DELEN

In de zomer Is het heerlijk om buiten te lopen. De frisse buitenlucht is goed voor de gezondheid, bovendien vaart elk lichaam wel bij wat extra beweging. Mocht je zelf een hond bezitten, dan is het mooie zomerse weer een uitstekend excuus voor een lange wandeling. Het nadeel is echter dat het zomerse ook zorgt voor een toename aan insecten. Met name teken kunnen dan aanwezig zijn en voor aardig wat problemen zorgen. Met name vochtige omgevingen zijn favoriete plekken waar de teek zich wenst op te houden. Een beet door een teek is echter goed te behandelen als je weet wat je moet doen.

De teek herkennen

Ook al merk je het op het bewuste moment niet direct, een teek is vrij eenvoudig te herkennen aan een aantal niet te missen zaken:

  • Een tekenbeet veroorzaakt na enkele uren een behoorlijke jeuk.
  • Teken leven van bloed en zuigen zich graag vol. Een teek die zich heeft volgezogen heeft de omvang van een erwt.

De teek vakkundig verwijderen

Als je een teek bij jezelf ontdekt is het verstandig deze zo goed mogelijk te verwijderen. Als deze zich nog niet in de huid heeft vastgegrepen kan je de teek vaak met een kleefpleister verwijderen, heeft het beestje zich al wel in de huid vastgezet, volg dan onderstaande tips om de teek snel en vakkundig te verwijderen:

  • Gebruik bij voorkeur een speciale tekenpen om de teek in zijn geheel te verwijderen.
  • Pak de teek in zijn geheel vast, hiermee voorkom je dat een deel van de teek achterblijft in de huid.
  • Door de teek rustig te verwijderen, komt de teek in zijn geheel los van de huid.
  • Noteer eventueel de datum waarop je door een teek bent gebeten.
  • Is de teek volledig verwijderd, behandel dan de huid met een ontsmettingsmiddel
  • Ben je zelf niet in staat om de teek te verwijderen, neem dan contact op met je huisarts.

Een tekenbeet is niet altijd onschuldig

Een beet door een teek is vaak onschuldig, maar kan zeker vervelende gevolgen hebben, in veel gevallen kan dit beestje namelijk de ziekte van Lyme verspreiden. Door tijdig in te grijpen, kan vaak veel ellende voorkomen worden. Teken hebben de eigenschap om zich op elke oppervlakte vast te bijten maar hebben over het algemeen wel een voorkeur voor de warme plekken van het lichaam. Zo is het niet ongebruikelijk om een teek aan te treffen in de liesstreek, knieholtes en oksels. Andere favoriete plekken zijn onder andere de bilspleet, in het ondergoed en achter de oren. De grootste kans om een tekenbeet op te lopen is aanwezig als je in het bos bent geweest, maar ook in de tuin, het park, op de hei en in de duinen.

Lees ook: 6 eenvoudige tips om langer te leven

Heb jij weleens een tekenbeet gehad? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here