Wanneer je een woning laat bouwen, kan er veel misgaan. Machines die brand veroorzaken, grondverzakkingen of stormweer dat een kraan doet omwaaien: er zijn meer dan voldoende redenen om een bouwwerf te laten verzekeren. Gelukkig schenkt de wetgever je extra bescherming door de aannemer verschillende verplichtingen op te leggen, waaronder de verplichting om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Toch is het aangeraden om ook zelf de verzekering van je nieuwe huis in orde te maken.
Lees ook: De wet Breyne en de bescherming bij het bouwen van een woning
Woningverzekering (brandverzekering woning)
Je hoeft zeker niet te wachten tot het einde van de werken vooraleer je een woningverzekering afsluit. Ook tijdens de werken kan je via de woning verzekering al een dekking tegen brand genieten. Het is wel belangrijk dat je goed nagaat welke dekking deze woning verzekering biedt, want tijdens bouwwerken zijn bepaalde schadegevallen vaak uitgesloten. Onder andere glasbreuk, diefstal en waterschade genieten vaak geen dekking door de hogere risico’s van een werf.
Familiale verzekering bij nieuw huis
Steeds vaker steekt wie bouwt ook zelf een handje toe om de kosten te drukken. Zo worden de vloeren zelf gelegd, komt nonkel Wabbes de elektriciteit leggen en misschien kruipen jullie ook nog eens samen het dak op om zonnepanelen te installeren. Dat kan allemaal, maar dan komt je eigen aansprakelijkheid wel in het gedrang. Zo kan het zomaar gebeuren dat er een stel dakpannen op de auto van de buurman vallen… Daarvoor moet je niet je woning verzekeren, maar je eigen aansprakelijkheid. Een familiale verzekering zal de persoonlijke aansprakelijkheid dekken en de schade aan anderen vergoeden.
Schuldsaldoverzekering voor huis
Wanneer je een hypothecaire lening hebt afgesloten om de nieuwbouwwerken te financieren, is een schuldsaldoverzekering aangeraden. De schuldsaldoverzekering zal het geleende bedrag volledig of gedeeltelijk aan de kredietgever uitbetalen wanneer je voortijdig komt te overlijden. Omdat de kredietinstellingen bijna altijd een schuldsaldoverzekering verplichten, hoort het in de praktijk bijna thuis in het rijtje van verplichte verzekeringen voor een huis.
Lees ook: Wat moet je weten over de verzekering gewaarborgd wonen?
Rechtsbijstandsverzekering
Bij het bouwen van een woning zijn juridische conflicten niet ongewoon. Omdat een aannemer de werken niet goed uitvoert, omdat er een geschil ontstaat met een buurman of omdat een leverancier zijn verplichtingen niet nakomt. Rechtsbijstandsverzekering zal de juridische kosten bij dergelijke conflicten dekken. Recent is er voor de rechtsbijstandsverzekering overigens een belastingvermindering voorzien. Vooral interessant is dat de rechtsbijstandsverzekering ook bouwrechtelijke geschillen moet dekken. De verzekeraars moeten bovendien een minimumwaarborg van 6.750 euro voorzien. Houd er wel rekening mee dat dit bedrag niet voor alle dossiers volstaat.
ABR-verzekering nieuw huis
Een ABR-bouwverzekering is een van de aangeraden verzekeringen bij een eigen huis, omdat het verregaande dekkingen biedt. De ABR-bouwverzekering zal onder andere schade op de werf dekken (bv. diefstal), maar ook de aansprakelijkheid ten opzichte van derden. Hierbij maakt het niet uit welke actor de schade veroorzaakt. Deze ABR-polis kan vaak nog met extra dekkingen worden uitgebreid. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je ook aanvullend te laten verzekeren tegen extra kosten omdat een aannemer failliet gaat.
Wanneer je een ABR-verzekering afsluit, zijn een aantal andere verzekeringen soms niet langer nodig. Ga daarom bij je verzekeraar langs om de mogelijkheden te bespreken.