DELEN

Veel kinderen vinden het leuk om mee te helpen in het huishouden. Het is dus helemaal niet erg om ze te vragen of ze wat klusjes willen doen in huis. Zo leren ze dat het huishouden van iedereen is en dat het leuk kan zijn om samen te werken. Kinderen voelen zich vaak ook trots als ze mogen helpen. Ze leren taken tot een goed einde te brengen en daardoor leren ze in zichzelf geloven, goed voor hun zelfvertrouwen dus! Het gaat natuurlijk wat ver om je kind te vragen het hele huis te stofzuigen. Het is heel belangrijk dat je de taken niet de bovenhand laat nemen. Een kind moet uiteraard nog altijd meer spelen dan helpen. Hoe kunnen kinderen helpen met huishouden? Wij geven je een handig overzicht per leeftijdscategorie!

kinderen helpen met huishouden

Kinderen helpen met huishouden: taken per leeftijd

Peuters

Vanaf dat je kind twee jaar is, kan je hem of haar wat kleine huishoudelijke taakjes geven. Veel peuters vinden het namelijk ontzettend leuk om mee te kunnen doen met volwassenen. Ze ‘helpen’ dan natuurlijk niet in de letterlijke zin van het woord, ze imiteren je vooral. Ben je met de was bezig? Laat je peuter dan helpen om de was uit de wasmand te halen en in de wasmachine te stoppen. Wil je de keukenkasten afstoffen? Geef een doekje aan je kind want hij of zij helpt je graag mee! Je kan peuters ook betrekken in het huishouden door samen speelgoed op te ruimen en samen de tafel te dekken.

Lees ook: Ik ben twee en ik zeg nee: 8 tips voor het omgaan met kleuters

speelgoed opruimen

Kleuters

Als je kind vier jaar is geworden, kan hij of zij je helpen met wat grotere klusjes. Denk bijvoorbeeld aan: zelf zijn slaapkamer opruimen, de huisdieren eten geven, een boterham smeren, de was op kleur sorteren, stapeltjes was maken en meehelpen in de tuin. De meeste kleuters vinden het heel leuk om mee te helpen in het huishouden zodat ze erbij betrokken worden en een stukje verantwoordelijkheid krijgen. Als ouder mag je natuurlijk nog geen perfectie verwachten. Proberen staat gelijk aan leren. Meestal ben je sneller als je iets zelf doet, maar daar leert je kind natuurlijk niet van. Wees dus geduldig en blijf je kleuter aanmoedigen.

kinderen huishouden

Lagere schoolkinderen

Zodra de kinderen naar de lagere school gaan, kunnen ze steeds meer echte huishoudelijke taken aan. Laat ze dus zeker helpen waar het kan. Zo kan je bijvoorbeeld een beurtrol afspreken om de tafel te dekken of af te ruimen. Of om de vaatwasser te vullen of te legen. Ook zelf hun bed opmaken, post uit de brievenbus halen of samen de auto wassen vinden kinderen van deze leeftijd erg leuk!

Let er wel op dat je je kind haalbare taken geeft. Als je kind het nog wat moeilijk heeft met zijn fijne motoriek, dan is het wellicht niet zo slim om met glazen rond te lopen. Als je kind daardoor vaker een glas laat vallen, zal het alleen maar ontmoedigend werken voor hem of haar.

huishouden kinderen

Pubers

Pubers vinden het vaak minder leuk om te helpen in het huishouden. Op die leeftijd zijn ze vaak met andere dingen bezig en het huishouden is dan het minste van hun zorgen. Door je kind van kleins af aan te laten helpen in het huishouden, is de kans wel groter dat hij of zij dit zal blijven doen. Je kind heeft namelijk geleerd dat niet alles zomaar voor hem of haar wordt gedaan, en dat het belangrijk is om zelf een steentje bij te dragen.

Tieners kan je prima concrete taken geven zoals een maaltijd koken, de afwas doen, de ramen wassen of de vuilniszakken vervangen. Het is natuurlijk belangrijk dat de taken haalbaar en niet te belastend zijn. Het gaat er nog steeds om dat je kinderen leren helpen in het huishouden, niet dat zij het huishouden alleen moeten runnen.

Lees ook: 10 tips voor het omgaan met pubers

tieners huishouden

Kinderen huishouden: wat als je kind niet graag helpt?

Sommige kinderen zullen niet altijd staan te springen om te helpen in het huishouden. Maar dat neemt niet weg dat je kind echt wel mag leren dat sommige taken nu eenmaal niet leuk zijn. Om je kinderen aan te moedigen, zou je kunnen werken met een beloningssysteem. Al mag dit niet blijven duren natuurlijk. Huishoudelijke taken horen er nu eenmaal bij. Jij als ouder krijgt ook niet iedere keer een cadeautje als je de afwas doet (was dat maar zo hè?). Geef je kinderen vooral complimenten voor hun hulp en laat ze merken dat je het apprecieert wat ze voor je doen!

Laat jij je kinderen helpen met huishouden? Zo ja, met welke taken en hoe pak jij dat aan? We zijn benieuwd naar je reactie!

Lees ook: Je kinderen op een positieve manier gedrag aanleren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here