Startende ondernemers verkiezen vaak een eigen winkel aan huis. Een eigen winkel beginnen aan huis is dan ook aantrekkelijk. Zo hoef je niet te investeren in een pand verderop in de stad, woon je lekker dicht bij je werk en kan je mogelijks zelfs een aantal gedeelde kosten fiscaal inbrengen. Maar zo’n winkel aan huis, mag dat eigenlijk wel? En waar moeten we zoal op letten indien we een eigen winkel beginnen aan huis? Hieronder beantwoord ik een aantal prangende vragen.
Lees ook: Gebruik lanceringsprijzen bij de opening van een nieuwe winkel
Winkel aan huis: mag dat?
Je mag lang niet zomaar overal een eigen winkel beginnen. Elk pand heeft immers een functie. Zo’n functie mag je zonder een geldige vergunning dan ook niet zomaar wijzigen. Zelfs wanneer je geen enkele verbouwing uitvoert, moet je dus nog steeds een vergunning aanvragen. Dit is overigens ook het geval voor subfuncties: wie bijvoorbeeld nu onder de functie detailhandel valt maar een apotheek wilt beginnen, heeft daar dus gewoon een bouwvergunning voor nodig.
Het goede nieuws is dat dit niet geldt voor zogenoemde bijkomstige functies. Indien de hoofdfunctie (wonen) behouden blijft en we een kleine winkel beginnen aan huis (max. 100 m²), is zo’n bouwvergunning niet meteen noodzakelijk. Echter mag het ook dan niet strijdig zijn met de stedenbouwkundige voorschriften. Je informeert dus best nog steeds gewoon bij het gemeentebestuur naar de mogelijkheden, beperkingen en verplichtingen.
Opgelet: ook indien je lichtreclames en reclameborden monteert, moet je een vergunning aanvragen.
Winkel aan huis: mag dat wel van de verhuurder?
In bovenstaande bespreking ging ik ervan uit dat het om een eigen woning gaat. Gaat het om een huurwoning? Dan zal je ook met de verhuurder rekening moeten houden. Een eigen winkel beginnen aan huis heeft voor de verhuurder immers ook verregaande fiscale gevolgen en zal meestal concreet door de huurovereenkomst verboden worden. Spreek er daarom over met jouw verhuurder en ga in samenspraak na wat al dan niet mogelijk is.
Eigen winkel beginnen aan huis: informeer de verzekeraar
Jouw huidig verzekeringspakket dekt niet automatisch de beroepsmatige schade. Vooral bij de brandverzekering is dit problematisch. Ontstaat de brand in jouw winkel? Dan is de zaak daarvoor aansprakelijk. Ook de schade aan de eigen woning valt dan ten laste van de zaak. Je zal met andere woorden een aparte brandpolis moeten afsluiten. Ook andere verzekeringen, denk bijvoorbeeld aan de inboedelverzekering, zullen niet automatisch de zakelijke schade dekken.
Regel de onbeslagbaarheid van de gezinswoning
Wanneer we een eigen winkel beginnen aan huis, halen we ook potentiële schuldeisers binnen. Schuldeisers vormen een risico voor de gezinswoning. Regel daarom de onbeslagbaarheid van de gezinswoning. De regeling is er voor alle zelfstandigen, ook voor zelfstandigen in bijberoep en geldt enkel voor schuldvorderingen die ontstaan zijn tijdens het uitoefenen van het beroep.
Eigen winkel beginnen aan huis: profiteer van de fiscale voordelen
Een eigen winkel beginnen aan huis heeft een aantal fiscale voordelen te bieden. Zo kan je de elektriciteits- en verwarmingskosten (deels) aftrekken, net zoals de kosten verbonden aan telefonie en het internet. Denk echter ook aan de interesten van de woninglening. Zorg ervoor dat je 100% op de hoogte bent van de fiscale weetjes.
Een eigen winkel beginnen aan huis? Ga dan toch even het gesprek aan met jouw boekhouder of accountant. Veel starters lopen fiscale voordelen mis omdat ze onvoldoende zijn geïnformeerd. Een financieel professional helpt je niet alleen met je zaakjes op orde te hebben, maar zorgt er ook voor dat je minder belastingen moet betalen. Daarom helpen wij je vrijblijvend bij het vinden van een geschikte boekhouder in de buurt. Tijdens een telefonisch gesprek brengen wij de noden in kaart en binnen 48 uur ontvang je geheel gratis minstens drie marktconforme offertes van boekhouders uit je regio. Laat nu je gegevens achter en wij nemen je aanvraag meteen in behandeling.