DELEN

Voor veel mensen begint het allemaal als een hobby. Meestal zijn ze al regelmatig bezig met fotograferen en voor ze het goed en wel beseffen worden ze gevraagd voor shoots en trouwfeesten. Dan speelt misschien wel het idee om van de mooie hobby een al even mooi beroep te maken. Zelfstandig fotograaf worden, kan zowel in bijberoep als in hoofdberoep. In ieder geval biedt zelfstandig fotograaf worden een aantal voordelen.

Zelfstandig fotograaf worden in bijberoep of in hoofdberoep

Je kan zowel zelfstandig fotograaf in bijberoep worden als zelfstandig fotograaf worden in hoofdberoep. Alle twee hebben ze het voordeel dat je ook je kosten in rekening kan brengen. Als je dus een nieuwe camera of nieuwe lenzen moet kopen, kan je dat van je belastingen aftrekken. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de auto die je gebruikt om naar het trouwfeest te rijden. Daartegenover staat natuurlijk wel dat je ook je inkomsten moet aangeven en dat je met wat administratie te maken krijgt.

In bijberoep fotograaf worden, kan enkel als je ook een hoofdberoep hebt. Je doet het dus naast je uren. Het voordeel van fotograaf in bijberoep worden, is dat je bij beperkte inkomsten toch niet de minimumbijdrage voor de sociale zekerheid dient te betalen. Het nadeel is dat je dan ook geen rechten voor de sociale zekerheid opbouwt, zoals pensioenrechten. Zijn je inkomsten beperkt? Dan kan de btw-vrijstellingsregeling interessant zijn, of toch als je voornamelijk voor consumenten werkt. Dan hoef je geen btw te berekenen en door te storten. Hierdoor kan je net dezelfde tarieven hanteren als andere fotografen, maar houd je er wel meer aan over. Het kent echter ook een nadeel: de btw op je aankopen is niet aftrekbaar.

Twijfel je tussen het worden van fotograaf in bijberoep of in hoofdberoep en wil je meer weten over de verschillende regelingen waarop je een beroep kan doen? Dan is de boekhouder je ideale raadgever. Als je nog geen boekhouder hebt, helpen wij je graag met het vinden van een goede boekhouder. Via deze website kan je gemakkelijk de juiste boekhouder vinden. Deze dienst is gratis.

Ik wil fotograaf worden: hoe begin ik daaraan?

Om zelfstandig fotograaf te worden, heb je in de eerste plaats een ondernemingsnummer nodig. Daarvoor kan je terecht bij een van de ondernemingsloketten in ons land. In Vlaanderen is het voor mensen die zelfstandig fotograaf worden niet langer nodig om over een attest bedrijfsbeheer te beschikken.

Verder dien je een financiële rekening te openen en je in te schrijven bij een sociaal verzekeringsfonds. Het is tevens aan te raden om een goed financieel plan op te stellen, want als zelfstandig fotograaf ben je natuurlijk ook een ondernemer. En dat wil zeggen dat je onderneming moet draaien.

Professioneel fotograaf worden: eenmanszaak of vennootschap

Eenmaal je beslist om zelfstandig fotograaf te worden, dien je je af te vragen onder welke vorm je dat gaat doen. Veel starters kiezen ervoor om dit met behulp van een eenmanszaak te doen. Een eenmanszaak heeft het voordeel dat het gemakkelijk op te richten is. Je hoeft niet langs de notaris te passeren, een vereenvoudigde boekhouding is mogelijk en de winst is direct beschikbaar. Met complexe zaken als de algemene vergadering krijg je niet te maken en als je eens verlies maakt, kan je dat verlies zelfs van je inkomsten in hoofdberoep aftrekken. Toch kent een eenmanszaak ook nadelen. Zo kom je al snel terecht in de hogere belastingschalen en kan je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor schulden of fouten als ondernemer.

Een vennootschap werkt de nadelen van een eenmanszaak weg. Zo krijg je met lagere belastingtarieven te maken, kan je afhankelijk van de vennootschapsvorm je persoonlijke aansprakelijkheid sterk beperken en betekent jouw overlijden niet automatisch het einde van de vennootschap. Daartegenover staat dat het oprichten wat complexer is en je er meestal een notaris voor nodig hebt. Ook liggen de oprichtingskosten over het algemeen hoger en dien je een dubbele boekhouding te voeren. Over het algemeen betekent dit dat een boekhouder je wat meer kost. De exacte voor- en nadelen verschillen echter per type vennootschap.

Inkomsten als zelfstandig fotograaf

Als zelfstandig fotograaf kan je verschillende inkomstenbronnen aanboren. Je kan bijvoorbeeld vastgoed fotograaf worden of modefotograaf worden. Waag je echter niet op glad ijs. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij beweert modefotografie te doen als je hier geen kennis over hebt. Eventueel dien je voorafgaand aan fotograaf worden opleiding na opleiding te volgen, zodat je over de nodige bagage beschikt. Een fotograaf worden zonder opleiding of ervaring is geen goed idee.

Een aantal opties waarover je beschikt:

  • Natuurfotografie
  • Portretfotografie
  • Landschapsfotografie
  • Architectuurfotografie
  • Vastgoedfotografie
  • Straatfotografie
  • Reisfotografie
  • Sportfotografie
  • Reportagefotografie

Vraag je telkens af hoe jij je foto’s in geld zal omzetten. Dat betekent dat je moet nadenken over waar je focus zal liggen. Zal je als freelancer foto’s nemen voor een krant of een magazine? Bied je rechtstreeks je diensten aan consumenten aan? Uiteraard is ook een combinatie van verschillende inkomstenbronnen mogelijk. Daarnaast kan je ook extraatjes aanbieden, zoals het maken van fotoboeken.

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer fotografen die geld verdienen aan stockfotografie. De foto’s worden dan via databanken als Shutterstock verkocht. Over het algemeen valt hier niet bijzonder veel geld mee te verdienen, tenzij je foto’s echt enorm populair zijn. De inkomsten per verkoop zijn beperkt, maar anderzijds kan je wel langdurig geld blijven verdienen aan dezelfde foto. Als je veel foto’s hebt, kan je op deze manier een mooie inkomstenstroom en een passief inkomen realiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here