DELEN

Shampoo ingrediënten – Vandaag de dag zijn er tal van shampoos verkrijgbaar. In het schap bij de drogist zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Steeds meer mensen zijn benieuwd naar de ingrediënten shampoo en dat is maar goed ook. Er zijn namelijk veel slechte ingrediënten shampoo. Waar moet je precies op letten als je de ingrediëntenlijst bekijkt? Welke bestanddelen moet je vermijden en welke zijn goed voor je haar? Je leest het in deze blogpost!

shampoo ingrediënten

Deze shampoo ingrediënten moet je vermijden

1. Laurylsulfaten

Laurylsulfaten, zoals sodium lauryl sulphate (SLS) en ammonium lauryl sulfate (ALES), zijn in veel shampoos terug te vinden. Deze worden toegevoegd omdat ze goed reinigen en de shampoo flink doen schuimen. Echter zijn ze vaak te agressief en strippen ze ook alle natuurlijke oliën van je hoofdhuid. Hierdoor wordt je haar droog en breekbaar. Er kan zelfs irritatie op je hoofdhuid ontstaan.

2. Sulfosuccinaten

Sulfosuccinaten (disodium oleamine sulfosuccinate en sodium dioctyl sulfosuccinate) zijn iets zachter, maar nog steeds te hard voor je haar en hoofdhuid. Deze bestanddelen worden, net als laurylsulfaten, dikwijls gebruikt in shampoos voor vet haar. Echter kan je ze beter vermijden als het niet nodig is, dit vanwege hun uitdrogende werking.

3. Sulfaten

Ook schuimmiddelen zoals sulfaten zijn slechte ingrediënten shampoo. Sulfaten zorgen ervoor dat de shampoo goed schuimt en goed te verdelen is over je haar, maar vaak werken ze uitdrogend en zijn ze alleen maar irriterend voor je lokken. Bovendien hebben ze geen reinigende functie en zijn ze alleen aanwezig om de shampoo te laten schuimen. Maar ook als een shampoo niet goed schuimt, werkt hij prima!

4. Siliconen

Siliconen kan je in de ingrediëntenlijst herkennen aan de namen die eindigen op -cone, -conol of -siloxane. Ze leggen tijdelijk een glanzend laagje over je haar waardoor je kapsel er mooi uitziet en goed valt, maar dit is eigenlijk niet zo goed. Siliconen kunnen zich namelijk opstapelen op je haar en hoofdhuid als ze niet genoeg gereinigd worden. Hierdoor kan je haar zwaar, dof en moeilijk doorkambaar worden. Als gevolg hiervan gebruik je vaak nog meer shampoo waardoor je in een vicieuze cirkel komt.

ingrediënten shampoo

5. Minerale oliën

Als we denken aan slechte shampoo ingrediënten, dan horen minerale oliën daar zeker bij. Minerale oliën, zoals paraffinum liquidum en petroleum, vind je dikwijls terug in conditioners, maar soms worden ze ook aan shampoos toegevoegd. Deze bestanddelen leggen een laagje over je haar en zorgen ervoor dat je lokken vocht vasthouden. Maar net zoals bij siliconen kunnen restjes zich opstapelen waardoor je haar zwaar en dof wordt.

6. Bewaarmiddelen

In iedere shampoo zitten bewaarmiddelen en dat is maar goed ook. Anders zou shampoo al snel in een broeihaard van bacteriën en schimmels veranderen. Jammer genoeg worden er vaak nog ouderwetse bewaarmiddelen gebruikt die je beter vermijd. Denk bijvoorbeeld aan methylisothiazolinone, quaternium 15, imidazolidinyl urea of triclosan.

7. Formaldehyde

Als je formaldehyde wilt herkennen, check dan zeker de volgende bestanddelen op de ingrediëntenlijst: quaternium-15, diazolidinylureum, DMDM-hydantoïne, bronopol of imidazolidinylureum. Deze stof kan namelijk ernstige schade aanrichten als het op je (hoofd)huid terechtkomt. Het kan o.a. allergische reacties, huidirritaties en zelfs astma veroorzaken.

8. Parfum

Ook parfum staat vaak bij de ingrediënten shampoo. Hoewel parfum je shampoo lekker laat ruiken en niet schadelijk is, kan het wel allergieën veroorzaken en irriteren. Dit is vooral het geval bij mensen met een gevoelige hoofdhuid. Heb jij hier last van? Dan kan je beter een parfumvrije shampoo gebruiken. Parfum in shampoo kan je makkelijk herkennen aan het woord ‘fragrance’, maar soms ook aan aparte geurstoffen zoals citronellol, geraniol, hexylcinnamal, limoneen, linalool of lysmeral.

9. Alcohol

Tenslotte behoort alcohol tot de slechte ingrediënten shampoo. Het wordt o.a. gebruikt om de droogtijd van je haar in te korten, maar het veroorzaakt ook droog en pluizig haar. Deze bestanddelen kan je daarom het beste vermijden: alcohol denat, SD alcohol, ethanol, isopropyl en porpanol alcohol.

slechte ingrediënten shampoo

Shampoo natuurlijke ingrediënten

Je kiest beter voor een shampoo met natuurlijke ingrediënten. Denk aan verzorgende bestanddelen zoals glycerine, glycerol, ceramiden en panthenol die je haar hydrateren en beschermen tegen beschadiging. Shampoos met plantaardige oliën zijn ook prima. Denk aan kokos-, macadamia-, jojoba-, abrikozenpit- (prunus armeniacal), sesam- (sesamum indicum) en zoete amandelolie (prunus amygdalus dulcis). Deze ingrediënten doen veel goeds voor je haar!

Lees ook: Je haar tegen zon beschermen: 6 tips

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here