DELEN

We moeten anders gaan leven, wonen en werken. Het belang van de stedelijke omgeving kan hierbij niet onderschat worden. Het achterwege laten van de auto ook. Dit alles heeft de wetgever reeds verschillende keren benadrukt. De kilometerheffing en de betonstop zijn daar slechts twee voorbeelden van.

Toch zijn milieuoverwegingen lang niet de enige reden waarom de scooter in de stad aan populariteit wint. Vooral indien we wonen in de stad, heeft zo’n scooter immers een aantal belangrijke voordelen te bieden. Hieronder geef ik de belangrijkste voordelen weer van een scooter voor zij die wonen in een stedelijke omgeving.

# 1. Een scooter is veel goedkoper

Grote steden hebben vaak te kampen met een parkeerproblematiek. De huur van een garagebox brengt dan heel wat extra kosten met zich mee, terwijl er voor een scooter altijd wel een geschikt plaatsje te vinden is. Hiernaast is een scooter goedkoper in aankoop, is de verzekering veel voordeliger, vergt het minder onderhoudskosten en zijn de brandstofkosten veel beperkter.

# 2. Vlotter navigeren door het verkeer

Het verkeer in de grote Belgische steden slibt dicht. De wagens staan er meer stil dan dat ze nog effectief rijden. In steden zoals Brussel is dit al langer merkbaar. Andere steden trachten in te grijpen door de auto te weren. Denk maar aan het Gentse mobiliteitsplan dat recent nog de gemoederen wist te bedaren. Met een scooter ken je dergelijke problemen niet. Met een scooter mag je immers, volgens de wet Schouppe, files gewoon voorbijrijden. Natuurlijk moet je je wel nog steeds aan een aantal regels houden.

# 3. Een scooter is beter voor het milieu

Toegegeven: voor oude scooters is dit lang niet altijd het geval, maar de moderne scooter is echt wel een milieubewuste keuze. En beter voor het milieu is ook beter voor jou en jouw gezin. Want wonen in een gezonde stad is nu eenmaal veel aangenamer. Bovendien zou het ook de gemiddelde levensverwachting verder opkrikken, zoals onderzoek al verschillende keren heeft aangetoond.

Dit is vooral het geval indien gekozen wordt voor een elektrische scooter. Zo’n elektrische scooters zijn in Vlaanderen aan een heuse opmars bezig en zijn ook online verkrijgbaar bij bekende webshops zoals Lasourisscooters.nl. Bij dergelijke elektrische scooter heb je bovendien geen brandstofkosten, waardoor de hogere aanschafprijs zich eenvoudig laat terugverdienen. De kleinere actieradius van een elektrische scooter is in een stedelijke omgeving eveneens geen belemmering.

 # 4. Geniet van een fiscale stimulans

Zowel op Vlaams als op federaal niveau moedigt men al langer de aankoop van een elektrische scooter aan. Vanaf dit jaar komt bijvoorbeeld de belasting op de inverkeerstelling (BIV) te vervallen voor elektrische motorfietsen. Hiernaast kan je ook rekenen op een Vlaamse premie van 25% van de catalogusprijs, een federale belastingvermindering op de aankoop van elektrische motorfietsen en tot slot kan je ook een elektrische motorfiets of scooter leasen in het kader van het mobiliteitsbudget. Uiteraard gelden deze voordelen ook buiten de stadskern, maar ze zijn veel te belangrijk om ze hier achterwege te laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here