DELEN

Hoe laat je een peuter doorslapen? Het is een vraag die veel ouders zich stellen. Vaak is het ’s avonds al een heel gedoe om je peuter in bed te krijgen, laat staan om je peuter ’s nachts te laten doorslapen. Veel peuters slapen onrustig, zijn bang in het donker of hebben gewoon moeite om door te slapen. Heb jij inmiddels wallen tot aan je knieën van al die gebroken nachten? Lees dan rustig onderstaande tips eens door. Wellicht kunnen ze je een handje helpen en zal je dreumes doorslapen!

peuter doorslapen

1. Peuter doorslapen: hou vast aan de drie R’s

Hoe peuter doorslapen? Als ouder heb je waarschijnlijk al over de drie R’s gehoord: rust, regelmaat en reinheid. Een rustige nacht begint vaak bij een rustige dag met een vast dagritme. Hoe meer strijd en spanning overdag, hoe meer onrust en problemen er ’s nachts zullen optreden. Zorg dus voor regelmaat en geef je kind zoveel mogelijk duidelijkheid wanneer er eet-, speel- en rustmomenten zijn.

2. Dreumes doorslapen: zorg voor een vaste avondroutine

De meeste peuters vinden het niet leuk als de dag voorbij is en dat het tijd is om te gaan slapen. Een vaste avondroutine voor het slapengaan helpt hierbij. Een terugkerend ritueel zorgt voor voorspelbaarheid en dat geeft peuters een gevoel van rust. Bouw de drukte af, ruim alvast wat speelgoed op, laat je dreumes zijn knuffel meenemen naar boven, doe hem in bad en lees een verhaaltje voor. Ook een slaapliedje zingen kan peuters helpen om rustig te worden.

3. Kies voor een nachtlampje

Soms zijn peuters bang om naar bed te gaan, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn in het donker. Een nachtlampje kan hier een goede oplossing voor zijn. Mocht je peuter ’s nachts wakker worden, dan heeft hij niet meer het gevoel dat het volledig donker is in de kamer of dat hij niets kan zien, en kan hij rustig verder slapen.

4. Stel je peuter gerust

Hoe dreumes doorslapen? Peuters slapen vaak onrustig omdat ze midden in een ontwikkelingsfase zitten. Als je peuter je ’s avonds of ’s nachts roept, of als hij in tranen wakker wordt, ga dan naar je kind toe en stel hem gerust. Haal hem niet uit bed, maar troost hem met een zachte en lieve stem, en vertel dat hij daarna weer rustig verder moet slapen. Als je teveel praat of als je bij je peuter blijft zitten tot hij slaapt, dan werkt dat averechts en beloon je het roepen of huilen van je peuter met extra aandacht.

5. Gebruik de kinderkamer niet voor straf

Geef je je peuter straf? Zet hem dan bijvoorbeeld even op de gang en niet in de kinderkamer. Gebruik de kinderkamer niet om je peuter naartoe te sturen als hij stout is geweest. Anders gaat je kind die ruimte in verband brengen met vervelende momenten en dat roept negatieve gevoelens op, met slaapproblemen peuter tot gevolg.

6. Speel kiekeboe met je peuter

Door kiekeboe te spelen met je peuter, leert hij dat dat als iets verdwenen lijkt het er toch nog is. Met andere woorden: als je peuter je niet ziet, wil dat niet zeggen dat je er niet meer bent. Dat begrip is heel belangrijk bij slapen dreumes.

7. Neem samen de dag door

Voordat je een verhaaltje voorleest en je peuter gaat slapen, is het een goed idee om samen nog even de dag door te nemen. Dat hoeft echt niet langdradig te zijn, een paar korte zinnen zijn reeds voldoende. Vooral als er spannende dingen zijn gebeurd is het goed om hier samen nog even over te praten. Zo kan je peuter hierover nadenken en verwerkt hij makkelijker de gebeurtenissen tijdens het slapen.

8. Dreumes langer laten slapen

Hoe dreumes of peuter langer laten slapen? Als je kind een vroege vogel is en om 5:00 naast je bed staat te springen, word je daar wellicht geen blije mama of papa van. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de slaapduur van peuters. Hoe ouder je kind wordt, hoe minder slaap hij nodig heeft. Een normale slaapduur voor je peuter is 11 à 12 uur per dag. Als je kind vroeg wakker wordt, kan dit verschillende redenen hebben:

  • Een te late bedtijd: Je verwacht misschien dat je peuter langer zal slapen als je hem later in bed ligt, maar dat is niet altijd zo. Als je kind ’s avonds te laat naar bed gaat is hij oververmoeid. Zijn lichaam maakt dan het stresshormoon cortisol aan. Hierdoor kan je peuter ’s nachts wakker worden of ’s ochtends weer vroeg wakker zijn. Voor de meeste peuters is een bedtijd tussen 19:00 en 20:00 gebruikelijk.
  • Wel of geen middagslaapje: Sommige peuters slapen te kort of helemaal niet meer overdag, terwijl ze hun middagslaapje nog wel nodig hebben. Hierdoor kan je peuter ’s nachts minder goed slapen of zeer vroeg wakker worden. Ook dan stijgt het cortisolgehalte in zijn lichaam. Is je peuter al wat ouder? Dan is het ook mogelijk dat het middagslaapje er net voor zorgt dat hij vroeg wakker wordt. De behoefte aan een middagdutje is er dan eigenlijk niet meer. Je herkent dit ook aan andere signalen zoals: weigeren van het middagslaapje, moeilijk in slaap vallen bij bedtijd en goed doorslapen ’s nachts.
  • Teveel tijd tussen middagslaapje en bedtijd: Wanneer dit gebeurt, raakt je peuter oververmoeid en is het cortisolniveau rond bedtijd hoog. Dit kan leiden tot slaapproblemen peuter: slecht slapen en vroeg wakker worden. Voor kinderen van 18 maanden is een wakkertijd van vier uur lang genoeg en voor 3-jarigen vijf uur.
  • Te slaperig of slapend in bed leggen: Als je bij je peuter blijft tot hij slaapt, is hij eraan gewend dat jij aanwezig bent bij het in slaap vallen. Wanneer hij vroeg wakker wordt, verwacht hij ook dat jij bij hem bent. Zorg dus dat je kind slaperig is, maar wel wakker wanneer je hem in bed legt. Het is belangrijk dat je kind zelfstandig in slaap leert vallen.

9. Wat doen als je peuter vroeg wakker is?

Door ervoor te zorgen dat je kind overdag voldoende rust, op tijd naar bed gaat en zelfstandig in slaap valt, kom je al een heel eind. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om je peuter langer te laten slapen. Zorg in eerste instantie voor een donkere kamer door bijvoorbeeld verduisterende gordijnen op te hangen. Reageer ook zo snel mogelijk als je peuter wakker wordt. Als hij nog slaperig is, kan je hem het snelste terug in slaap sussen met een aai, kus of knuffel.

Kruipt je peuter zelf uit bed? Vertel hem dan dat het nog bedtijd is en breng hem terug naar zijn bed. Blijf altijd consequent en blijf op dezelfde manier reageren wanneer je kind te vroeg wakker wordt. Dit is zeer belangrijk bij een goede slaaptraining peuter en slaaptraining dreumes. Je kunt eventueel gebruik maken van een slaaptrainer klok om je kind te leren wanneer het tijd is om op te staan. Zodra het lampje aangaat, mag je peuter uit bed komen.

10. Beloon je kind als hij doorslaapt

Is het peuter doorslapen gelukt? Beloon je kind dan! Dit kan heel simpel door het ’s ochtends te benoemen en hem een kus en knuffel te geven. Ook kan je de volgende dag samen iets leuks doen. Mocht het toch weer eens misgaan, negeer het dan en leg er niet meteen de focus op. Word zeker niet boos als je peuter tijdelijk slaapproblemen heeft want hierdoor kan je kind angstig worden. En angst is dan weer één van de oorzaken slaapproblemen peuter. Dit zal dus niet helpen bij het doorslapen dreumes.

Zo, dit zijn 10 tips om je peuter te laten doorslapen. Goed om te weten is dat de meeste peuters tussen 6:00 en 06:30 wakker worden. Jij vindt dat misschien vroeg, maar als je peuter vrolijk en uitgerust wakker wordt is dit eigenlijk een prima tijdstip om op te staan. Misschien doe je er in dat geval goed aan om eens naar je eigen slaaproutine te kijken. Door zelf beter te slapen en op tijd naar bed te gaan, kan je om 06:30 ook fris en fruitig aan je dag beginnen!

Lees ook: Help, mijn kind heeft nachtangst: dit moet je weten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here