creëren. Op basis hiervan kan de werkgever ook kleding verbieden die een politieke of religieuze overtuiging symboliseert. Schrik dus niet als je als trouwe pastafari geen vergiet op je hoofd mag zetten.
In de praktijk wil zo’n dresscode op kantoor zeggen dat een werknemer wel mag kiezen wat hij draagt, maar dat er daarbij bepaalde grenzen zijn. Over het algemeen zullen de specifieke rol op het werk, de identiteit en de omstandigheden bepalen wat al dan niet kan. Voor een vertegenwoordiger kan het bijvoorbeeld verplicht zijn om in pak en stropdas op het werk te verschijnen. Terwijl het voor een kantoormedewerker kan volstaan om in de zomer werkkleding te dragen, bijvoorbeeld een jeansbroek of een lang kleedje.
Eisen aan kledingvoorschriften op kantoor
Wil de werkgever tijdens de zomer werkkleding verbieden, dan is het wel belangrijk dat het een en ander op papier staat. Dat gebeurt in principe in een arbeidsreglement of een bedrijfspolicy. Het is ook belangrijk dat de voorschriften duidelijk zijn. Als een werknemer zich structureel niet aan de geldende regels houdt, kan dat uiteindelijk een reden voor diens ontslag zijn. Bij een eerste inbreuk zal een tik op de vingers uiteraard volstaan.
Tijdens de zomer op zoek naar de ideale kleding op kantoor
Als er geen duidelijke eisen gelden op het gebied van werkkleding in de zomer is uiteraard ook niet alles ineens toegestaan. Je zal dus niet zomaar in een clownspak op het werk mogen verschijnen. Dat komt omdat je je als een goede werknemer hoort te gedragen. Wel zal je bijvoorbeeld mogen kiezen of je nu een broek of een kleedje draagt. Vulgaire kleding die thuishoort in de slaapkamer behoort uiteraard niet tot de zomer-werkkleding, hoewel er ook sectoren zijn waar dat net op prijs wordt gesteld. Over het algemeen wordt op kantoor de onderstaande zomer-werkkleding aangeraden als het bloedheet is.
Zomer-werkkleding voor haar | Zomer-werkkleding voor hem |
– Witte bloes of wit T-shirt – Wijde pantalon – Midi-rok of midi-jurk – Ruimvallende blazer | – Overhemd of T-shirt – Jeansbroek of een stoffen broek – Sneakers of andere gesloten schoenen |
Houd er uiteraard rekening mee dat dresscodes beperkingen kunnen opleggen en dat veel afhankelijk is van de functie die je uitvoert en de sector waarin je actief bent. Op sommige vlakken is er veel toegestaan, maar op sommige punten zijn Belgische werkgevers nog heel conservatief. Zeker herensandalen en slippers zijn over het algemeen een no-go als het aankomt op zomerse kleding voor op kantoor. Ook een korte broek wordt bij heren nog niet altijd geaccepteerd, integendeel.