DELEN

We hebben het allemaal ontzettend druk, we werken vaak 40 uur per week of meer, hebben tal van sociale verplichtingen en vaak schiet het goed schoon houden van de woning er dan net even bij in. Toch is een schone en gezonde woning een absolute must. Met een aantal eenvoudige, handzame tips ervaar je hoe eenvoudig het is om een gezond leefklimaat in je woning te realiseren.

Wees alert op koolmonoxide

Een open haard werkt sfeer verhogend. Toch ligt hier een groot gevaar op de loer: koolmonoxide. Deze stof ontstaat als er sprake is van een onvolledige verbranding. Dit ontstaat vaak als een apparaat (of schoorsteen bij een open haard) niet goed wordt onderhouden. Een te grote hoeveelheid koolmonoxide kan al snel vreselijke gevolgen hebben omdat het zeer snel in het bloed wordt opgenomen via de longen. Je vitale organen ontvangen dan te weinig zuurstof met grote gevolgen. Voorkom dus dat er koolmonoxide ontstaat door een goede ventilatie en laat de Cv-ketel jaarlijks controleren. Dat laatste moet je zeker doen als de ketel op leeftijd is. Het plaatsen van koolmonoxide-melders is ook geen overbodige luxe.

Gezond en sfeer verhogend: planten in huis

Planten in huis zijn gezond en werken sfeer verhogend. Planten zorgen daarnaast voor de afbraak van de koolstofdioxide en water en geven ze zuurstof terug. Gezond dus. Er ligt echter wel een gevaar op de loer: verhoging van de relatieve luchtvochtigheid. Is de luchtvochtigheid hoger dan 60% dan neemt de kans op astmatische klachten toe. In een goed geventileerde woning zal de verhoging van de luchtvochtigheid geen probleem opleveren. Heb je veel planten in huis, zorg dan voor voldoende ventilatie en zorg voor een aangename temperatuur.

gezond huis 2

Lees ook: Huisstofmijt bestrijden: 4 tips!

Beperk de stoffige plekken in huis

Leuk dat hoogpolige vloerkleed en die verzameling woonaccessoires. Zonder twijfel zorgen ze voor extra sfeer in huis. Ze trekken echter ook veel stof aan. Ook gordijnen zijn bekende stofvangers. Het nadeel van stof in je huis is dat het kan zorgen voor irritatie aan de luchtwegen. Ben je daarnaast allergisch voor huisstofmijt dan is het goed en grondig reinigen een absolute voorwaarde voor een gezond leefklimaat. Wil je het echt goed doen, overweeg dan om je gordijnen te vervangen door lamellen, jaloezieën of rolgordijnen.

Zorg voor een schone slaapkamer

Je zal er niet snel bij stilstaan, maar de slaapkamer is het meest gebruikte vertrek in huis. We brengen er gemiddeld 8 uur per dag door en vaak vergeten we juist deze ruimte goed te luchten. Doordat we hier zo vaak zijn is dit een verzamelplek voor stof en vocht. Die combinatie kan vervelend zijn, het vormt namelijk de ideale gelegenheid voor de huisstofmijt om zich in rap tempo te vermenigvuldigen. Zorg dus voor een allergeen dekbed en beperk de kans dat de slaapkamer een stofverzameling wordt door zo min mogelijk decoratieve elementen te plaatsen.

Hoe gezond is jouw huis? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here