DELEN

De capaciteit van rust- en verzorgingstehuizen loopt al langer tegen haar beperkingen aan. Bijgevolg wil de overheid mensen langer thuis laten wonen. Thuisverpleging, de plaatsing van hulpmiddelen en nieuwe technologische snufjes maken dat mogelijk. Echter vergt het aanpassen van de woning een fikse investering. Daarom houd je maar beter rekening met onderstaande vijf tips. Zo kan je immers veel geld besparen.

# 1. Vlaamse aanpassingspremie

Wie ouder is dan 65 jaar en voldoet aan een maximaal gezamenlijk inkomensvereiste, kan rekenen op de Vlaamse aanpassingspremie indien de woning toegankelijk wordt gemaakt voor de oudere bewoner. Op dit moment ligt het maximaal gezamenlijk inkomen op 31.340 euro, hoewel het per persoon ten laste wordt verhoogd met 1.630 euro. Voor 2019 moet worden gekeken naar het inkomensreferentiejaar 2016.

De Vlaamse aanpassingspremie bedraagt 50% van de som van de goedgekeurde facturen (incl. btw) met een maximum van 1.250 euro per onderdeel. Via de website Vlaanderen is wonen zie je welke werken in aanmerking komen.

Opgelet: de huidige Vlaamse aanpassingspremie kan slechts tot 31 mei 2019 worden aangevraagd. Vanaf 1 juni 2019 gelden andere (gunstigere) inkomensdrempels. Het percentage van 50% en het maximum van 1.250 euro per onderdeel blijft echter wel gewoon behouden.

# 2. Vergelijken loont

Wanneer het over hulpmiddelen gaat, durven de prijzen nogal sterk te verschillen. Doe daarom steeds beroep op een ergotherapeut en ga na welke hulpmiddelen onmisbaar zijn en aan welke criteria ze dienen te voldoen. Vergelijk nadien de verschillende aanbieders. Zo kan je bijvoorbeeld via de website trapliftenvergelijken.be op zoek gaan naar de voordeligste traplift prijzen. Eventueel kan je ook tweedehands hulpmiddelen overwegen om zo de kosten te drukken.

Extra tip: Houd steeds rekening met de voorwaarden van de verschillende premies. Voor de Vlaamse aanpassingspremie moet je bijvoorbeeld minimaal 1.200 euro onkosten per categorie inbrengen om 50% van de aanvaarde kostprijs terug te krijgen. Het klinkt contradictorisch, maar soms is het dus voordeliger om een iets duurder model aan te schaffen.

# 3. Informeer ook lokaal

In sommige gemeenten zijn extra premies mogelijk en ook het OCMW biedt vaak bijkomstige diensten aan. Zo stuurt men in Brugge bijvoorbeeld gratis een ergotherapeut langs om samen te zoeken naar de juiste hulpmiddelen. In andere gemeenten kan je dan weer gratis advies verkrijgen of kan je zelfs goedkoop hulpmiddelen huren. Win daarom ook lokaal informatie in.

# 4. Klop even aan bij jouw mutualiteit

Soms kan ook jouw ziekenfonds financieel tussenkomen, hoewel dat in de praktijk vaak heel beperkt is. Bij Partena kan je bijvoorbeeld terecht voor gratis advies en krijg je 10% korting op hulpmiddelen die via de Partena Gezondheidsshop werden aangekocht. Bij de CM kan je dan weer terecht voor advies over veilig thuis wonen op oudere leeftijd en krijg je eveneens ergotherapeutische begeleiding. En bij de Bond Moyson krijg je tot slot gratis advies van een ervaren ergotherapeut en kan je voor kleine aanpassingen ook beroep doen op hun klusjesdienst. Per ziekenfonds zijn de voordelen anders, dus win zeker even informatie in.

# 5. Bijzondere situatie? Consulteer de huisvestingsambtenaar

Tot slot zijn er nog heel wat andere financiële maatregelen waar je situatiespecifiek beroep op kan doen. Voor personen met een handicap zijn er bijvoorbeeld bijkomstige tegemoetkomingen, net zoals voor oorlogsinvaliden. Informeer dan ook bij de huisvestingsambtenaar van jouw gemeente of provincie om geen enkel financieel voordeel mis te lopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here