Droge gebarsten hielen en voeten zijn problemen waar iedereen wel eens mee te maken krijgt. Vaak ontstaan hielkloven door overmatig eelt in combinatie met een droge huid. Door een constante druk op de hielen kan het eelt barsten. Andere factoren die droge hielen veroorzaken zijn overgewicht, lang staan, lopen, het dragen van open schoenen en slippers, hormonale veranderingen, overmatig transpireren, diabetes en ouderdom. Eerst kunnen droge gebarsten hielen alleen maar lastig zijn en een cosmetisch probleem vormen. Maar als de kloven in hiel te diep worden, wat kan gebeuren als de voeten niet worden verzorgd, kunnen ze ook pijnlijk worden om op te staan. Wat te doen tegen droge gebarsten hielen? Wij zetten een aantal tips op een rijtje voor je!
1. Droge gebarsten hielen: een puimsteenvoetbad
Hielkloven verzorgen, hoe doe je dat? De meest bekende behandeling tegen droge hielen is het puimsteenvoetbad. Dit heb je nodig: een puimsteen, een bak om je voeten in te laten weken, warm water, amandelolie of een vochtinbrengende crème. Neem het voetbad een uur voordat je naar bed gaat of voordat je even gaat rusten. Laat je voeten twintig minuten in het warme water weken. Haal je voeten daarna uit het water en gebruik de puimsteen om over je hielen te wrijven. Wees voorzichtig op de gebarsten hielen. Na een paar minuten wrijven zullen je hielen al zachter aanvoelen. Doe je voeten vervolgens terug in het water om dode huidcellen te verwijderen en maak je voeten voorzichtig droog. Breng dan een vochtinbrengende crème of amandelolie aan, trek sokken aan en laat dit een nachtje intrekken.
2. Smeer een hiel crème
Je kunt ook hielen verzorgen met een speciale hielcrème. Een hiel crème bevat ingrediënten die erop gericht zijn om de droge gebarsten hielen te behandelen. Vooral hydraterende crèmes met urea werken goed tegen kloven hiel. Als het gaat om droge gebarsten hielen is het heel belangrijk om consequent te zijn. Als je snel resultaat wilt krijgen is het van belang om je hielen iedere dag in te smeren. Zeker als je echt last hebt van gebarsten hielen, zal dit probleem niet meteen opgelost zijn. Smeren, smeren en nog eens smeren dus! Alleen zo zal je weer mooie en verzorgde voeten krijgen. Ook een hiel crème breng je het beste aan voordat je gaat slapen. Op die manier kan de hielcrème optimaal zijn werk doen en heb je geen last meer van ruwe hielen.
3. Draag stevige schoenen
Omdat eelt voornamelijk ontstaat door druk en wrijving is het dragen van goede, stevige schoenen erg belangrijk. Zeker in de zomermaanden krijgen voeten te weinig steun door het dragen van open schoenen en slippers. Door af te wisselen met stevige zomerschoenen worden al veel problemen voorkomen.
4. Regelmatig eelt verwijderen
Overmatig eelt kan droge gebarsten hielen veroorzaken. Daarom is regelmatig eelt verwijderen belangrijk. Het beste is om dit te laten doen door een pedicure of schoonheidsspecialiste, zij zijn immers gespecialiseerd in voetverzorging. Wanneer je zelf eelt verwijdert, loop je het risico dat je te veel eelt weghaalt. Dit kan het openbarsten van droge hielen in de hand werken. Wil je toch graag zelf aan de slag gaan? Lees dan ons artikel: Eelt verwijderen voet: zo doe je dat!
5. Zorg voor een goede voethygiëne
Tenslotte is een goede voethygiëne erg belangrijk. Onhygiënische omstandigheden, bijvoorbeeld je voeten niet voldoende afdrogen, kunnen een oorzaak van hielkloven zijn. Je voeten wassen is natuurlijk belangrijk. Echter kan water natuurlijke vetten van de huid wegnemen met als gevolg ruwe hielen. Neem dus liever een korte douche in plaats van een lang bad. Door je voeten niet te lang bloot te stellen aan water, kan je droge gebarsten hielen voorkomen!
Lees ook: Opgezwollen voeten bij warm weer: 5 tips