DELEN

Toegegeven: tequila is en blijft alcohol en dan is het altijd duaal om over gezond te spreken. Toch heeft onderzoek aangetoond dat tequila lang niet zo ongezond is als we soms denken. Meer zelfs: aan tequila zijn onrechtstreeks een aantal gezondheidsvoordelen verbonden. Dat blijkt althans uit een onderzoek van het niet toevallig in Mexico gelegen Centre for Research and Advanced Studies.

Tequila is goed voor jouw botten

De agave tequilana, de plant die wordt gebruikt voor het maken van tequila, bevat bestanddelen die de absorptie van calcium en magnesium bevorderen. Calcium en magnesium zijn essentiële mineralen en zorgen voor gezonde botten. Bij een onderzoek op muizen liep het verschil op tot maar liefst 50% extra! De stoffen die de absorptie bevorderen zijn ook in tequila aanwezig. De onderzoekers gaan nu na of ze de bestanddelen zouden kunnen verwerken in voedingsadditieven. Kinderen kan je nu eenmaal geen shotje tequila voorschotelen. Echt niet.

Tequila is een goede keuze voor sportfanaten

Wie in de fitness rondhangt hoort alcohol eigenlijk af te zweren. Maar als sportfanaten het echt niet kunnen laten, kiezen ze maar beter voor tequila. Tequila heeft veel minder calorieën dan andere alcoholische dranken. Ten opzichte van een glas witte wijn zou het om een derde gaan. Daarnaast geeft tequila je sneller een voller gevoel, waardoor je na enkele shotjes niet meteen naar de pitabar snelt. Een echt gezondheidsvoordeel kan je dat niet noemen, maar je countert alvast enkele nadelen waarmee je tijdens een avondje stappen al snel te maken krijgt.

Tequila is goed voor diabetespatiënten

Volgens een recent onderzoek zou tequila geschikt zijn voor diabetespatiënten. Het klopt dat de agave tequilana veel suiker bevat, maar het gaat hierbij om een natuurlijke suikersoort agavin genaamd. En agavin heeft als kenmerk dat het onverteerbaar is, waardoor het niet in een verhoging van de bloedsuikerspiegel resulteert. Het gevolg is dat tequila voor mensen met diabetes type 2 geschikt is en dat het zelfs kan helpen met het verlagen van het glucosegehalte.

Tequila is goed voor de spijsvertering

De natuurlijke suikersoort agavin zorgt dat het lichaam het hormoon GLP-1 aanmaakt. Dit hormoon zorgt op zijn beurt voor de aanmaak van insuline, wat dan weer goed is voor diabetespatiënten. Maar bovendien is GLP-1 ook een darmhormoon en helpt de aanmaak ervan de darmbalans te herstellen. Het gevolg is dat de ontlasting een verbeterde consistentie heeft. Zo maakt jouw lichaam optimaal gebruik van de voedingsstoffen die zich een weg banen doorheen het spijsverteringsstelsel.

Moeten we nu massaal tequila drinken?

Dat zal je niemand horen zeggen. Uiteindelijk is en blijft tequila alcohol en zijn er voor al deze voordelen wel gezondere alternatieven te noemen. Bovendien veroorzaakt tequila ook nog eens een van de ergste katers. Anderzijds is het wel leuk om te weten dat je na een braspartij niet helemaal slecht bezig bent. En één enkel shotje? Daar hoeft gelukkig niks mis mee te zijn. Schol!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here