DELEN

Heb jij een hekel aan vroeg opstaan? Heb jij ’s ochtends veel tijd nodig om rustig wakker te worden? En geraak je ’s avonds maar niet in je bed? Dan ben je zeker geen ochtendmens. Aangezien het genetisch bepaald is of je een ochtendmens of een avondmens bent, kan je dit niet van de ene dag op de andere dag veranderen. Maar er zijn wel een aantal trucjes die je kan toepassen zodat je ’s ochtends makkelijker uit je bed kan en zin hebt om aan je dag te beginnen. Een ochtendmens worden? Deze 9 tips helpen je alvast een handje op weg!

Hoe word ik een ochtendmens? 9 tips

1. Zet de wekker 10 minuten voordat je er écht uit moet

Als avondmens heb je waarschijnlijk een hekel aan de wekker want vroeg opstaan is niet jouw ding. En meteen uit je bed springen al helemaal niet. Omdat je tijd nodig hebt om rustig wakker te worden is het een goed idee om de wekker zo’n 10 minuten vroeger te zetten. Zodra de wekker gaat, dan duw je op de snoozeknop en kan je nog 10 minuutjes blijven liggen (niet langer!). Het is niet de bedoeling dat je nog verder slaapt, maar wel om je mentaal voor te bereiden op het moment dat je er straks écht uit moet.

2. Zorg voor voldoende licht in de ochtend

Licht is één van de belangrijkste factoren om je lichaam te laten weten dat het dag is. Door ’s avonds je gordijnen niet helemaal te sluiten, kan er ’s ochtends al een beetje licht binnenkomen van de opkomende zon. Hierdoor zal je niet wakker worden in een pikdonkere kamer en zal je lichaam sneller door hebben dat er een nieuwe dag begint. Kan je juist niet slapen omdat er nog te veel licht binnenkomt? Dan kan je een wake-up light proberen. Deze wekker zorgt ervoor dat je natuurlijk wakker wordt zodat het minder moeilijk is om op te staan.

3. Bedenk een vast ritme

Een ochtendmens worden? Dan is het belangrijk om iedere avond op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en iedere ochtend op hetzelfde tijdstip op te staan. Ook kan je best iedere dag dezelfde handelingen uitvoeren. Bijvoorbeeld: opstaan, naar het toilet, douchen, aankleden, ontbijten enzoverder. Door iedere dag hetzelfde patroon te volgen, moet je nauwelijks nadenken en kost je dat weinig energie. Ideaal als je ervan houdt om ’s ochtends rustig op gang te komen.

4. Neem ’s ochtends tijd om te ontbijten

Iedereen weet dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar als je geen ochtendmens bent, dan blijf je misschien liever wat langer in je bed liggen dan dat je moet ontbijten. Toch kan je het ontbijt beter niet overslaan. Een gezond ontbijt geeft je niet alleen energie, maar het helpt je ook om rustig op te starten voor de dag. Je kan het beste ontbijten met fruit en proteïnen. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, blauwe bosbessen, muesli en chiazaad. Maak in ieder geval een ontbijt waar je dol op bent, dan zal je er ook makkelijker voor uit je bed komen.

5. Beweeg in de vroege ochtend

’s Ochtends heeft een mens de meeste concentratie en energie, ook al voel je dat misschien niet direct. Door ’s ochtends te bewegen, zorg je ervoor dat je deze energie gedurende de dag langer vasthoudt. Heb je ’s ochtends nog wat tijd over? Maak dan een (kleine) wandeling voordat je naar het werk moet. In het begin zal je dit zwaar vinden, maar op lange termijn krijg je er veel energie voor terug.

6. Bespaar tijd met een snelle make-up look

Deze tip is voor de dames onder jullie! Wil je niet graag zonder make-up de deur uit, maar wil je er ook niet teveel tijd aan spenderen? Ga dan voor een snelle en mooie natural look. Breng bijvoorbeeld BB cream aan, dit is een dagcrème en foundation in één. Oogschaduw kan je makkelijk met je vingertoppen aanbrengen om tijd te besparen. En mascara? Die breng je gewoon op je bovenste wimpers aan, dat is meer dan voldoende!

7. Bereid je ’s avonds voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Tref ’s avonds dus al zoveel mogelijk voorbereidingen voor de volgende ochtend. Leg alvast je kleren klaar, was je haar al, pak reeds voor een groot deel je werktas in en maak je lunch klaar. Zo hoef je daar ’s ochtends allemaal niet meer over na te denken en heb je meer tijd over om rustig wakker te worden.

8. Leg je belangrijkste spullen op één plek

Ochtendmens worden lukt niet in één, twee, drie. Maar je kan het jezelf wel al een stuk makkelijker maken door je belangrijkste spullen op één plek te bewaren. Zo verlies je ’s ochtends geen tijd met het zoeken naar je sleutels, portemonnee, laptop, werktas enzoverder. Door alles steeds samen te leggen op een vaste plaats, kan je met één greep alle belangrijke spullen meenemen. Dit zal je, naast tijd, ook veel stress besparen in de ochtend.

9. Plan leuke dingen in je agenda

Tenslotte zal je makkelijker je bed uit komen als je die dag iets leuks op de planning hebt staan. Maak van iedere dag een feestje, dan is vroeg opstaan een stuk minder erg. Dit kan een gezellige lunch met vriendinnen zijn, een middagje shoppen, maar net zo goed een uurtje Netflix kijken in de avond. Als het maar iets is waar jij blij van wordt en waar je graag voor wil opstaan!

Ben jij een ochtendmens / avondmens? Heb jij moeite om vroeg op te staan? En heb jij nog tips om een ochtendmens te worden? We zijn benieuwd naar je reactie!

Lees ook: Slaap je slecht? 5 tips om beter te slapen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here