DELEN

Je kent het vast wel: na een dag achter je computer werken, heb je vaak last van vermoeide ogen. Beeldschermgebruik is dan ook een bekende vermoeide ogen oorzaak. Zo nu en dan een beeldschermpauze kan al helpen, maar er zijn nog dingen die je kunt doen om van je zwaar vermoeide ogen af te komen. Wij zetten tien handige tips op een rijtje!

Vermoeide ogen symptomen

Zwaar vermoeide ogen zijn erg vervelend en kunnen soms zelfs pijnlijk zijn. Ook al ben je verder lichamelijk niet moe, toch voelt dat vaak zo. Soms zie je wazig, voelen je ogen droog of branderig aan, of heb je last van tranende ogen. Daarnaast zijn je ogen soms gevoeliger voor licht en hebben ze moeite met scherpstellen. In het ergste geval kan je er zelfs hoofdpijn van krijgen.

Vermoeide ogen oorzaak

Vermoeide ogen computer is een bekende vermoeide ogen oorzaak, maar er zijn nog andere oorzaken: te lang of te intens lezen, in een slecht verlichte omgeving werken of een bril met de verkeerde sterkte dragen. Ook airconditioning, verwarming, een sigarettenrook en te weinig slaap zijn mogelijke oorzaken. Er zijn ook aandoeningen die zwaar vermoeide ogen kunnen veroorzaken. Voor advies neem je best contact op met je huisarts.

Wat te doen tegen vermoeide ogen?

1. Oogdruppels vermoeide ogen

Een snelle manier om droge, branderige ogen te behandelen is met oogdruppels voor vermoeide ogen. Aangezien een vermoeid oog niet genoeg traanvocht produceert, zijn oogdruppels kalmerend voor je ogen. Draag je contactlenzen? Let er dan op dat de oogdruppels hiervoor geschikt zijn. In puntje 5 gaan we hier verder op in.

2. De 20-20-20 regel

Wat doen tegen vermoeide ogen? Als je achter een beeldscherm zit, knipper je minder vaak. Dit kan leiden tot droge ogen. Wanneer je er actief op let, knipper je na een tijdje vanzelf vaker. Pas ook de 20-20-20 regel toe om je ogen wat afwisseling te geven. Kijk iedere 20 minuten 20 seconden lang naar een object dat zich 20 voet, zo’n zes meter, verderop bevindt.

3. Pauzeren

Zware ogen en moe? De hele dag kijk je naar je smartphone, computer en televisie. En dat doe je vaak ook nog binnen waar kunstmatig licht, droge lucht en de verwarming je ogen nog droger maken. Kijk daarom niet langer dan twee uur achter elkaar naar een beeldscherm. Neem regelmatig een pauze, strek je benen en haal bijvoorbeeld een kop koffie. Ga ook eens naar buiten om te pauzeren. Na een wandeling in de frisse lucht zal je ook een stuk productiever zijn!

4. Licht aanpassen

Heb je zwaar vermoeide ogen achter een beeldscherm? Stem de helderheid dan af op je omgevingslicht. Zet je smartphone op nachtstand of installeer een programma zoals f.lux op je computer. Ben je rechtshandig? Zorg dan voor licht over je linkerschouder. Voor linkshandigen is dit andersom. Door minder schaduwen raken je ogen minder snel vermoeid.

5. Lenzen

Draag je lenzen? Dan moet je extra waakzaam zijn. Intensief gebruik van beeldschermen leidt bij lenzendragers vaak tot droge ogen en droge lenzen. In dit geval helpen oogdruppels vermoeide ogen ook, maar in combinatie met zachte lenzen mogen deze geen conserveermiddelen bevatten. Daarnaast is het belangrijk om je lenzen altijd goed schoon te maken en te kiezen voor lenzen die veel zuurstof doorlaten.

6. Palmeren

Een manier om een vermoeid oog te laten ontspannen is palmeren. Dit is een oefening die ervoor zorgt dat je ogen rusten en ontspanning krijgen. Sluit tenminste twee minuten al het licht van buitenaf uit door je handpalmen als kuipjes over je ogen te leggen. Hou je ogen gesloten en oefen geen druk uit op de oogbal. Ondersteun je ellenbogen en haal diep en langzaam adem.

7. Make-up

Gebruik mascara nooit langer dan drie maanden. Oogschaduw en een oogpotlood kan je ongeveer twee jaar gebruiken. Wanneer je dit niet doet, kan je last krijgen van rode, branderige en tranende ogen. Gebruik alleen je eigen make-up zodat je niet in aanraking komt met bacteriën van iemand anders. Je make up kwasten schoonmaken is ook zeker iets wat je regelmatig moet doen om geïrriteerde ogen te voorkomen.

Wil je vermoeide ogen camoufleren? Een beetje concealer kan helpen, maar overdrijf niet. Teveel concealer benadrukt je zwaar vermoeide ogen juist. Gebruik liever geen olie als make-upremover maar kies voor een zachte reiniger, liefst eentje zonder alcohol.

8. Vitamine A

Eén vermoeide ogen behandeling bestaat niet. Het is wel belangrijk om goed voor je ogen te zorgen door goed te eten. Vooral voeding met vitamine A is essentieel voor gezonde ogen. De beste dierlijke bronnen van vitamine A zijn lever, tonijn, kaas, boter, vis en eieren. Plantaardige bronnen van vitamine A zijn wortelen, paksoi, spinazie, zoete aardappel, waterkers, boerenkool, andijvie, snijbiet, veldsla en raapstelen.

9. Vermoeide ogen verkoelen

Heb je last van vermoeide ogen bij opstaan? Je kunt een vermoeid oog een beetje verkoeling bieden door een nat washandje onder je ogen te houden. Je kunt ook 20 minuten koude komkommerschijfjes op je ogen leggen. Plakjes komkommer is ook één van onze tips tegen donkere kringen!

10. Oogmassage

Tenslotte kan een oogmassage ook verlichting bieden. Klop zachtjes en voorzichtig met de vingertoppen op het gebied van je ogen. Je kunt ook meteen een oogcrème gebruiken om de huid rondom je ogen te hydrateren. Let wel op: de huid rond de ogen is erg dun en gevoelig dus het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan.

Zo, dit zijn tien tips tegen een vermoeid oog. Blijf je toch last hebben? Dan is het wellicht een goed idee om je ogen te laten testen bij een opticien. Misschien zijn je klachten eenvoudig op te lossen met een bril. Het kan ook dat je huidige brilsterkte niet klopt. In dat geval kan de opticien je ogen opnieuw meten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here